Pierwszy samochód dla dziewczyny

10 Maj 2014, 11:48

Witam,

Chciałabym kupić swój pierwszy samochód. Przyznaję, że chociaż posiadam prawo jazdy od dwóch lat nie jeżdżę zbyt często. Muszę jednak dojeżdżać spory kawałek do pracy i już szczerze obrzydła mi komunikacja publiczna.

Chciałabym kupić niewielki, miejski samochód w cenie 7000-8000 zł. Ważne dla mnie, żeby był mało awaryjny i stosunkowo łatwy w prowadzeniu. Miło by było gdyby był z tym mniej spalających paliwa. Chyba wolałbym diesla ale nie mam do końca wyrobionego zdania w tym temacie.

Moje dotychczasowe doświadczenie samochodowe ogranicza się do VW Golfa III (źle mi się prowadziło, trzeba było mocno naciskać gaz, żeby ruszył, wysoko sprzęgło, miałam na prawdę duże problemy żeby go odpalić lub ruszyć po zatrzymaniu), Cinquecento (tego w ogóle nie chcę wspominać, co rusz się psuł), Toyota Yaris (całkiem nieźle mi się prowadziło) oraz Huyndai Getz (świetnie się go prowadzi, praktycznie sam jedzie, nie trzeba dużo naciskać gazu).

Możecie coś doradzić?
deana
Obserwowany

Auto: Nie mam

10 Maj 2014, 13:36

Diesla do miasta odpuść, wcale mało nie pali a jak się popsuje to koszta będą. Ja proponuje Hyundaia Accenta 1.5 :ok: Znajdziesz młody egzemplarz z klimą :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Maj 2014, 13:21

Accent jest akuratny, nie wiem tylko czy zastanawiałaś się nad np. założeniem gazu.
jazon
Nowicjusz

Auto: Golf IV
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

12 Maj 2014, 20:14

Jeżdżę „Jariską” od lat. I niewiele się z nią dzieje. Więc w porównaniu do innych samochodów naprawdę można mówić o ich długowieczności.
zala1980
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

12 Maj 2014, 20:35

Mam 6-letnią Corsę, którą dzisiaj znowu musiałam wstawić do warsztatu. Nie mam już do niej cierpliwości. Skarbonka bez dna ostatnio. Obiecałam sobie, że następny samochód to będzie nówka sztuka z salonu i z długą gwarancją :D podoba mi się Toyota Yaris i dają na nią 3 lata gwarancji. A i tak od wszystkich słyszę, że one są takie niezawodne…
rusty6
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006
    Design modelu BMW Concept Coupé Mille Miglia z 2006 roku to współczesna interpretacja stylu prezentowanego przez legendarne BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé z 1940 roku, łącząca tradycję z nowoczesnością. ...