Auto do 30/35k PLN - Automat, Liftback

09 Paź 2016, 23:05

Witam,
Poszukuję samochodu spełniającego pewne nietypowe wymagania i liczę, że mi pomożecie, a przynajmniej nakierujecie.

Przejdźmy do rzeczy:
- rocznie robię około 12-16k km, głównie po mieście do tego 2 razy w miesiącu trasy ~85km w obie strony
- preferuje przedni napęd (jak dotąd tylko taki miałem)
- auto będzie stało na parkingu pod blokiem (nie garaż :( )
- nie mam parcia na rocznik i przebieg
- szukam samochodu gdzie z przodu jak i z tyłu nie będzie brakować miejsca, z tyłu dziecko w foteliku + żona, a ja lubię odsuwać fotel i go pochylać :) ogólnie wygodny samochód
- wyposażenie: musi być klima, elektryczne szyby
- budżet na całość 35k, czyli zakup i pakiet startowy. Jeśli auto byłoby tańsze to oczywiście duży plus
- skrzynia koniecznie automatyczna: CVT lub klasyczna, nie miałem okazji wypróbować dwusprzęgłowej
- LPG lub benzyna, która będzie dobrze pracować po zagazowaniu
- silnik wolałbym nie przekraczać 2L, ale jak będzie warto to nie problem, tylko bez przesady nie 3L. Jeżdżę raczej spokojnie, przepisowo. Nie przekraczam 130km/h na autostradach.
- samochód ekonomiczny w spalaniu jak i naprawach, jestem "zielony" jeżeli chodzi o samochody, wszystkie naprawy i wymiany będą wykonywane w warsztacie
- nadwozie (bagażnik, ): tutaj najbardziej pasowała mi opcja liftback, wygląda zdecydowanie lepiej niż kombi, a wielkość wkładu(niekoniecznie wielkość bagażnika) ma dla mnie znaczenie. Niedługo dziecko, więc wózek w bagażniku i zapewne butla gazowa:
https://img38.otomoto.pl/images_otomoto ... rev094.jpg
widziałem takie możliwości w Fordzie Mondeo, Citroen C5 oraz Skodzie SuperB/Octavii
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Starałem się jak najdokładniej opisać moje wymagania. Jeżeli coś pominąłem, a może się przydać to pytajcie. Za wszystkie błędy przepraszam :oops:
Tymczasem czekam na wasze propozycje.

Z góry dziękuję,
Breight
Breight
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 01 03 2013
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Paź 2016, 23:53

Możesz poszukać mondeo, budżet masz ok. Wprawdzie nie na 2k12, ale początek produkcji bez problemu. Silnik 2.0/145km dobrze nada się do gazu.
C5 również dobra opcja. Ze skodami jest jeden problem, koncern vw nie produkował w "tym" okresie benzyniaków, które można z czystym sumieniem polecić (nie tylko pod względem montażu lpg). Silniki fsi mają bezpośredni wtrysk co znacząco utrudnia (i praktycznie powoduje nieopłacalnym) montaż instalacji.
Od siebie dorzucę lagunę mk III, za mniejszą kasę mk II po FL (2005+) - poprawiono wtedy sporo niedoróbek elektryki. Możesz też spojrzeć na volvo s60 (również tańsza opcja), z tym, że w tym przypadku silnik raczej 2.4 a automat warto dokładnie sprawdzić
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Paź 2016, 12:13

Dziękuję za podpowiedź.
Przyjrzę się Lagunie. Z jakiegoś powodu mi umknęła.

Automat to mus. Natomiast co do Liftback, to po prostu szukam samochodu z dużym wkładem do bagażnika. Aktualnie w moim Audi mam duży bagażnik, ale nie mogę do niego zapakować większych wózków, dużej torby podróżnej lub jakiejś szafki(pawlacza).
Breight
Nowicjusz

10 Paź 2016, 23:15

Co myślicie o ofertach poniżej:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Z góry dziękuję za opinie :) Może polecicie inne autka :P
Breight
Nowicjusz

11 Paź 2016, 13:27

Wybierasz te samochody "na oko" a to duuuży błąd. Wrzuciłeś same perełki od handlarzy z podrasowanymi zdjęciami, januszowym przebiegiem, od pierwszego właściciela, stan idealny...itd.
Prawda jest taka, że zadbane auto w rajchu jest droższe od tego w Polsce (patrz mobile.de). Dolicz sobie koszt transportu, opłat, marżę handlarza, naprawę mniejszych lub większych usterek, do tego "detailing" czyli puszka plaka na wnętrze i opony. Teraz pomyśl dlaczego taki idealny egzemplarz jest tańszy/w podobnej cenie co krajowy.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Paź 2016, 16:37

Ciekawe. Daje do myślenia. Pewnie masz rację.
Możecie podrzucić waszym zdaniem ciekawe ogłoszenia/oferty?
W grę wchodzi cała Polska, a im bliżej Białegostoku tym lepiej :)
Breight
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...

12 Paź 2016, 19:54

Ktoś? Coś?
Breight
Nowicjusz