Auto do 30 tys. - więcej informacji w środku

04 Maj 2014, 21:42

Witam, mam niemały problem i chciałem prosić forumowiczów o pomoc. Otóż poszukuję auta.

Budżet - tak jak w temacie, myślę że 30 tys. to max.

Rejon woj. podlaskie, natomiast nie ma problemu by auto było z innych województw, powiedzmy tych sąsiadujących z podlaskim

Użytkowanie - zarówno miasto, jak i trasa. Z tym że od razu mówię że auto nie będzie intensywnie użytkowane, będzie jeżdżone po małym (niecałe 30 tys.) mieście, czasem trasa 50-100 km

Dodatkowo: chcę auto benzynowe. Samochód ma mieć silnik, który jest sprawdzony pod kątem gazu, dobrze znosi instalację gazową (w planach założenie). Inne ważne kryterium to auto ma być stosunkowo ekonomiczne (dość niskie spalanie), oraz tanie w eksploatacji (części do auta, itp.). To są najważniejsze kryteria. Auto 4/5 drzwiowe.

Co do moich typów, to spodobał mi się golf PLUS i Audi A3 drugiej generacji (tutaj może być problem z wyższą ceną niż 30 tys. zł).

Natomiast co do samochodu - marzenia (oczywiście z takich bardziej realnych), to od dawna chciałem mieć Mercedesa W203. Z tym że niestety zostanie on raczej w dalszym ciągu obiektem marzeń, gdyż nie spełnia on raczej moich kryteriów (w cenie bym się zmieścił, ale raczej nie jest zbyt ekonomiczny, i eksploatacja nie należy do najtańszych).

Prosiłbym jeszcze o Wasze sugestie :)
geobks
Nowicjusz

Miejscowość: Polska B
Auto: Skoda Felicia
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Maj 2014, 22:09

W Golfie i A3 nie ma dobrych silników chyba, że chcesz ślamazarne 1,6, które spali ponad 10l. Sporo aut na handel po wypadkach.

Moje propozycje:
Fiat Bravo 1,4 T-Jet
Hyundai i30 1,6
Kia Cee'd 1,6
Honda Civic VIII 1,8
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Maj 2014, 22:13

dzida napisał(a):Moje propozycje:
Fiat Bravo 1,4 T-Jet
Hyundai i30 1,6
Kia Cee'd 1,6
Honda Civic VIII 1,8

A ja jeszcze dołoże od siebie opla astre h.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

05 Maj 2014, 08:19

W tym budżecie poszukaj Hondy Accord spełnia wymagania. Civic tez OK.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Maj 2014, 10:54

Od siebie dodam Avensisa oraz Lagune III
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Rok produkcji: 1999

05 Maj 2014, 11:14

Dzięki panowie za propozycje, na pewno zostaną wzięte pod uwagę. Honda Accord VII generacji też mi się podoba i jest brana pod uwagę ;)

Jeszcze co do postu użytkownika dzida:

W Golfie i A3 nie ma dobrych silników chyba, że chcesz ślamazarne 1,6, które spali ponad 10l. Sporo aut na handel po wypadkach.

Moje propozycje:
Fiat Bravo 1,4 T-Jet
Hyundai i30 1,6
Kia Cee'd 1,6
Honda Civic VIII 1,8

powiem szczerze że nie znam się aż tak dobrze na mechanice, powiedz mi czy silnik 1,6 i 102 KM w VW Golf Plus będzie ślamazarne ?
I czy do zagazowania bardziej nadają się silniki tak jak ten wyżej, 'czyste' 1,6, czy może TSI albo FSI ?

oraz co do Twoich propozycji: Honda Civic VIII generacji jest dla mnie okropna z wyglądu, jeśli Honda to Accord, Fiata raczej wolałbym odpuścić, podobnie jak francuskie auta.
Kia Ceed i Hyundai i30 dosyć ciekawe propozycje, trochę egzotyczne dla mnie, trochę bym się bał takiego zakupu, mam wrażenie że droga jest eksploatacja, części zamienne, itp. do takich aut, ale to mogą być tylko moje stereotypy i mogę się mylić. No i czy te auta dobrze znoszą gaz ?

Natomiast co do Astra H, to z zewnątrz bardzo ładny, ale jak spojrzałem na wnętrze, to straaaszna bieda..

pozdrawiam
geobks
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne jesienne weekendy
    Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...

05 Maj 2014, 11:33

Wygląda na to, ze Accord bedzie w grupie Twoich faworytów :)
Z VAG czyli VW i Audi nie ma silników. 1.6 nie jedzie a pali sporo juz było o tym nie raz na forum mówione. FSI i TSI to wtrysk bezpośredni i instalacje lpg do tych silników sa nie opłacalne.
Z Audi fajne sa 1.8T, ale to nie motor do miasta.
Koreańskie i Opel sa OK. Zobacz tez Cruze ma klasyczny wolnossak który występuje z fabrycznymi instalacjami lpg.
Generalnie nie opłaca się za bardzo gazować małych pojemności.
Jest tez Mazda 6 która jest nie dość ze ładna to ma dobre benzyniaki pod lpg.
Gorzej z blachą jednak w młodych autach korozji większej nie ma.
Z wyglądu moze nie podejść Saab ale auta godne uwagi.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Maj 2014, 11:37

geobks napisał(a):powiem szczerze że nie znam się aż tak dobrze na mechanice, powiedz mi czy silnik 1,6 i 102 KM w VW Golf Plus będzie ślamazarne ?
I czy do zagazowania bardziej nadają się silniki tak jak ten wyżej, 'czyste' 1,6, czy może TSI albo FSI ?

Kolego grupę VAG sobie odpuść bo nie są warte polecenia chyba że polo 1.2 60 km lub 1.4 75 km inne uwagi nie są warte, Lepsza będzie Honda Accord lub jakaś toyotka ( ale jak w nich z gazem to nie wiem)
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Maj 2014, 13:27

Czytam właśnie że Accord ma zbyt twarde zawieszenie jak na nasze drogi przez co ciężko się prowadzi.

Toyota Avensis wydaje się też ciekawym wyborem . Wersja z silnikiem 1.8 (129KM). Co ciekawe wg raportów spalania te auto pali mniej niż to samo z silnikiem 1.6 (110KM)
[link do autocentrum.pl wygasł]
to jest w ogóle możliwe?

I jeszcze co sądzicie o W203 ? Polecacie/odradzacie? Np takie auto, silnik C180 Kompressor, czyli 1.8 (143KM). Wydaje się troche mniej ekonomiczne i droższe w utrzymaniu niż chociażby ta Toyota Avensis. Ale chyba dobrze znoszą gazowanie? I czy wg Was da się znaleźć jeszcze dobry egzemplarz? Pytam bo ta generacja jest już dość stara
o takie coś:
[link do oferty na Allegro wygasł]
geobks
Nowicjusz

05 Maj 2014, 14:25

Ten merol z linku fajny ale ten przebieg jest nie uważasz że nieco za niski. :?:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Maj 2014, 14:37

Tak jak 3/4 aut na rynku wtórnym, szczególnie od handlarzy-cwaniaków..
geobks
Nowicjusz

05 Maj 2014, 14:42

geobks napisał(a):Tak jak 3/4 aut na rynku wtórnym, szczególnie od handlarzy-cwaniaków..

Z tym 3/4 to trochę przesadziłeś ale z tym o tych cwaniakach się z tobą zgadzam.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Maj 2014, 16:06

Przejedz się Accordem moze lepiej...mój szwagier ma sporo jeździłem nie mam wrażenia ze jest jakoś specjalnie twardo zawieszony. Dobrze sie prowadzi.
Na mietka to trzeba uważać i dobrze zweryfikować auto. Kompresor to fajna sprawa, ale sprawia, ze auto lubi swoje wypic. Gazować mozna.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Maj 2014, 16:35

Ode mnie jeszcze BMW E46 1.8, 2.0 :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Maj 2014, 20:12

geobks napisał(a):powiedz mi czy silnik 1,6 i 102 KM w VW Golf Plus będzie ślamazarne ?

tak jak pisze noisy 1,6 MPi dużo bardzo pali i nie radzi sobie z autem ale się prawie nie psuje
silniki FSI i TSI mają wtrysk bezpośredni, czyli wtryskiwacz jest w tłoku i musi być chłodzony benzyną więc jak założysz LPG to będzie palił gaz i benzynę w proporcji 60:40

geobks napisał(a):Kia Ceed i Hyundai i30 dosyć ciekawe propozycje, trochę egzotyczne dla mnie, trochę bym się bał takiego zakupu, mam wrażenie że droga jest eksploatacja, części zamienne, itp. do takich aut, ale to mogą być tylko moje stereotypy i mogę się mylić. No i czy te auta dobrze znoszą gaz ?

Silniki 1,6 bardzo dobrze chodzą na LPG, a części są tańsze niż do niemieckich aut. Bezawaryjność na poziomie japońskich aut. Irytują tylko przepalające się żarówki. Należy też unikać aut w kolorach białym i czerwonym, bo mają cienki lakier i może pojawić się powierzchowna rdza
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8