Auto do 4,5 tysiąca, ok. 1800 km/mc

29 Sty 2016, 17:45

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż od jakiegoś czasu śledzę uważnie dyskusje toczące się w różnych tematach.
Poszukuję swojego pierwszego auta, ale prawo jazdy mam już od 4 lat. Jestem z Rybnika (woj. Śląskie). Mój budżet na całe auto wraz z początkowymi naprawami to 5 tysięcy (aktualnie 4, za tydzień będzie 5). Mógłby wzrosnąć, gdybym znalazł auto z opłaconym OC do przodu na więcej niż 3 mc, bo niestety nie mam kogo zrobić współwłaścicielem i samo OC to minimum 900 zł.
Auto ma mi służyć na dojazdy na uczelnie 5 razy w tygodniu 40 km w jedną stronę (większość trasy ograniczenie do 90). W weekendy przejeżdżam ok. 50 km po mieście, co razem daje około 1800 kilometrów na miesiąc. Ponadto trafiła mi się okazja na podjęcie korzystnego dla mnie stażu (1-2 dni w tygodniu) w firmie znajdującej się 60 km od mojego domu (z czego 50 km to jazda autostradą). Zatem może się okazać, że będę robił 2000 km/mc i większość w trasie.
Mam świadomość, że za tę cenę nie ma co wybrzydzać, dlatego nie patrzę ani na rocznik, ani na przebieg, chociaż przyznam, że czasami podświadomie jak widzę auto z przebiegiem 250k+ to mimo, że wygląda dobrze, mam pewne obawy. Wymagań nie mam wielkich, szukam auta ekonomicznego zarówno jeśli chodzi o spalanie, jak i utrzymanie. Głównie chodzi o części, bo podstawowe naprawy pomoże wykonywać mi dziadek, który co prawda mechanikiem z zawodu nie jest, ale znajomym w okolicy naprawia wszystkie mniej skomplikowane auta, które jeżdżą więc chyba zły nie jest.
Co do paliwa, od razu założyłem, że szukam auta z gazem, bo jednak oszczędność jest ogromna, ale gdybyście zaproponowali jakiś model z niskim spalaniem to też bym się zastanowił. W ogóle to chciałem Was zapytać, czy warto kupować auto za tę cenę (pomniejszoną o koszt montażu instalacji) i jeszcze wkładać do niego gaz? Czy już lepiej kupić jakieś z gazem? Czasami są oferty aut ze starą instalacją i nie wiem czy w ogóle brać je pod uwagę. I ostatnie pytanie, czy na trasy 40 km w jedną stronę opłaca się już rozglądać za dieslami?
Bardzo liczę na waszą pomoc, na autach się nie znam, a szkoda mi te oszczędności utopić w złomie. Na pomoc rodziny nie mam co liczyć, oni mnie wyśmiali jak wspomniałem, że rozglądam się za Lanosem, Citroenem Xsarą, albo Hyundaiem Accentem. Ojciec uważa VW i Audi za świętość i według niego lepiej kupić a3 za te cenę, ale tego w ogóle nie biore pod uwagę. Moglibyście coś polecić oprócz wyżej wymienionej trójki, albo odradzić mi któreś z nich? Lanosy są w gazie i liczę, że w końcu na olx pojawi się jakiś w dobrym stanie, zauważyłem, że Xsary i Accenty ciężko znaleźć zagazowane. Wiele dobrego słyszałem o Saxo, ale na takie trasy to chyba niezbyt co nie? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
matthew29
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2012
Auto: Nie mam

29 Sty 2016, 18:33

matthew29 napisał(a):Ojciec uważa VW i Audi za świętość i według niego lepiej kupić a3 za te cenę

i bardzo dobrze, że tutaj napisałeś, bo Twój ojciec pokazał kompletną ignorancję i brak jakiejkolwiek wiedzy - możesz mu to pokazać :ok:
Nie da się kupić dobrego A3 w tej cenie.

Ogólnie w tej cenie nie patrzymy na znaczek tylko na stan samochodu. Ma przejść przegląd bez problemu, skręcać, hamować, dobrze jak ma świeże opony, bo to już może stanowić 20% wartości samochodu.

Ja miałem Accenta jako student. Samochód był oszczędny, że nie opłacało mi się go przerabiać na LPG. Spalanie średnie miałem 6,7l na 100km. Silnik konstrukcji Mitsubishi bardzo ładnie się zbierał. Żeby dogryźć Twojemu ojcu to możesz spokojnie bez kłamania powiedzieć, ze 1,3 Accenta pali mniej niż 1,4 Golfa III i przyśpiesza jak 1,8. W dodatku w tej cenie znajdziesz ładna sztukę z jakimś wyposażeniem (czasem trafia się klima). Ceny części są śmieszne na poziomie Golfa właśnie (za kompletne sprzęgło ORYGINALNE zapłaciłem 230zł, a rozrząd to 400zł z robocizną). Wada to, że może rdzewieć. Inne jak prowadzenie, czy wykończenie wnętrza na poziomie Audi 80 B3 to mało ważne aspekty w samochodzie za taką kwotę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Sty 2016, 19:21

Ja osobiście szukałbym, czy w okolicy nie ma jakiejś zadbanej Vectry A z dieslem od Isuzu - auto mechanicznie nie do zajechania, tylko rdzewieje, więc trzeba trafić na takiego, co albo był b. zadbany albo miał już robione reparturki. W benzynie to też z resztą nie jest zła opcja. A sam model warty uwagi głównie dlatego, że spory i dość wygodny, a spędzając w aucie sporo czasu przy takich przebiegach to jakąś małą lebiegą byś się zamęczył.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2002

29 Sty 2016, 22:16

Zerknij na tego Golfa,chyba się zakochałem :oops:
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Sty 2016, 22:19

Barol, że Ci się Niemki podobają :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Sty 2016, 22:32

Też słyszałem że są brzydkie ale chyba zdarzają się wyjątki :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Sty 2016, 01:13

Barol ten Golf jest fajny, ale obawiam się, że ten niski przód nie przetrwałby przejazdu drogą dojazdową do mojej posesji, a jeśli tak, to odcinek 500m pokonywałbym dłużej niż pozostałe 39,5 km ;)
matthew29
Nowicjusz

30 Sty 2016, 10:32

matthew29 napisał(a):Lanosy są w gazie i liczę, że w końcu na olx pojawi się jakiś w dobrym stanie, zauważyłem, że Xsary i Accenty ciężko znaleźć zagazowane.

Jak ciężko znaleźć zagazowane tzn., że bardzo dobrze jeżdżą na gazie i nikt nie chcę się pozbyć. Zobacz ile Fordów Focusów jest na sprzedaż z LPG...
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna

30 Sty 2016, 11:04

Jeśli większość w trasie to skup się na segmencie C :yes:
Ode mnie:
Fiat Bravo/Brava - byle nie 1.4
Honda Civic VI
Almera N15
Astra F - byle nie 1.4 8v 60KM oraz 1.6 16v
306 - byle nie 1.1
Megane I/ I FL
Toledo I 1.8 90KM
Corolla E10/E11
Golf III 1.8/2.0
Carisma 1.6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Sty 2016, 14:11

matthew29 zawsze można założyć seryjne zawieszenie :wink:
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2016, 00:47

Barol a ile kosztuje taki powrót na seryjne zawieszenie? Koniu dzięki za propozycje :) najbardziej podoba mi się Almera, ale to chyba jednak nie mój budżet. Panowie a co myślicie o tych dwóch ofertach?

Pojawiły się dzisiaj, oba są w moim budżecie i oba z okolicy więc mogę podjechać zobaczyć. Ja na 1 rzut oka nie widzę wad, ale liczę, że wasze sprawne oczy dopatrzą się ewentualnych minusów.
matthew29
Nowicjusz

31 Sty 2016, 10:48

Pierwszego bym dla zasady nie obejrzał, co za idiota robi takie zdjęcia na których nic nie widać...
Drugi świetny ale chyba się sprzedał.

Zobacz na te ogłoszenia:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Sty 2016, 13:47

Każdy liczy inaczej ale koszt max 90-100zł za jedno koło do tego geometria około 50-60zł no chyba że masz jakiegoś kumatego kolegę który ogarnia mechanikę to zrobisz to nawet pod domem i zostanie Ci wtedy tylko geometria do ogarnięcia.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lut 2016, 23:37

Panowie proszę o szybką opinię nt. tej oferty. [link do oferty na Olx wygasł] Jutro akurat jadę rano do Rudy Śląskiej to bym przy okazji go zobaczył, bo wydaje mi się, że okazja, ale czekam na pomoc z Waszej strony :)
matthew29
Nowicjusz

01 Lut 2016, 23:45

LPG i klima za 4k sugerują sporo do roboty. Na pewno prawy bok robiony, Klima niesprawna, co konkretnie do roboty nie wiadomo, ale może wyjść sporo. Jeśli przy oględzinach nie wyjdzie nigdzie rdza, silnik będzie działał dobrze i na gazie i na Pb to warto by sprawdzić geometrię.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback