Auto do 30 tyś.

24 Sty 2021, 10:45

Witam szukam auta do 30-33 tyś. Samochód musi być minimum z 2010 roku i raczej diesel od 140 km wzwyż.
Moje wymagania co do auta to nie chciałbym podstawowej wersji wyposażenia, nie chce tez francuza. Najlepiej Hatchback. Marki, które przeglądam to:
- Opel Insignia opc line
- Ford Mondeo st line
- Skoda Superb
- Volvo v40, s60
- podoba mi się jeszcze Honda Accord VIII
Volvo i Honda chyba przekraczają mój budżet.
Ogólnie auto ma być narazie dla dwóch osób z niedaleką przyszłością z dzieckiem i dlatego musi być praktyczny z pojemnym bagażnikiem.
Obecnie jeżdżę Audi a3 8p 2.0 TDI 170 km. 2008 rok. Bardzo dobrze mi się jeździ z fajna mocą i co najbardziej mi się podoba to wykończenie wnętrza i ciężko mi będzie przesiąść się na inną markę. Ale niestety muszę się pożegnać bo ma słaba blachę i pompowtryski będą niedługo do wymiany, a nie chce inwestować bo auta ma już 13 lat. Z góry dzięki na pomoc :)
Łukash96
Nowicjusz

24 Sty 2021, 13:05

Ja bym proponował tu celować w Insignię 2.0 CDTI w wersji OPC tu można spokojnie podnieść trochę moc. Masz też klasyczny dosyć trwały automat jak byś chciał taka skrzynię. Sam ten model jest dosyć ciężki ale z tym silnikiem całkiem fajnie daje radę.

Na Accorda mało kasy i tu lepiej zamiast w diesla celować w 2.4 w benzynie.

Co do Volvo to jak już chcesz diesla to polecam silnik 2.4. Ten silnik znajdziesz w S60 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale bezie ciężko znaleźć takie auto z przebiegiem około 200tkm.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Sty 2021, 13:55

A co do Insigni czy faktycznie takie awaryjne jak wielu osób mówi? Przejrzałem trochę forum i dużo ludzi odradza, chociaż ja mam dobre wrażenia z jazdy itp, u mnie w rodzinie jest Insignia prawie rok i nic się nie dzieje z tym autem.
Volvo s60 raczej odpuszczę, ze względu na to, ze to sedan i bagażnik będzie mało praktyczny.
Łukash96
Nowicjusz

24 Sty 2021, 18:43

S60 to odpuścisz ze względu na braki w budżecie
insignia słabo się prowadzi, jest slabo wykonana jak na swoją klasę i kasę a przy okazji pojawia się sporo usterek elektrycznych przed fl. Największym plusem tego auta jest wyygląd (kwestia gustu), pod względem technicznym takie mondeo bije ją w każdym aspekcie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sty 2021, 19:08

Rozumiem, czyli lepiej szukać Mondeo? A może doradzicie mi jakiś inny model? Nie mam jakiegoś dużego ciśnienia żeby zmienić ale muszę powoli uciekać, ze swoim obecnym autem i dlatego zastanawiam się nad jakimś większym autem.
Łukash96
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...