Solidny hatchback 20 - 22 tyś

02 Lut 2015, 20:34

Przede wszystkim witam

Poszukuję hatchback'a w granicach 20 - 22 tyś dla rodzinki 2+1. Samochód będzie jeździł głównie po mieście (jakieś 90% tras). Preferowana benzyna, ważne by samochód był 4/5-drzwiowy (wygodne wsiadanie dla młodego :wink: ) no i wypadałoby miał klimę. Poszukuję samochodu w Wielkopolsce, mieszkam w Lesznie więc Dolny Śląsk (okolice Wrocławia, Lubina, Głogowa) i Lubuskie (okolice Zielonej Góry) też wchodzi w grę.

Wstępnie wytypowałem kilka modeli:
- Fiat Bravo
- Opel Astra
- Kia Cee'd
- Hyundai i30

Pytanie czy coś sensownego znajdę w takim budżecie. Ew. inne propozycje mile widziane.
akatasz
Nowicjusz

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: VW Polo

02 Lut 2015, 20:45

i30 i Cee'd w tej cenie będą z podstawowym wyposażeniem i silnikiem 1,4. Tak więc będzie powolny, trwały i będzie upragniona manualna klima manualna. Jednak to tylko roczniki 2007/2008 czyli te z Korei czyt. trochę gorsze jakościowo od produkowanych w Czechach z polskich części.
Dorzucam do propozycji Focusa mk2
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Lut 2015, 07:12

Focusa brałem pod uwagę ale sporo ludzi straszy "poflotowcami", których jest masa na rynku. A koreańce z 1.4 to aż takie straszne muły? No i ta gorsza jakość czym się objawia, częściej się psują, gorszej jakości materiały, jakieś stuki piski itp?

Wytypowałem kilka samochodów:
1. W sumie wcześniej nie myślałem o Peugeot 308 co sądzicie? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. Możecie coś więcej powiedzieć o Nissanie Tiida? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
akatasz
Nowicjusz

03 Lut 2015, 18:00

akatasz napisał(a):A koreańce z 1.4 to aż takie straszne muły? No i ta gorsza jakość czym się objawia, częściej się psują, gorszej jakości materiały, jakieś stuki piski itp?

Jak komuś wystarczy 12s do setki w wersji 109KM to powinien być zadowolony. Dla mnie to mogłoby być mało i silnik 1,6 miał skrzynię 6tkę.
Wersje koreańskie miały stukające amortyzatory (chyba, że ktoś już wymienił), nietrwałe łączniki stabilizatora i pojawiającą się rdzą pod uszczelkami i na tylnej klapie w kolorach pastelowych. Przepalające się szybko żarówki dotyczą wszystkich.

Peugeot 308 to za 27tys. trzeba szukać więc temu z linku brakuje z 10.
Serio? Tida? Auto nie do sprzedania za parę lat z tandetnym wnętrzem.
Ten Cee'd uczciwie wygląda :ok:
Temu Bravo nie ufam, bo wymyty silnik wyraźnie ma coś do ukrycia w tej cenie i roczniku/przebiegu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lut 2015, 18:53

Od siebie dodam Audi a3 1.6 w benzyniaku lub Seata leona w hatchbacku także 1.6 benz.
Paweł83
Początkujący

03 Lut 2015, 18:56

Paweł83 napisał(a):Od siebie dodam Audi a3 1.6 w benzyniaku lub Seata leona w hatchbacku także 1.6 benz.

I spalanie 10-12 litrów w mieście to norma i do tego dość słabo się zbiera do 100.
Ja tam brałbym bravo lub cee'd-a.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Udoskonalone manualne i automatyczne skrzynie biegów Opla
    Dzięki licznym poprawkom w konstrukcji wewnętrznej i mechanizmach dźwigni druga generacja pięcio- i sześciobiegowych skrzyń Opla w porównaniu z konkurencją uzyskała doskonałe wyniki w zakresie jakości zmiany biegów. ...

03 Lut 2015, 19:16

Paweł83 napisał(a):Audi a3 1.6 w benzyniaku lub Seata leona w hatchbacku także 1.6 benz

po co przepłacać za znaczek w przypadku audi, tandetę w przypadku leona, wysokie spalanie i marną dynamikę? :o
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lut 2015, 19:38

Audi od początku nie brałem pod uwagę ze względów ekonomicznych (przepłacanie za markę). Leona również nie brałem pod uwagę ze względu na mało oszczędne jednostki.

A co sądzicie nad kupnem używanego samochodu od dilera, który wziął stary samochód w rozliczeniu. Jest to dobra opcja czy ryzyko takie samo jak zwykły komis?
Ostatnio edytowany przez akatasz, 03 Lut 2015, 19:53, edytowano w sumie 1 raz
akatasz
Nowicjusz

03 Lut 2015, 19:51

akatasz napisał(a):Audi od początku nie brałem pod uwagę ze względów ekonomicznych (przepłacanie za markę). Leona również nie brałem pod uwagę ze względu na mało oszczędne jednostki.

I słusznie :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

03 Lut 2015, 20:00

akatasz napisał(a):A co sądzicie nad kupnem używanego samochodu od dilera, który wziął stary samochód w rozliczeniu. Jest to dobra opcja czy ryzyko takie samo jak zwykły komis?

Znacznie lepsza opcja z tego względu, że komisy prowadzone są przez kombinatorów kupujących tanie auta i podszykowane na sprzedaż. Dilerzy śpiewają więcej za auta ale są w lepszym stanie i nie przyjmują w rozliczeniu sypiących się trupów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Lut 2015, 12:55

Witam po małej przerwie. Przejrzałem sporo ofert z mojej okolicy i ogólnie jestem załamany jakością sprzedawanych aut. Jednak wytypowałem kilka i mam prośbę o ich ocenę:

[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

akatasz
Nowicjusz