Auto do 30tys sport/komfort i 4x4

09 Sty 2014, 21:55

Witam.
Na auto posiadam 30tys zł.
Szukam czegoś oszczędnego ale żeby miał siłę. Ważne to 4drzwi. Miło by było coś z napędem na 4koła.
Co byście mi polecili?? Gustuje raczej w niemieckich autach, również Alfa i Jeep.
POzdrawiam
shikoba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2009
Auto: VW Passat B5 1.8T

09 Sty 2014, 23:17

Auto do 30tys sport/komfort i 4x4

shikoba napisał(a):Szukam czegoś oszczędnego ale żeby miał siłę. Ważne to 4drzwi. Miło by było coś z napędem na 4koła.
Co byście mi polecili?? Gustuje raczej w niemieckich autach, również Alfa i Jeep.

Oszczędny samochód z napędem na cztery, który jest komfortowy i ma kopa??? Alfa i Jeep??? Ale jak to??? Nie rozumiem???

Napisz co się dla Ciebie kryje pod pojęciem "sport" - Po co Ci to dokładnie, do czego będziesz go używać???

Co znaczy "oszczędny" - Ile ma palić i w jakich warunkach???

"Komfort" - To właściwie oczywiste ale napisz.

I dlaczego tak Ci zależy na 4x4 bo to troszkę utrudnia, zwłaszcza jeśli chodzi o spalanie.

Aha i co dla Ciebie znaczy żeby miał siłę??? - 11 sekund do setki??? 8??? 5,5???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

10 Sty 2014, 15:54

Chciałbym żeby miał 4koła napęd bo na pewno jest to lepsze rozwiązanie na zimę, a chce mieć to autko parę lat.
Jak dla mnie niskie spalanie to granice 45-60zł/100km. (wiem oczywiście o mniejszych spalaniach ale do tej pory jeździłem autami które właśnie tyle paliły 10-11l benzyny)
Chciałbym jakby połączenie komfortu i chociaż odrobiny dobrego przyśpieszenia.

Jeździłem e46 coupe 330ci i to ma być z podobnej półki spalania lub mniejszej. Ale chce coś /5 drzwiowego oraz na bardziej miękkim zawieszeniu. Bo w e46 miałem M-Technic.
shikoba
Nowicjusz

10 Sty 2014, 16:12

shikoba napisał(a):Jeździłem e46 coupe 330ci i to ma być z podobnej półki spalania lub mniejszej. Ale chce coś /5 drzwiowego oraz na bardziej miękkim zawieszeniu. Bo w e46 miałem M-Technic.

Strasznie fajny samochód miałeś... Naprawdę dobry... Trudno będzie znaleźć coś co będzie "konkurencją" dla E46 330ci i jeszcze z napędem na 4. Spalanie w 4X4 zawsze będzie większe niż w ośce. Rozumiem że ma to być samochód w miarę nowy??? Tzn. po 2000??? W takim przedziale to najbliżej tych wymagań jest chyba Subaru :/. Np. Impreza 1 GT.

Spalanie w przedziale 45 zł -60 zł z napędem na cztery jest praktycznie nieosiągalne, no chyba że chcesz sztuczny napęd na cztery ale rozumiem, że raczej nie o to chodzi.

Subaru GT spokojnie mieści się w budżecie, dobry napęd na 4, ma kopa 2.0T 211 KM, pali - znośnie, bezawaryjność na dość wysokim poziomie, z komforteeem... No znośnie ale nie jest to BMW 7. Ciężko połączyć te wymagania. Ewentualnie jakaś nowsza impreza, trochę się różnią ale może być bardziej komfortowa od Imprezy I GT. Oczywiście nowsza będzie też droższa ale może nadal mieścić się w budżecie.

No jeszcze jakieś Audi Quattro ale... Nie no tak tylko to już zależy jakie chcesz bo napęd Quattro ma praktycznie każdy model w opcji, jakoś nie najgorsza, spalanie (w Quattro podobne jak w Subaru), napęd niezły, komfort trochę lepszy od subaru, kop zależy od wersji silnikowej oczywiście (główna różnica to paliwo jakie wolisz). Np. A4 w Quattro... 1.8 T Quattro 190KM w A4 B6??? Chociaż w tym budżecie aby nie wpakować się w skarbonkę (zwłaszcza w Quattro) szukałbym B5. Na ten moment mam mało ROZSĄDNYCH propozycji... Ale pomyśle jeszcze ;).

Vermin
Stały forumowicz

10 Sty 2014, 16:23

Czemu Imprezę GT ? Toż to staroć, w dodatku okrutnie rdzewieje. W tym budżecie spokojnie kupisz zadbane auto z 2003/2004 roku, od pierwszego właściciela. Ale od razu mówię: właściwości jezdne jak najbardziej na plus, ale komfort dość średni. Spalanie ? W moim 2.0 przy dość agresywnym stylu jazdy (w mieście) mieści się w 17 l, ale mój ma LPG (od BRC), bo jakieś nie markowe badziewia zarżnęły by silnik.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

10 Sty 2014, 17:17

Można poszukać Suzuki Grand Vitara
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sty 2014, 17:37

Z góry już dziękuję koledzy za pomoc.

Jeśli chodzi o Subaru Imprezę, oczywiście wygląd, napęd, dźwięk i silnik na wielki + . Ale jak widzę środek to czuje jakbym cofnął się do niemieckich wozów z lat 90. Albo nawet nie, bo cudniej jest u mojej siostry w e36. Rozumiem też to że Subaru się kocha z tych innych powodów które wymieniłem wcześniej.

Jeśli chodzi o autko jakie głównie chodzi mi po głowie są to S6 4.2 oraz s8 4.2.
Z bardziej terenowych i również 4x4, przypadł mi do głowy Grand Cherokee II ze skrzynią quadra-drive. Niema to być auto tylko w teren, bo auto w 99% jeździłoby po asfaldzie.
Nie wiem jak wypadała by BMW e39 4.4 280km (tylko tu szukałbym sedana z seryjnym M-pakietem)
shikoba
Nowicjusz

10 Sty 2014, 17:52

A może Audi A6 Allord. Link przykładowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

10 Sty 2014, 18:18

Tutaj trafiłeś, jest naped quattro, jest komfort, dobry silnik, tylko uwagi pewnie turbo i pneumatyki. Ale właśnie przeglądam ogłoszenia. Ale gdyby co proszę o dalsze info:)
shikoba
Nowicjusz

10 Sty 2014, 18:31

shikoba napisał(a):eśli chodzi o autko jakie głównie chodzi mi po głowie są to S6 4.2 oraz s8 4.2.
Z bardziej terenowych i również 4x4, przypadł mi do głowy Grand Cherokee II ze skrzynią quadra-drive. Niema to być auto tylko w teren, bo auto w 99% jeździłoby po asfaldzie.
Nie wiem jak wypadała by BMW e39 4.4 280km (tylko tu szukałbym sedana z seryjnym M-pakietem)

No ok. Czyli mam rozumieć że kwestia spalania odchodzi w niepamięć??? Czy dopuszczasz LPG??? Bo to w sumie nie pytałem. E39 4.4 - Bardzo dobry wybór i wystarczający budżet na sztukę o której mówisz. Wtedy E39 4.4 zmieści się w wymaganiach 45 zł - 60 zł. A jaką skrzynie byś w niej chciał??? Manual czy automat???

Geniodekt napisał(a):Czemu Imprezę GT ? Toż to staroć, w dodatku okrutnie rdzewieje.

Użytkowałem taką przez jakiś czas. Nie siedziałem za bardzo w tematach ludzi od Subaru ale ta sztuką którą śmigałem nie sprawiała problemów z rudą. W tym samym czasie miało taką jeszcze dwóch znajomych i też nie mieli problemu z rudą. To było jakieś 5/4 lata temu. Nie wiem w sumie jak jest teraz. OSOBIŚCIE się z tym nie spotkałem ale pewnie masz racje bo ja nie siedzę za bardzo w tym temacie ;).

Vermin
Stały forumowicz

10 Sty 2014, 18:54

Jest to po prostu bardziej uterenowione Audi. Jest jeszcze fajne Volvo
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

10 Sty 2014, 19:28

Z wyższych polecam Suzuki Grand Vitare XL7 z 2.7 V6 bodajże. Super samochód... Na co dzień napęd na tył ale możemy włączyć 4x4 60%tył/40%przód. No i to jest samochód na ramie.

Vermin
Stały forumowicz

19 Sty 2014, 13:56

Dziękuję wszystkim za odp.
Udało mi się utrafić Audi AllRoad 2.7 BiTurbo Quattro.
Wersja oczywiście bardzo fajnie wypasiona, auto nie posiada nawet nigdzie drugiej warstwy lakieru, sprawdzone przez blacharza oraz czujnikami. Zawieszenie podnosi się i opuszcza bardzo ładnie i przyjemnie. Co najdziwniejsze książka serwisowa prowadzona prawidłowo, wszystko sprawdzone w ASO.
Pozdrawiam
shikoba
Nowicjusz

19 Sty 2014, 14:03

Wrzuć jakieś zdjęcia :)
Koniu
Forumowicz VIP

19 Sty 2014, 16:31

Dobry wybór. Mi do głowy przychodziło tylko E46 skoro już miałeś i było ok w wersji 330xi albo jakieś Audi właśnie w pełnym quattro (torsen) z turbobenzyną pod maską.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW