Auto do 30k - warto sprowadzać?

30 Sty 2013, 23:14

Witam serdecznie. Przymierzam się powoli do zakupu nowego autka. Najprawdopodobniej będzie to Audi A4 B6 sedan z końca produkcji (2003-2004). I tutaj rodzi się pytanie :
Czy warto jechać po takie auto za granicę i tam szukać na własną rękę?

Pytam ponieważ w naszym kochanym kraju ciężko znaleźć jakiś dobry egzemplarz, a te sprowadzane przez handlarzy - wiadomo, oni muszą na tym zarobić, więc auto jest warte o wiele mniej niż oni sobie za nie życzą.

Kupując takie auto od Niemca - prywatnego właściciela jest spora szansa, że kupimy porządny i zadbany samochód.

Co o tym sądzicie?
wjot1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2009

30 Sty 2013, 23:49

Po pierwsze do 30tys można kupić lepsze i nowocześniejsze autko. Pompowtryski to już powoli przeżytek. Nie oznacza to, że A4 to zły samochód. Chyba, że jesteś oddany marce Audi, to wtedy nie ma co nawet dyskutować :)
Sprawdź sobie oferty na mobile.de, ebay.de itp. i zobaczysz, że oferty nie są wcale takie intratne. Handlarze mają kontakty w firmach leasingowych, firmach ubezpieczeniowych i innych komisach. Są stałymi klientami, kupują prawie wszystko jak leci więc mają lepsze ceny :) Znajomy zajmuje się sprowadzaniem aut i on nawet nie korzysta z takich stron jak ebay.de czy mobile.de. Są specjalne strony aukcyjne za które się płaci :) Moim zdaniem szukanie czegoś na własną rękę bez znajomości w branży będzie nieopłacalne(przy obecnym kursie ojro :) ) lub w najlepszym wypadku wyjdzie na to samo jak bysmy kupili auto krajowe. Tylko trzeba zrobić kilka tysięcy kilometrów i troche poszarpać się z papierkową robotą.
Wiadomo, że niemieckie auta są z reguły lepiej serwisowane, jeżdżą na lepszym paliwie i po lepszych drogach. Mają za to większe przebiegi. Zwłaszcza auta segmentu D i wzwyż.
Ja bym chyba wolał Polskie autko z dobrą dokumentacją nawet jakby miało być ciut droższe :) Nie trzeba jeździć i targować się z faszystami:)
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39

31 Sty 2013, 00:20

Ok, dzięki Ci za odpowiedź.
Czyli mówisz, żeby szukać w DE ale po ewentualnej znajomości?
A jak w PL, to auta serwisowane z dobrą dokumentacją?

Najgorsze co można zrobić, to chyba kupić autko od handlarza dopiero co sprowadzone.
Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że takie auta sprowadzane przez handlarzy, to z reguły takie auta, które były najtańsze i po prostu zostały odpicowane na sprzedaż.

Co do samego AUDI, to obecnie jeżdżę A4 B5 i pomimo tego, że autko już ma swoje lata, to sprawuje się o wiele lepiej niż większość aut z początku 2000r.
Wielu znajomych jeździ Astrami itd. ( nic nie mam do Opla), ale po prostu jakość wykończenia i kultura jazdy w Audi jest na wysokim poziomie.
Najchętniej kupiłbym B8 ale narazie przerasta to moje fundusze.

Druga sprawa, że ciężko się przesiąść z AUDI (nawet tego nie najnowszego) do np. Opla czy Skody z plastikami itd.
Ogólnie szukam sedana w benzynie do 2l, najlepiej z napędem 4x4.

Chyba, że mógłbyś mi coś jeszcze polecić tak w okolicach 25 tysięcy?
wjot1
Nowicjusz

31 Sty 2013, 13:48

Jeżeli jesteś zrażony do Opla to nie będę Ci go polecał. Doskonale wiem o czym mówisz. Audi to podobnie jak BMW autko klasy premium i ciężko jest przesiąść się do niższej klasy... Musiałbyś się przejechać Vectrą C i sam sprawdzić. Moim zdaniem wnętrze jest dosyć przyzwoicie wykonane, lepiej niż w VW. Ale jeżeli nie opel to może Honda Accord 2.2 ctdi 140km lub Toyota Avensis ? Jakość wykonania na prawdę na wysokim poziomie. Do tego większe wnętrze, w obu przypadkach, niż w B6. Jeżeli nie masz uprzedzeń to Alfa Romeo 159 z silnikiem 1.9 jtd jest bardzo ciekawą alternatywą :)
Wspomnę jeszcze raz, że uważam iż Audi a4 B6 to na prawdę świetne autka, ale jeżeli budżet pozwala na kupno nowocześniejszego autka to niestety moim zdaniem nie ma sensu kupować takiej audi z końca produkcji.
Jeżeli chodzi o szukanie aut za granicą to dobrze jest mieć kogoś kto ma kontakty za granicą. Ktoś kto ma dostęp do zamkniętych dla większości stron aukcyjnych, lub firm ubezpieczeniowych które często sprzedają lekko uszkodzone auta za pół ceny, lub kogoś kto tam mieszka i ma jakieś rozeznanie w rynku.
Niektórzy handlarze oferują też znalezienia auta dla klienta za granicą. Wtedy jedziesz z takim handlarzem i oglądasz autko z nim w niemczech. Masz więc pewność jak autko wyglada za nim trafi do niego do komisu. Oczywiście obciąży Cie prowizją :)
Podsumowując jakbym był na twoim miejscu i miał takie fundusze jak ty skusiłbym się na Hondę Accord lub Toyota Avensis :) Oba mają bardzo wysoką kulturę pracę silników diesla. Małym minusem Hondy jest 5 biegowa skrzynia, natomiast nadrabia niezawodnością, dynamiką i kulturą pracy. Pozdrawiam.
Kanonier90
Początkujący

31 Sty 2013, 23:59

Muszę przyznać, że po dłuższym zastanowieniu Vectra C po lifcie wydaje się całkiem rozsądnym wyborem.

Audi jako marka premium strasznie przyciąga. Najchętniej pozostałbym przy tej marce, ale za 25k dostane auto z rocznika 2001 - 2002, bo "golasów" nie szukam.

Opel natomiast wizualnie jest całkiem OK, na pewno na duży plus przemawia fakt, że za takie $$$ dostanę auto o 3-4 lata młodsze. No i jeśli chodzi o koszty utrzymania, to przy Vectrze będą z pewnością niższe.

Toyota jakoś mi nie specjalnie pasuje, tak samo jak Alfy (szczególnie jeśli chodzi o wnętrze).

Także ostateczny wybór będzie pomiędzy Audi A4 B6 1.8T a Opel Vectra C 2.0 T albo 2.2
wjot1
Nowicjusz

01 Lut 2013, 02:04

Czyli preferujesz benzyniaki? Powiem Ci, że ja też bardzo lubię audi, ale a4 b6 jest nieproporcjonalnie droga do tego co rzeczywiście oferuje. Samochód bardziej przypomina kompakt niż segment D. Po drugie materiały wnętrza są bardzo niskiej jakości. Te gumowe poszycia z plastików schodzą na potęgę i wygląda to potem okropnie. Szczególnie na drzwiach i przy przełączniku świateł mijania. Po drugie, przeglądając oferty zauważyłem że egzemplarze po 20tyś mają z tyłu korbotronik w drzwiach.... o zgrozo! Vectra C chyba jest lepszym posunięciem niż "małyszówka". Ja osobiście mimo, iż podobnie jak ty preferuje silniki benzynowe, to wybrałbym jednostkę 1.9 cdti 150 km. Dynamika jak najbardziej zadowalająca, wysoka kultura pracy i mały apetyt na ON :) Silniki mają dosyć dobrą renomę i są powszechnie uważane za mało awaryjne.
Jak jesteś niezdecydowany to się śpiesz. Sprawdź kilka modeli, przejedź się, zapoznaj z autem wstępnie. Ja też szukam czegoś dla siebie i do tej pory sprawdziłem już kilkanaście różnych modeli i mniej więcej już wiem czego chce i co mogę dostać w danym przedziale cenowym. Zakup planuje wstępnie na wrzesień, ale już teraz się rozglądam i poszerzam wiedzę na forach. Pozdrawiam.
Kanonier90
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...