Auto do 30k Rocznik 2006+ C-Klasa Diesel Full Opcja

19 Sie 2012, 19:10

Witam serdecznie

Zastanawiam się nad zakupem samochodu w tym, ewentualnie w przyłym roku, tak jak w temacie tzn.

- w kwocie do 30 000zł,
- rocznik 2006+ (maksymalnie 6-letnie),
- Diesel (najlepiej 2.0)
- Full opcja

Auto raczej kompaktowe (C klasa), 5 drzwiowe (hatchback), które ma sprawnie służyć przez najbliższe 7 lat.

Na chwilę obecną zastanawiam się nad:

- Ford Focus Mk II
- Seat Leon Mk II
- Opel Astra H

może

- Audi A3
- Honda Civic Mk VIII

Jakieś sugestie, uwagi, propozycje?
Lost
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2005

20 Sie 2012, 19:57

Ehh mogłem napisać, że jestem świeżo upieczoną maturzystką albo studentką i zaraz posypałby się potok rad. Chociaż z drugiej strony jeśli miałyby być niemerytoryczne to może i lepiej, że nie ma żadnych.

Czy ktoś mógłby się odnieść jednak do mojego wcześniejszego wpisu?
Lost
Nowicjusz

20 Sie 2012, 21:19

Ja napisze tak. Zamiast pchać się w diesla to lepiej rozejrzeć się za benzyniakiem. Będzie łatwiej znaleźć auto z rozsądnym przebiegiem, bo większość diesli będzie miała ponad 200k przebiegu wbrew tego co pokazują liczniki. Jak ma służyć przez 7 lat to tym bardziej benzyna, ponieważ koszt serwisowania diesla jest o wiele większy niż benzyny i argument o niskie spalanie nic nie da.
Ja polecam gorąco Civica 1,8/140KM - auto dynamiczne i nie pożera wielkich ilości paliwa w dodatku trwałe i nowoczesne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Sie 2012, 22:22

Dynamiczny fakt jest, przy okazji też bardzo słabo wyciszony a plastiki lubią potrzeszczeć.
Nowoczesności to tam niezbyt wiele, benzyniaki wolnossaki a zawieszenie to najzwyklejsza belka + mcpherson, wyposażeniem elektronicznym też nie powala a na poboczach stają:
http://www.adac-ortsclubs.de/images/Tec ... ik2010.pdf
równie często co koreańce to wolałbym właśnie Ceed'a/i30 łatwo coś wyhaczyć z Polskich salonów z pewną przeszłością i resztkami gwarancji(która tak naprawdę nic nie obejmuje ale większość ludzi dzięki temu serwisuje w ASO).
Znajomi rodziców jak UFO wchodziło na rynek kupowali to na potęgę a teraz po 5-6 latach żaden z nich się ponownie nie zdecydował na Civica.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sie 2012, 13:53

W sensie nowoczesne miałem na myśli stylisykę. Mój błąd, że nie doadałem.

Te rankingi są za przeproszeniem gó*wno warte i strasznie obiektywne, bo nikt mi nie powie, że mercedes A jest trwalszy od Aurisa czy Ceed'a. Warszawska korporacja taksówkarska kupiła dużą ilość tego merca i mają z nimi same problemy więc widać, że to nic warte. Tak samo Hyundai Getz jest uważany za jeden z najtrwalszych modeli klasy B, a tu na końcu wylądował tylko dlatego, że jest koreański... W czołowce same niemieckie w niemieckim rankingu... podziękował za takie dane ;)

Co do propozycji Cee'da i i30 przylacham się do opinii i dodam, że równie młody może być chyba tylko Fiat Bravo
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 14:07

Chyba w Auto Świecie takich rewelacji nt. A-klasy się naczytałeś.
Jasiek90
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...
    Napęd E-Axle - Hybrydy Lexusa będą bardziej dynamiczne
    Lexus pokazał wprawdzie swoje pierwsze auto w pełni elektryczne, ale japoński producent wcale nie zamierza rezygnować z napędu hybrydowego. Inżynierowie pracują właśnie nad nowym układem E-Axle, który sprawi, że nawet ...

21 Sie 2012, 15:05

to jest ogólnie znany fakt, bo trzeba naprawde być naiwnym aby wierzyć w te stronnicze rankingi ;)

Dodam, że niedawno w Wawie zamówili 120 Citroenów C4 w ramach wymiany awaryjnego Merca od dilera w Rzeszowie co wiem od tego właśnie sprzedawcy gdy oglądałem to auto przy okazji kupna nowego auta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 15:37

Ja w te rankingi szczególnie niemieckie nie wierzę.
W ADAC samochód A potrafi być w czołówce a już w TUV być jednym z najbardziej awaryjnych.
Mam w bliskiej rodzinie A160 i nie zauważyłem by była nic nie warta, a zwrotność, komfort jazdy czy jakość wnętrza jest nieporównywalna z innymi autami segmentu B, żałuje, że nowa jest już normalnym kompaktem.
Bardzo fajne auto w dodatku koszty serwisowania na poziomie VW, Peugeota bo przegląd niecałe 700zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

21 Sie 2012, 15:47

No ja nie twierdze, że jest do niczego ale też wiem, że nie jest bezproblemowe i jak widzę, że auto wygrywa ranking ze względu na masce to nie wiem czy śmiać sie czy płakać ;) Tak samo Mazda 2 chyba najmniej problemowe auto na 9. miejscu prawie na tym samym co Polo, które nie jest już zbyt trwałe ale znaczek to znaczek :lol:
Jednak popieram, że wolałbym Merca A niż oklepanego Golfa czy Audi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 15:57

A z tą Mazdą to nie jedziesz właśnie na marce? przecież to przemodelowana Fiesta z silnikami dieslami PSA no ale produkowana w Japonii.
Jasiek90
Stały forumowicz

21 Sie 2012, 16:00

W tej maździe to właśnie wszystko jest OK poza dieslem z tego co słyszałem ale awarie typowe dla nowoczsnych jednostek więc tragedii nie ma na tle konkurencji. Fiesta jest całkiem przyzwoitym autem również, a "dwójka" przejęła od niej płytę podłogową, bo już np. elektryka jest własnej konstrukcji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 21:32

Widzę, żę temat się rozwinął, ale w zupełnie innym kierunku niż się spodziewałem.

Podsumowując jak na razie propozycje:

- Fiat Brava
- Kia Ceed/i30

Jakieś argumenty za tymi autami? Dlaczego nie te wymienione przeze mnie wcześniej?
Lost
Nowicjusz