Na wstępie witam wszystkich użytkowników forum
![Uśmiechnięty :)]()
.
Otóż po Nowym Roku planuje zmianę mojej Astry na coś nowszego , nowocześniejszego . Nie narzekam w ogóle na obecne auto , nigdy mnie nie zawiodło , jedyna wada to trochę mułowaty silnik . Jeżdżę Astrą już 7 lat , pewnie mógłbym jeździć nią kolejne tyle , ale wszystko się kiedyś nudzi , tym bardziej , że lubię samochody i chcę spróbować czegoś nowego .
Celowałbym w auto klasy średniej , nie potrzebne mi auto nie wiadomo jak przestronne , ale chcę coś większego niż kompakt .
Na zakup auta nie chciałbym wydać więcej niż 35 tys. . Jak narazie mam dwa typy: Audi A4 B7 1.9 TDi i Honda Accord 2.0 vtec .
Trochę to na pewno zaskakujące , że porównuję wysokoobrotową benzynę , do diesla , ale powód jest bardzo prosty - wiem , że ciężko w PL znaleźć zadbane A4 B7 z benzyniakiem . W ogóle ciężko znaleźć zadbane , w dieslach jest większy wybór . Z tego co już zdążyłem się dowiedzieć to i 1.9 TDi i 2.0 z Accorda, to silniki bardzo wytrzymałe , i mają dobrą opinie wśród użytkowników .
To teraz powiem czego oczekuję od auta . Jeśli chodzi o silnik i moc , to ma wystarczyć do sprawnego wyprzedzania , nie mam zamiaru ścigać się spod świateł , także bardziej zależy mi na elastyczności niż na sprincie do 100 . W Astrze mam 75 koni , i to jest za mało na trasie , albo jak się chce kogoś sprawnie wyprzedzić przy większej prędkości .
Priorytetem jest dla mnie pozycja za kierownicą i to żeby auto się pewnie prowadziło , słyszałem , że w Audi jest z tym ok , dość twarde zawieszenie , i auto sprawia wrażenie jedności z kierowcą (nie tak jak w BMW , ale zawsze coś) . Nie wiem jak jest w tej kwestii z Hondą , ale jako , że to bardziej sportowa marka , spodziewam się , że jest w porządku . Kolejną sprawą ważną dla mnie , jest jakość materiałów w środku . I tutaj chyba Audi ma zdecydowaną przewagę , aluminiowe wstawki , podświetlenie ładne , czy w bogatszym wyposażeniu nawigacja , albo fajne fotele z regulacją długości siedziska . Jeśli miałbym wybierać "po wnętrzu" , to w ogóle nie byłoby problemu , bo faworyt jest zdecydowany , ale fajny środek to nie wszystko .
Audi na pewno nie znalazłbym z przebiegiem mniejszym niż 200.000 , przy takim przebiegu w dieslu może paść kilka sporo kosztujących spraw . Kolejna wada Audi , to pewnie byłoby dużo ciężej znaleźć zadbany egzemplarz niż Honde , małym minusem jest też klekot 8 zaworowego diesla .
I teraz mam kilka pytać do Was , mam nadzieję , że pomożecie . Chciałbym się dowiedzieć , jakie będzie realne spalanie Hondy 50% trasa , 50% miasto , jak to jest z tym wnętrzem w Hondzie , nigdy nie siedziałem w tym aucie , na zdjęciach nie wygląda to za ciekawie , ale może rzeczywistość jest inna . Chciałbym mieć też coś więcej z wyposażenia niż 4x elektryczne szyby i climatronic , bo to by było niewiele więcej niż mam w Astrze .
I ostatnie pytanie , które z tych aut będzie lepsze z puntu widzenia kierowcy , chodzi mi o pozycje za kierownicą , precyzje prowadzenia i zachowanie auta na zakrętach . To może troche brzmi jakbym szukał jakiegoś sportowego auta , ale nie o to mi chodzi , chcę wiedzieć jak te auta wypadają pod tym względem w swojej klasie i w tym przedziale cenowym . W każdym razie myślę , że mnie rozumiecie ;D . Jeśli chodzi o przestronność wnętrza , to oba auta na pewno spełnią wymagania , bo w Astrze tragedii nie było .
Które z tych aut będzie lepszym wyborem , jeśli chodzi o moje wymagania ? Wiem , że najlepiej jakbym sam się przejechał obydwoma , ale nie za bardzo jest czas .....
Co innego jeszcze moglibyście zaproponować ? Nie wiem czy już to pisałem - robię około 12.000 km rocznie .