Auto do 30tyś PLN [Automat/Kombi]

21 Lip 2016, 12:45

Witam!
Od 2013 posiadam prawo jazdy.
Moim wymarzonym samochodem było BMW E46 i takie też zakupiłem (320d) w automacie, kombi. Oczywiście wszyscy mi mówili o kosztach itd ale bagatelizowałem sprawę. Sprowadziłem auto z Niemiec, powypadkowe a raczej po stłuczce (błotnik i urwane lusterko + wgnieciony bok lekko).
Kupiłem, zrobiłem (w sumie dałem 21tyś z robotą) i jeździłem. Niestety od początku coś było nie tak, mocno kopcił, ok filtry wymienione, potem padła skrzynia (automat), następnie koło pasowe aż 2tyg temu siadły wtryski. Nie mam ochoty i pieniędzy dalej inwestować w tego trupa, najchętniej zrzuciłbym go z mostu.
Po długich poszukiwaniach wybrałem 3 auta i tu prośba do Was. Pomóżcie mi wybrać, które będzie mało awaryjne (tak, wiem że to tylko maszyna, ale może jakoś ze statystyk porównania itd).
Jestem osobą niepełnosprawną, dlatego automatyczna skrzynia i pojemny bagażnik (na wózek) jest wymogiem.
Auta które wybrałem (nie chce kupować z tych aukcji, podaje je tylko orientacyjnie:

1. Audi A6
[link do oferty na Allegro wygasł]

2. Volvo V50
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. Skoda Octavia II

Może macie jakieś inne propozycje to jestem otwarty.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam :ok:
Ostatnio edytowany przez mike, 21 Lip 2016, 13:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawa linków
Tycior
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 08 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW E46 320D
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lip 2016, 13:33

V50 z linku to dobra propozycje z tym że ja bym akurat nie brał tego konkretnego auta. Konfiguracja jest dobra, wybrałeś najlepszy silnik D5 i automat, ok. D5 to świetny silnik i będziesz zadowolony z osiągów, problemem w V50 z tym silnikiem jest kompletny brak miejsca pod maską, mechanik nie będzie szczęśliwy, żeby coś wymienić trzeba sporo rozbierać jak np. rozrząd do którego dostęp jest od strony koła. Auto z linku odrzucam bo to zwykły golas wersja standard lub kinetic, szukałby minimum wersji momentum ze sterowaniem tempomatem, radiem, telefonem czy navi z kierownicy. Cena też jest bardzo niska, nawet jak na golasa. V50 w D5 trzymają cenę bo nie ma ich za dużo na rynku. Gdy szukałem swojego było tylko kilka sztuk w kraju, wszystkie trefne :/
Jak na wagę auta, gabaryt to spokojnie wystarczy też 2.0D 136KM i 320Nm wystarczy do dynamicznej jazdy.
Nie wiem czy sprawdzałeś dokładnie bagażnik, przestrzeń w środku, nie jest zbyt obszerny. Piszesz też że jesteś osobą niepełnosprawną, V50 ma bardzo dobre fotele, można je ustawić naprawdę wygodnie, dźwignąć siedzenie, zmienić pochylenie siedzenia, ustawić lędźwie. Problemem może być wsiadanie i wysiadanie bo są to fotele kubełkowe, boczki trochę utrudniają wsiadanie.
Zainteresowałbym się również V70 w D5, wyższa klasa, więcej miejsca i wygodniej.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Lip 2016, 18:04

Chcesz kupić auto klasy premium z dieslem i automatem - musisz kupić egzemplarz zadbany, żeby nie wpaść na takiego 'rodzynka' jak E46.
A6C6 za 30 tysięcy - nieosiągalne do 30 tysięcy, może poza benzyną 2.4. Auto drogie w utrzymaniu. Kiepskie automaty.
Skoda Octavia II - nietrwałe diesle poza 1.9 TDI 105KM, ale jego nie było z automatem.
Volvo jest ok, ale jest dość mała podaż egzemplarzy z automatem.

Czy to musi być diesel? Jeśli tak to polecam Mercedesa, bo ma solidne silniki i automatyczne skrzynie.
C-klasa W203:
E-klasa W211:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

21 Lip 2016, 19:38

Zerknij na Honde Accord załóż sobie LPG i będziesz miał święty spokój. Silniki i automaty trwałe. Więcej nie spojrzysz na VAGa czy itp.
Szukaj 2.4 bo warto.

V50 małe autko Focus w innym opakowaniu.
A6 drogie w utrzymaniu jak trafisz zle będziesz miał powtórkę jak z BMW.
Octavia są lepsze auta.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

21 Lip 2016, 19:42

Jak benzyna z LPG to też popieram auta japońskie: Accord VII albo Mazda 6 I-generacji z końca produkcji.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

21 Lip 2016, 21:54