Eko. auto do 32/35 tys.

16 Sty 2014, 17:22

Witam, zamierzam kupić samochód zależy mi aby był to ekonomiczny diesel. Zależy mi również aby autko posiadało skóre, nawigacje. Przeglądam bmw 118d i audi a3 od rocznika 2006 najlepiej w wersji s-line co sądzicie o tych modelach? I lepiej wybrac silnik 1.9 tdi czy pchać sie na 2.0 tdi, słyszałem, że różnie z tymi silnikami i bardziej poleca się 1.9 tdi - jak jest na prawdę? Ciężko jest dostać realnie zadbaną wersję a3? Bo nie ukrywam, że bardziej skłaniam się po a3..

Co oprócz tych samochodów możecie polecić w kwocie do 35tys.? Oglądałem też alfe 159, ale to raczej odpada ze względu na spalanie chyba, że jeszcze golf VI? Nie ukrywam, że początkowo byłem 'podjarany' bmw 320d ale surfując po forach i oglądając to samo spalanie mnie przeraziło, nie wspominając już, że trudno dostać dobrą nie kłamaną wersją... Proszę doradzcie mi, jakieś konkretne propozycje.. Pozdro ! :)
qinky
Nowicjusz

Auto: mazda mpv
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sty 2014, 19:54

W zyciu nie pomyslalbym o kompaktach audi i bmw slyszac slowo "ekonomiczny" :)

Wiec zdecyduj czy chcesz auto prestizowe czy ekonomiczne bo to nie idzie w parze - ekonomia to nie tylko spalanie, szczegolnie jak kupujesz kilkuletniego diesla, wtedy rzeklbym ze spalanie to rzecz drugorzedna, chyba ze trzepiesz powyzej tysiaka tygodniowo.

Ekonomiczny kompakt - pomyslalbym o fiacie bravo 1,9 jtd 8v.
Poleczka wyzej to Golf 6 2.0 tdi, ale tu juz duzo wieksze ryzyko ze silnik okaze sie nieekonomiczny, ale w przypadku 6letniego diesla to w sumie zawsze bedzie loteria
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

16 Sty 2014, 20:15

Alfa spali tyle co A3 i BMW w dodatku jej silnik zamiata pod dywan wymienioną dwójkę :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

16 Sty 2014, 20:55

2.0 TDI to jeden z najgorszych silników diesla.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Sty 2014, 21:17

generalnie zalezy mi aby samochodzik sie prezentowal jakos a jednoczesnie byl ekonomiczny, osobiscie bravo mi sie nie podoba.. a co do alfy to prawda ze sa wadliwe? Co oprocz a3 i 118 mozecie polecic jeszcze? jesli bym bral alfe to tez to bedzie diesel 6-7 letni wiec nie wiem co robic jak mowicie ze ciezko trafic dobrego diesla
qinky
Nowicjusz

16 Sty 2014, 21:23

Potwierdzam, ale piszesz o wersji na pompowtryskach (taka bedzie w a3 z 2007). Od 2008 stosowano juz szynę CR i tu juz głowice nie pekaja.
Rownież uważam ze jtd w alfie bedzie lepsze niż diesle audi czy BMW (chyba ze rozwazasz 3.0, całkiem inna bajka ale tez inna cena), ale to sporo większe auto wiec chyba łyknie jednak trochę wiecej.

Do autora - alfą kojarzy sie głownie z nietrwalym zawieszeniem. Silnik powinien w teorii przysporzyć mniej kosztów niż 2.0 BMW a tym bardziej 2.0 tej z audi. Poza tym to samochód z wyższej klasy, większy i wygodniejszy. Ale jak jeździsz dużo po polach to bedzie problem...
Napisz trochę wiecej jaki przebieg i gdzie robiony to łatwiej bedzie doradzic.
Rzucę jeszcze forda mondeo - prestiżu brak, ale walory użytkowe wyższe od wszystkich omawianych do tej pory
Ostatnio edytowany przez Yankee, 16 Sty 2014, 21:31, edytowano w sumie 1 raz
Yankee
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gniazdo, wtyczka OBDII - opis pinów
    Co to jest gniazdo OBDII i co oznaczają poszczególne piny? OBDII to skrót od angielskiego terminu On-Board Diagnostic level 2. Jest to standard obowiązujący w samochodach i pozwalający na podłączenie urządzenia ...

16 Sty 2014, 21:25

2.0 TDI jest wadliwa konstrukcja do dziś i dużo tam nie poprawili.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Sty 2014, 21:25

Alfy nie są wadliwe cokolwiek to znaczy. Zawias i elektryka porządna w przeciwieństwie do poprzednika czyli 156 i przez to ceny są takie niskie. Najlepszy wybór to diesel 1,9/120KM jeśli chodzi o ekonomię i trwałość.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Sty 2014, 22:02

nie wiem dlaczego tak sie napalilem na ta a3-ke, ale uwazacie ze nie warto sie pchac na rocznik 2006-2007 diesel 1.9? bo 2.0 odpada skoro sa niedopracowane. Jeszcze pomysle nad ta alfa 159.. musialbym i jednym i drugim sie przejchac aby ocenic..

p.s kazda alfa 159 ma naglosnienie bose w podstawowym wyposazeniu?
qinky
Nowicjusz

16 Sty 2014, 22:38

Pewnie ze powinienes sie przejechac, to podstawa.
Alfa to samochod z wyzszej klasy wiec wiekszosc argumentow przemawia za nim. Chociaz 1,9 z audi przy spokojnej jezdzie spali pewnie litr ropy mniej niz podstawowa alfa 1,9 jtd 8v(inne gabaryty + oszczednosc 1,9 tdi), jak bedziesz cisnal to roznica sie zmniejszy.

Jak koniecznie chcesz audi to bierz audi - 4 kolka dla niektorych tez sa wazne, jakkolwiek by to brzmialo.
Yankee
Aktywny

17 Sty 2014, 10:44

Bardzo mi sie podoba ten optymizm Alfiany nawet na forum Alfy nie ma takiego opytymizmu ale przypuścmy że nowy uzytkownik wstrzeli się w superaśne zawieszenie które podobno wytrzymuje juz nawet 60tyś.km bez wymiany wszystkich wahaczy to co z ceną...???
Jeżeli ktoś zapłaci 35k za Alfę to ile weźmie w 2015r ?? Zbliży się do 15k???

Może podam przykład kolegi ...

Alfa 147 1,6 kupiona w ASO fakturka ponad 65k w 2009r.
W 2013 w lutym pierwsza próba sprzedaży za ileś tam...próba zakończona w listopadzie wyduszona cena 17k. (liczone z gratisami bo gotówki było mniej)
Hmmm. całkiem fajnie 4lata i 40k w plecy za auto bezwypadkowe i kupione w ASO.

Powiedzmy sobie szczerze że to jest fajne auto dla kogoś kto ma kasę i szczęście...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Sty 2014, 11:40

szybki ale 147 to inna bajka i była podobno gorsza nawet od 156, a autor nie kupuje nowego 159 tylko takie po spadku wartości na poziomie ok. 70tys zł
Zawias w 159 jest trwalszy niż w Audi B6 (które u nas jest uważane za wzór samochodu...) ale ważne aby przełamać stereotypy, a nie się w nich pogrążać. I w dodatku świetnie jeździ.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2014, 11:51

Tylko na tym forum nagle Alfy z modelu na model się nie psują, Ople nie rdzewieją, Fiaty nagle robią lepsze silniki niż BMW itd. :lol: :lol: :lol: Wbijcie sobie to raz na zawsze do głowy - FIAT NIE. Koszty utrzymania Fiata to może i będą niższe niż BMW pod warunkiem, że sobie ktoś sam wszystko naprawia/wymienia, bo jak będzie z każdą pierdołą leciał do warsztatu to szybko popłynie na robociznach.

Co do 2.0 TDI to się zgadzam - fatalny silnik, po poprawkach stał się najwyżej przeciętny...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Sty 2014, 11:54

tak wiemy, Ty tylko BMW uważasz za auto więc opinia warta tyle co nic ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2014, 11:56

Dziwnym trafem oboje z szybkim mamy podobne opinie, a on woli JDM. To co nas łączy to praktyka motoryzacyjna i tyle w temacie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW