Auto do 30 tysięcy

14 Lis 2024, 01:40

Witam wszystkich :happy:
Poszukuję auta do 30 tysięcy które będzie spełniało te wymagania:
- poniżej 200 tys przebiegu
- benzyna
- coupe bądź sedan
- spalanie oscylujące w mieście 10l /100
- ( Wiem że to rzecz gustu ale z ładnym wyglądem.)
Samochody które mi się podobają i spełniają te warunki:
Hyundai i40 sedan
Renault laguna III coupe
Hyundai coupe

Dziękuję z góry wszystkim za pomoc. :ok:
Hatasey1122
Nowicjusz

15 Lis 2024, 23:49

Hatasey1122 napisał(a):- poniżej 200 tys przebiegu

A jak będzie miało 202 tys. km? Co wtedy?

Hatasey1122 napisał(a):- spalanie oscylujące w mieście 10l /100

Miasto miastu nierówne, co innego jeśli np. dojeżdżasz do pracy przez centrum Warszawy w godzinach szczytu a co innego kiedy jeździsz po stalowej woli. Już się wielu chwaliło niskim spalaniem w mieście a później się okazywało, że to "miasto" ma 50k mieszkańców :mrgreen:

Hatasey1122 napisał(a):Hyundai i40 sedan
Renault laguna III coupe
Hyundai coupe

Totalnie różne auta, totalnie różne wielkości, musisz to sprecyzować, idź do jakiegoś komisu pooglądaj, dowiedz się czego w ogóle chcesz.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2024, 11:05

franccc napisał(a):A jak będzie miało 202 tys. km? Co wtedy?

Wiadomo że jeśli będzie mało się różnić nie będzie problemem. Po prostu wolał bym samochód którego przebieg oscyluje w tej granicy

franccc napisał(a):Już się wielu chwaliło niskim spalaniem w mieście a później się okazywało, że to "miasto" ma 50k mieszkańców

Mieszkam blisko małego miasta ( 70 tys mieszkańców) i w takim oczekiwał bym takiego spalania
franccc napisał(a):Totalnie różne auta, totalnie różne wielkości, musisz to sprecyzować,

Są to auta które po dłużej analizie najbardziej pasowały w moje kryteria. Z czego moim faworytem jest laguna i skłaniam sie najbardziej do niej .
Hatasey1122
Nowicjusz

18 Lis 2024, 19:44

Dobra, nie wnikam w te kryteria, które spełnia jednocześnie zarówno hyundai coupe jak i i40 :mrgreen:

Hatasey1122 napisał(a):Z czego moim faworytem jest laguna i skłaniam sie najbardziej do niej .

Skoro uważasz, że ci pasuje to nie ma przeciwwskazań, poprawne auto.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lis 2024, 19:55

Witam wszystkich!!!
Przychodzę z pytaniem, czy polecacie reunalt laguna III coupe? Były to mój pierwszy samochód więc wolę zaczerpnąć opinni innych. Jeśli ktoś takowy posiada/ł to miałbym kilka pytań.
- Czy jest awaryjna jak poprzedniczki?
- Jakie silniki benzynowe są polecane?
- Koszt eksploatacji
- I jak z dynamicznością
Z góry za wszelką pomoc wszystkim bardzo dziękuję. :ok:

A to link do ogłoszenia które wpadło mi w oko:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/r ... GQStN.html
Ostatnio edytowany przez mike, 18 Lis 2024, 22:17, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz spokojnie kontynuować pierwotny wątek
Hatasey1122
Nowicjusz

18 Lis 2024, 20:48

Ogólnie to silnikowo, skrzyniowo stabilnie przy 2.0t ale reszta kicha, auto nie było produkowane masowo więc i części które były montowane indywidualnie są już niedostępne lub kosmiczne drogie, popatrz sobie chociażby na elementy blacharskie.... Mechanika z grubsza to samo co w standardowej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...

18 Lis 2024, 23:19

Kao napisał(a):Ogólnie to silnikowo, skrzyniowo stabilnie przy 2.0t ale reszta kicha, auto nie było produkowane masowo więc i części które były montowane indywidualnie są już niedostępne lub kosmiczne drogie, popatrz sobie chociażby na elementy blacharskie.... Mechanika z grubsza to samo co w standardowej.

Kao ale pomyśl auto nietuzinkowe, ładne, dosyć fajnie trzyma cenę a Ty się przejmujesz blacharką ? :mrgreen: Przecież to nie jest sputnik Clio V6 albo 205 t16 :naughty: więc nawet jak coś trzeba będzie dokupić po dzwonie to dokupi tylko trochę drożej. To co najważniejsze to technika.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Lis 2024, 09:01

szybki napisał(a):fajnie trzyma cenę a Ty się przejmujesz blacharką ?
ja biorę pod uwagę wszystko.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lis 2024, 09:32

Kao napisał(a):ja biorę pod uwagę wszystko.

Zauważ że tam gdzie jest łatwo w innym miejscu będzie trudno - prawa rynku których nie oszukasz czyli wersja coupe droższa blacharka tylko potem cena rynkowa stabilniejsza i wydaje się atrakcyjniejsza dla sprzedającego auto.

A wracając do linka to opcja laguny3 coupe najfajniejsza. Auto z Ch więc może będzie trochę ulepione co nie oznacza wypadku, na osłodę podłoga, wnęka silnika, silnik mogą wyglądać jak nowe.
Na 95% nie kupiony od właściciela. Fajnie jak sprzedający pokazałby screen ogłoszenia w celu potwierdzenia nalotu. Mogą się też trafić jakiś książki serwisowe albo potwierdzenie napraw/wymian z przebiegiem.
Do zrobienia pewnie będą heble, zawias do sprawdzenia, rozrząd z kołem zmiennych faz, pompa wody, wtryskiwacze opcjonalnie, trzeba zwrócić uwagę na sprzęgło bo z tego co pamiętam jest tam dwumas.
szybki
Moderator - Tuning

24 Lis 2024, 16:46

szybki napisał(a):prawa rynku których nie oszukasz czyli wersja coupe droższa blacharka tylko potem cena rynkowa stabilniejsza
to jak wytłumaczysz czemu np 407 coupe ceny nie trzyma? Części są niedostępne i kosmiczne drogie
A co się stało z 406 coupé? Jeszcze z 5-10 lat temu chcieli po 30 tysi a teraz?

Moim zdaniem to jest tylko chwilowy bum, swoją górną granicę już osiągnęła później będzie to tańsze niż populas już nie wspomnę o poziomie ulepienia spowodowanym brak części lub ich ceną.
Wystarczy popatrzeć nawet ta moja BMW e63, w ogłoszeniach są po 70k nawet i ponad 100 za coś z Japonii np a pewnie jakbym wystawił za 60 albo nawet 50 to bym szukał klienta przez długi czas bo auto nietypowe i drogie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lis 2024, 19:00

Kao napisał(a):to jak wytłumaczysz czemu np 407 coupe ceny nie trzyma? Części są niedostępne i kosmiczne drogie
A co się stało z 406 coupé? Jeszcze z 5-10 lat temu chcieli po 30 tysi a teraz?

Tego nie wytłumaczysz od tak sobie bo cena jest składową wielu czynników o których możemy nie mieć pojęcia począwszy od ceny startowej nowego auta, przez ilość sztuk wyprodukowanych/sprzedanych przez technikę (rodzaj silnika/napędu zawiasu idt) i... jeszcze znajdzie się tego trochę.
Na tą chwile nie widzę przy lagunie coupe żadnych spektakularnych spadków wartości a wytwarza się fajna sytuacje z tym że jest jej mało na rynku wtórnym.

Ja zawsze wszystkie swoje auta opierałem na tych mniej dostępnych (kiedyś nawet służyły mi jako dd) albo bardzo mało dostępnych i nie wychodziłem na tym źle. A patrząc teraz od kuchni ile ludzie tracą $$$ na serwisie i wartości opcji popularnych to auta typu laga coupe nie jest mnie wstanie przerazić innym błotnikiem :D

Dlatego uważam że laga 3 coupe jest to fajna opcja jazdy nietuzinkowym autem gdzie w razie "W" człowiek nie zginie od kosztów napraw/serwisu.
szybki
Moderator - Tuning

27 Lis 2024, 12:10

jakbyś nie kombinował to trudno jest kupić dobry samochód w niskiej cenie, albo jest dobry albo tani, pewnym rozwiązaniem jest alternatywa dla kupna, wynajmując auto możesz mieć i tanio i wysokiej jakości, co więcej łatwo zmienić można model, markę, satndard.. ............
Ostatnio edytowany przez mike, 27 Lis 2024, 20:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Ludwiq
Nowicjusz