Auto do 30 tysięcy - małe, dynamiczne

23 Lut 2015, 11:04

Siema. Palnuję zakup mojego drugiego auta w życiu. Aktualnie jezdze Skodą Fabią 1.4 MPI 60KM. No dla mnie po 2 latach po prostu jazda się znudziła. Auto jest mułowate i chce coś mocniejszego.

Szukam auta aby wyglądało fajnie, najlepiej aby był to hatchback. Paliwo chciałbym benzynkę a moc pod maską to ponad 120KM.

Więc teraz tak, wiadomo, chciałbym, żeby to auto było jak na ekonomiczniejsze, jednak Diesla nie chce, ponieważ moj roczny przebieg to ok 7tys km.

Bardzo dużą wagą przykładam do wnętrza auta. Chciałbym, aby było po prostu nowoczesne, miało dużo udogodzeń. Chciałbym takze aby było wyposozone w wyswietlacz.

Moim aktualnym faworytem jest Opel Astra III GTC 1.8 140KM. Jednak chętnie posłucham waszych propozycji. Wiadomo, chciałbym VW Scirocco albo BMW E87, jednak Scirocco mam za mały budżet, natomiast E87, benzyna jest strasznie nieekonomiczna oraz do 30 tysiecy są całkiem biedne w środku.
Paweuek
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia

23 Lut 2015, 11:12

Jakbyś dołożył tak z 2-3 tysiące to możesz zacząć szukać Hondę Civic VIII 1.8. Astra dobry wybór, zerknij jeszcze na Fiata Bravo, Mazdę 3, Focusa Mk2.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Lut 2015, 12:12

Jak nieekonomiczna? Astra 1.8 mniej na pewno nie spali...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Lut 2015, 15:33

Zgadzam się z Ossy. Civic spełnienia twoje wymagania jest dynamiczny przy czym oszczędny jak na swoją pojemność i moc.Zerknij sobie jeszcze na Hyundaia i30 i Kia Ceed.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

23 Lut 2015, 16:05

Civic mi nie lezy wygladem. Natomiast Kia i Hyundai nie, ponieważ to Kia i Hyundai :mrgreen:
Paweuek
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia

23 Lut 2015, 16:16

Paweuek napisał(a):Natomiast Kia i Hyundai nie, ponieważ to Kia i Hyundai :mrgreen:

Opel może być, a Hyundai/Kia już nie? Przecież pod względem "prestiżu" nie ma między nimi żadnej różnicy...

Paweuek napisał(a):Wiadomo, chciałbym VW Scirocco albo BMW E87, jednak Scirocco mam za mały budżet, natomiast E87, benzyna jest strasznie nieekonomiczna oraz do 30 tysiecy są całkiem biedne w środku.

VW Scirocco nie (chyba, że pierwsza generacja :ok: ), natomiast E87 120i powinno już być dostępne w tym budżecie - najstarsze egzemplarze mają przecież 11 lat. O wiele lepsza opcja od Astry, która znudzi Ci się równie szybko jak Fabia.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa EkoJazda
    Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...

23 Lut 2015, 17:58

jiGsaw napisał(a):Jak nieekonomiczna? Astra 1.8 mniej na pewno nie spali

ekonomia samochodu to nie tylko spalanie ;)
Paweuek napisał(a):Natomiast Kia i Hyundai nie, ponieważ to Kia i Hyundai

masz tak głupie podejście, że szkoda pisać... Rozpatrując jednorazowe Scirocco dowodzisz, że nie wiesz co to trwałe i dobre auto. Wolałbym te marki niż jakąś zakichaną Skodę czy VW, bo nie obchodzi mnie czy sąsiad mi zazdrości. Fakt taki, że auta nie są konstruowane pod dynamikę jazdy :ok:
Paweuek napisał(a):Moim aktualnym faworytem jest Opel Astra III GTC 1.8 140KM

słaby wybór szczególnie jak odrzucamy Hyundaia i Kię z racji słabych silników, a nie znaczka. Jak już to rozglądaj się za 2,0T ;)
Osobiście wolałbym ww Hondę Civic VIII 1,8 i Fiata Bravo 1,4T-Jet
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Lut 2015, 22:59

ja bym został przy skodzie fabii, to było moje pierwsze autko i bardzo pozytywnie je wspominam :) pamiętam, że szczególnie sporo oszczędzałem wtedy na paliwie, bo szczególnie łatwo szła tu redukcja spalania poprzez ceramizator :)
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf

23 Lut 2015, 23:03

Skoro podoba Ci się Scirocco to może Volvo C30? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013