Auto dla rodziny 2+2 do miasta, 25 tyś

20 Sty 2021, 23:42

Witam serdecznie, szukam auta jak w temacie, do 25 tyś z opłatami.

Głównym kierowacą będzie kobieta, dla której parkowanie to koszmar-zwłaszcza tyłem,długie auta odpadają.
Przeznaczenie jazda po mieście, do pracy, przedszkola, (dwa foteliki) oraz krótkie trasy do 200km, rocznie około 7tyś km.

Myślę nad c4-picasso, ford c max 1, seat altea, ewentualnie astra j, wszystkie w benzynie.
Oraz opel meriva b który podoba mi się najbardziej, tylko mam wątpliwości czy drzwi tego typu sprawdzą się na parkingu pod blokiem, gdyż oba foteliki są tyłem do kierunku jazdy i może być problem zapinaniem dzieci, kiedy będą inne auta po bokach.

Z góry dziękuję za radę.
Avitus88
Obserwowany

21 Sty 2021, 15:34

Avitus88 napisał(a):tylko mam wątpliwości czy drzwi tego typu sprawdzą się na parkingu pod blokiem, gdyż oba foteliki są tyłem do kierunku jazdy i może być problem zapinaniem dzieci, kiedy będą inne auta po bokach
Tu faktycznie tylne drzwi otwierają się odwrotnie ale myślę że jak uda ci się wysiąść z miejsca kierowcy to z tyłu spokojnie dasz radę ogarnąć pasy. Tylne drzwi są sporo krótsze więc otworzą się szerzej niż przednie dając lepszy dostęp. Jak to sprawdzić? Jak będziesz oglądał takie auto zobacz sobie jak mocno trzeba uchylić te drzwi żeby mieć wystarczający dostęp do tylnych foteli. Ogólnie mi się też najlepiej podoba ten model z wyżej wymienionych. Do tego bardzo ciekawie rozwiązana jest ergonomia deski. Silnik 1.4T powinien być tu całkiem niezłym wyborem. Radzi on sobie dobrze z tym modelem.

Jeżeli chodzi o C-max'a to myślę że jest szansa w tym budżecie celować w model II produkowany od 2010 roku.

Ja od siebie dodam jeszcze że warto zwrócić uwagę na Mazdę 5 z silnikiem 1.8 lub 2.0. Plusem tego nadwozia są odsuwane tylne drzwi które na parkingu bardzo ułatwiają dostęp do tylnej kanapy :) Jak byś znalazł model bez oznak korozji to warto się bliżej przyjrzeć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Sty 2021, 18:08

Polecam dopłacić 9 tysięcy i kupić nową toyote AYGO teraz w salonie jest rabat o 5 tysięcy. Fajny miejski samochód. Jego spalanie to 5 litrów.

........
Ostatnio edytowany przez mike, 24 Sty 2021, 18:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
DeCiK
Obserwowany