Auto do 4,5 tysiąca, ok. 1800 km/mc

01 Lut 2016, 23:51

Powiem szczerze, ta klima najmniej mnie obchodziła patrząc na ofertę. Skąd wiesz, że bok robiony? Wow, dlatego właśnie się tutaj zarejestrowałem, ja tam nic nie widze. Cena faktycznie aż za niska, ale co mi szkodzi sprawdzić, tym bardziej, że jakoś musiał przejść przegląd, który ma ważny do 02.2017. Podjade tam i zobaczę jak silnik chodzi. Na co mam zwracać uwagę przy oględzinach, proszę o rady.
matthew29
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2012
Auto: Nie mam

02 Lut 2016, 00:02

Drzwi tył prawe są ciemniejsze od przednich, nie wiem, czy błotnik też nie wygląda na robiony :) Może tylko jakaś mała parkingowa przygoda, może solidniejsze bicie. Generalnie 1.4 jest w zasadzie bezawaryjny, przy regularnych wymianach eksploatacyjnych nie ma co w nim robić (w rodzinie 8 lat, aż do szkody całkowitej taki Civic z mechanikiem poza robieniem rozrządu się nie poznał), więc wszystkie drobnostki są istotne - każdy stuk czy zadławienie się to już wyraźny sygnał, że albo instalka albo sam silnik nie wyrabiają - robione po kosztach albo nie serwisowane tak, jak powinny być. Podobnie falujące obroty, w zasadzie na pewno oznaczają, że gaz jest robiony po taniości. Taka rada - sprawdź, ile benzyny będzie w baku wsiadając do tego auta. To może sporo powiedzieć o użytkowniku, który chcąc jak najbardziej oszczędzić leje jej jak najmniej jak najszybciej wymuszając przejście na gaz, co tyra silnik.

Poza tym warto ogarnąć auto na podnośniku pod kątem rdzy, absolutnie wszędzie - czy to podwozie, czy to miska olejowa, czy nadkola. Do tego uszczelki (lubią sobie sparcieć, przez co przy wyższych prędkościach szum w aucie robi się nie do zniesienia) i przeguby, często bywające problematyczne. Dorzuciłbym do tego matowiejące lampy, ale podobno wymieniane, więc nie powinno być problemów.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Lut 2016, 00:26

Ufać w ogóle temu, że auto przeszło przegląd kilka dni temu? Łatwo taki lewy przegląd zdobyć? Wtedy geometria powinna być w porządku nie?
matthew29
Nowicjusz

02 Lut 2016, 00:32

Nigdy na przeglądzie nikt geometrii mi nie sprawdzał. Mimo wszystko, robienie lewego przeglądu nie jest raczej opłacalne, szczególnie, że wymagania, żeby normalnie zdać wysokie nie są. Auto ma być sprawne na teraz, nikt nie mówi, że nie rozsypie się za rok. Wiadomo też, że za 4k ideału nie ma, ale każda wada może posłużyć do zbicia ceny :) Podstawa do sądzenia, że z geometrią coś może być nie tak to ściąganie auta (szczególnie przy hamowaniu) i nierówno zużyte opony (albo nawet jedna opona bardziej zużyta z jednej strony niż z drugiej).
Żółtek
Aktywny

02 Lut 2016, 00:47

Zobaczę go jutro i dam znać. Żółtek dzięki za rady i opinię :) Gdyby ktoś jeszcze mógł się wypowiedzieć i coś doradzić przed jutrzejszym porankiem to bardzo proszę, każda wskazówka dla takiego amatora jak ja się przyda. Chociaż przez ostatnie kilka tygodniu już się tyle naczytałem, że aż nie chce myśleć co bym kupił, gdybym się nie zainteresował tematem.
matthew29
Nowicjusz

02 Lut 2016, 10:51

Nie jechałem nawet zobaczyć auta, bo z rozmowy telefonicznej wszystko na początku ok, ale potem im dalej w las, tym większe wątpliwości miałem. Mianowicie, aktualny właściciel kupił auto miesiąc temu od znajomego, dlatego wszelkie pytania o przeszłość ucinał zdaniem "no znajomy mówił, że..". Żółtek, miałeś rację odnośnie prawej strony, według sprzedającego drzwi z tyłu były wymieniane "bo młody otarł się o jakiś słupek". Wiem, że ciężko w tej cenie znaleźć auto bezwypadkowe, ale jednak szukam czegoś pewniejszego. Na koniec sprzedawca wspomniał, że wczoraj miał już pieniądze na stole i w ostatniej chwili kupujący mu zrezygnował, zapytałem dlaczego i okazało się, że on chce to auto sprzedać w ten sposób, żeby na umowie było wpisane 950 zł (tyle miał wpisane na umowie kupując auto od znajomego), a dostałby 3900 zł. Argumentował to tym, że z kolegą dogadali się w ten sposób żeby nie płacić podatku. Takie coś do mnie w ogóle nie trafia. Po pierwsze nigdy bym w ten sposób nie podpisał umowy z nieznajomym, po drugie niezbyt dobrze świadczy to o naturze i podejściu właściciela skoro szkoda mu 2% z 4000 zł zapłacić podatku. No nic, szukam dalej :) Każda taka rozmowa czegoś mnie uczy i może coś w końcu znajde :) albo zanim znajde to wzrośnie budżet.
matthew29
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
    Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...

02 Lut 2016, 11:11

Jeżeli faktycznie mu tych 80zł szkoda na jakkolwiek nie patrzeć pewne zabezpieczenie to pomyśl, jak musiał żydzić na utrzymanie auta :)
Żółtek
Aktywny

02 Lut 2016, 22:11

Ale chyba znalazł frajera bo ogłoszenie już nieaktualne.
Zerknij na to ogłoszenie,masz pod nosem więc bym obejrzał i zostanie kasa na remont silnika.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lut 2016, 19:44

Widzialem te oferte, ale waznosc butli do czerwca. W ogole co w sytuacji jesli termin waznosci butli minie? Z jakimi czynnosciami i kosztami to sie wiaze?
matthew29
Nowicjusz

03 Lut 2016, 21:38

Masz dwie możliwości,wymiana butli albo nowa legalizacja.
Nowa butla kosztuje około 200-300zł plus montaż,podobnie kosztuje legalizacja (tutaj często wszystko zależy od dobrego humoru jednoosobowej wyroczni,jeśli już dostaniesz to możesz dostać nawet na 10lat).
Zawsze możesz poszukać na allegro używanej butli 1-2letniej z papierami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Lut 2016, 16:40

Trochę daleko, ale według mnie ciekawa forumowa Lagunka z trwałym dieselkiem.
[link do Gratka wygasł]
Bardzo wygodne autko na trasy, a zdaje się, że głównie tak będziesz użytkować samochód.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM