07 Paź 2016, 22:56
Witam kolegów forumowiczów,
na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post oraz podziękować za całą wiedzę którą zgromadziliście na forum. Zapoznanie się z nią pozwoliło mi na zrozumienie kilku ważnych aspektów związanych z motoryzacją.
Zakładając ten temat chciałbym poprosić o pomoc w wyborze samochodu. Oto najważniejsze kryteria:
Budżet : wstępnie założyłem, że chciałbym wydać na samochód ok 30 tys złotych. Jeśli jednak będą ku temu ważne przesłanki, jestem skłonny dołozyć maks. 5 tys.
Rejon : Małopolska, Kraków.
Użytkowanie : codzienny dojazd do pracy w trybie miejskim, ok 18 km w jedną stronę. Dodatkowo 1-2 razy w miesiącu jakieś dalsze trasy.
Własne potrzeby :
- interesują mnie raczej duże samochody, najlepiej nadwozie liftback lub kombi.
- z racji faktu, że przez większość czasu samochód będzie jeździł po mieście preferuję benzynę, najlepiej z możliwością montażu instalacji LPG.
- zależy mi na dynamicznej jeździe, nie mam jednak potrzeby posiadania pod maską 200KM.
- ważniejsza dla mnie jest niska awaryjność i koszty eksploatacji niż wygląd i stylistyka.
Kandydaci:
Przeglądanie ofert, przeczytanie pewnej ilości opinii pozwoliło wyłonić następujących kandydatów:
1. Ford Mondeo MK4 2.0 benzyna - tu raczej do 30k nic nie kupię wartego uwagi. Liczę jednak, że lekkie rozszerzenie tego budżetu da więcej możliwości. Zastanawiam się, czy ta wersja silnika dobrze współgra z gazem? Spotkałem się ze sprzecznymi informacjami.
2. Mazda 6 II 2.0 benzyna - podobnie jak wyżej, wymagane jest rozszerzenie budżetu. Czytałem wiele dobrych opinii na temat silnika, jednak wątpliwości budzą dwie kwestie. Pierwszą z nich jest jakość blachy - czy korozja to częsty problem w tym modelu? Na codzień samochód planuje garażować zarówno w domu, jak i w miejscu pracy. Drugim pytaniem jest podatność na kradzieże - do niedawna spotykałem się z wyjątkowo dużą ilością informacji o kradzieży Mazd 6. Czy problem dotyczył także wersji II?
Toyota Avensis - tego tematu jeszcze zbytnio nie badałem.
A może macie jakieś inne propozycje? Nie jestem zwolennikiem Skody oraz samochodów francuskich, jednak nie ma w tym podłoża fanatyzmy - jeśli tylko proponowany model będzie solidny, jestem otwarty na rozważenia.
Jeśli tylko macie jakieś dodatkowe pytania, które pozwolą doprecyzować moje oczekiwania, napiszcie - postaram się niezwłocznie odpowiedzieć.