Auto do 4 tys.

18 Sie 2012, 18:10

Witam,
od jakiegoś czasu szukam dla siebie samochodu, jednak jestem ograniczony finansowo. Mój przedział cenowy to 3500-4000.

Najważniejsze cechy dla mnie to:
- nieduży
- silnik max 1.6 (nie chce mieć dużych opłat i wysokiego spalania), najlepiej z gazem
- wspomaganie kierownicy
- niedrogie części (czasem jak słysze ile za małą pierdółke trzeba zabulić to się za głowę łapę)
- no i oczywiście żeby nie był z gatunku tych awaryjnych

Auto służyłoby mi głównie do jazdy po mieście (dłuższy wypad gdzieś na autostradę też, ale raczej bardzo rzadko).
Rozglądałem się trochę i w oko wpadł mi Opel Astra, Corsa B, GOLF III i Renault Megane I, ale akurat o Megance słyszałem ze jest dość awaryjna.

Możecie mi coś polecić w tych granicach cenowych? Wyżej wymienione modele są tylko moim pomysłem, dlatego proszę jeszcze o wasze opinie na ten temat i dodatkowe pomysły.
Dodam że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

Pozdrawiam
Wieczór
Nowicjusz

19 Sie 2012, 07:23

Z tych co podałeś to Corsa B tylko unikaj silnika 1.0 i 1.2.
Z innych aut to może Punto I?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Sie 2012, 11:07

Dlaczego unikać tych silników?
Wieczór
Nowicjusz

19 Sie 2012, 11:32

Spalanie podobne jak w 1.4, ale mniejsza moc i dynamika.
łejn
Początkujący

Miejscowość: Lbn
Prawo jazdy: 06 01 2010
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...