Auto do ~30k

07 Paź 2016, 22:56

Witam kolegów forumowiczów,

na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post oraz podziękować za całą wiedzę którą zgromadziliście na forum. Zapoznanie się z nią pozwoliło mi na zrozumienie kilku ważnych aspektów związanych z motoryzacją.

Zakładając ten temat chciałbym poprosić o pomoc w wyborze samochodu. Oto najważniejsze kryteria:
Budżet : wstępnie założyłem, że chciałbym wydać na samochód ok 30 tys złotych. Jeśli jednak będą ku temu ważne przesłanki, jestem skłonny dołozyć maks. 5 tys.
Rejon : Małopolska, Kraków.
Użytkowanie : codzienny dojazd do pracy w trybie miejskim, ok 18 km w jedną stronę. Dodatkowo 1-2 razy w miesiącu jakieś dalsze trasy.
Własne potrzeby :
- interesują mnie raczej duże samochody, najlepiej nadwozie liftback lub kombi.
- z racji faktu, że przez większość czasu samochód będzie jeździł po mieście preferuję benzynę, najlepiej z możliwością montażu instalacji LPG.
- zależy mi na dynamicznej jeździe, nie mam jednak potrzeby posiadania pod maską 200KM.
- ważniejsza dla mnie jest niska awaryjność i koszty eksploatacji niż wygląd i stylistyka.

Kandydaci:
Przeglądanie ofert, przeczytanie pewnej ilości opinii pozwoliło wyłonić następujących kandydatów:

1. Ford Mondeo MK4 2.0 benzyna - tu raczej do 30k nic nie kupię wartego uwagi. Liczę jednak, że lekkie rozszerzenie tego budżetu da więcej możliwości. Zastanawiam się, czy ta wersja silnika dobrze współgra z gazem? Spotkałem się ze sprzecznymi informacjami.

2. Mazda 6 II 2.0 benzyna - podobnie jak wyżej, wymagane jest rozszerzenie budżetu. Czytałem wiele dobrych opinii na temat silnika, jednak wątpliwości budzą dwie kwestie. Pierwszą z nich jest jakość blachy - czy korozja to częsty problem w tym modelu? Na codzień samochód planuje garażować zarówno w domu, jak i w miejscu pracy. Drugim pytaniem jest podatność na kradzieże - do niedawna spotykałem się z wyjątkowo dużą ilością informacji o kradzieży Mazd 6. Czy problem dotyczył także wersji II?

Toyota Avensis - tego tematu jeszcze zbytnio nie badałem.

A może macie jakieś inne propozycje? Nie jestem zwolennikiem Skody oraz samochodów francuskich, jednak nie ma w tym podłoża fanatyzmy - jeśli tylko proponowany model będzie solidny, jestem otwarty na rozważenia.

Jeśli tylko macie jakieś dodatkowe pytania, które pozwolą doprecyzować moje oczekiwania, napiszcie - postaram się niezwłocznie odpowiedzieć.
kombat
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2010
Auto: Szukam ;)

07 Paź 2016, 23:47

Mondeo kupisz za 30k, także nie ma się czym przejmować. 2.0 nadaje się do LPG.
Z Mazdą będzie ciężko w tym budżecie, nawet po dorzuceniu tych 5k.
kombat napisał(a):Nie jestem zwolennikiem Skody oraz samochodów francuskich, jednak nie ma w tym podłoża fanatyzmy - jeśli tylko proponowany model będzie solidny, jestem otwarty na rozważenia.
w przypadku tego pierwszego to nie dziwota, bo ciężko coś polecić z czystym sumieniem. Natomiast francuzy przez ostatnie lata znacząco się poprawiły, a w założonym budżecie można myśleć o Lagunie III czy Citroenie c5 (Renault najlepiej 2.0t, c5 2.0 będzie najbardziej optymalny)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Paź 2016, 15:10

Dzięki Mike za odpowiedź.

Czy masz jakieś sugestie na co warto szczególnie zwrócić uwagę oglądając MK4? Na pewno będzie towarzyszył mi ktoś mający większe pojęcie, dodatkowo sprawdzę samochód na jakiejś stacji diagnostycznej. Czy są jednak jakieś typowe usterki które mogą generować duże koszty?

Czy na prawdę do 35k nie ma szans kupić sensownej Mazdy 6? Mam na myśli model produkowany w latach 2007 - 2013. Przykładowo w tym momencie na allegro, wybierając oferty z małopolski, silnik benzynowy znajduje 7 ofert, w tym tylko jedna powyżej mojego limitu.

A co myślicie o Cee'dzie? Warte uwagi?
kombat
Nowicjusz

16 Paź 2016, 22:09

Witam ponownie,

odświeżam temat - przez ostatni dwa tygodnie nie miałem zbyt wiele czasu na skupienie się na temacie zakupu nowego tematu.

Ponawiam pytania z wcześniejszej wiadomości. Obecnie skupiłem swoją uwagę na Mondeo MK4, szczególnie silnik 2.0. Niestety popularne portale z ogłoszeniami nie zawierają zbyt wielu ogłoszeń z Małopolski. Jedyny egzemplarz, który wzbudził moje zainteresowanie to: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Moje wątpliwości budzi jednak bardzo niski przebieg. Co o tym myślicie?
kombat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dedykowane opony P ZERO dla nowego BMW M5
    Prezentując nowe BMW M5 monachijski producent samochodów postawił na niezrównane połączenie eleganckiej, biznesowej limuzyny z samochodem sportowym o najwyższym poziomie osiągów. Zastosowany w BMW M5 ...