Auto dla kobiety

18 Sie 2012, 13:19

Chciałabym kupić auto do 20 000zl. Może być sedan , albo hatchbeck byle nie kombi. Ma miec mniej niż 10 lat i chciałabym aby mial bardzo bogate wyposazenie. Moze być diesel lub benzyna tylko zeby nie dość byl awaryjny. Z góry dziekuje :)
Danuś
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 2004

18 Sie 2012, 15:16

E46 po lifcie da się już nabyć za kwotę 20 tyś zł. Jeśli chodzi o wersję to polecam 330d (moim zdaniem jeden z lepszych diesli) albo z benzynowych 328i. Auta dosyć dobrze wyposażone, klima to raczej standard a reszta(skóra, duża navi itp) to już kwestia poszukiwań.
Patryk_
Początkujący

Miejscowość: Suwałki
Prawo jazdy: 01 03 2011
Auto: W210 220CDI

18 Sie 2012, 17:18

Pomiędzy "da się kupić", a znalezieniem w miarę rozsądnego egzemplarza jest znacząca różnica. Wbrew pozorom 20 tys. to też nie aż tak duże pieniądze, żeby wymagać nie wiadomo co, niemniej jednak można spokojnie poszukać jakiegoś Mondeo, Laguny, C5, z Vectrą czy Passatem (choć to już dojechane jak byk po rodeo) też nie powinno być większych problemów. To z aut większych, w kwestii kompaktów i minivanów można szukać jakieś Megane, Astrę, Focusa, C4, 307 może jakiegoś C-Maxa, Scenica.

Aut do wyboru jest mnóstwo, tylko trzeba wybrać coś takiego, co pieniędzmi będzie adekwatne do stanu i rocznika, a przede wszystkim nie szukać cudów na siłę. Skoro auto A średnio kosztuje 22-24 tys., a nagle znajdzie się takie auto za 18 czy 19 tys. to czymś ta cena musi być spowodowana.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

18 Sie 2012, 19:29

Te BMW to raczej nie dla mnie . Tylny napęd a w zimie to nie za bardzo . Syn znalazł kilka ciekawych aut : Mazda 6 diesel 2.0, Passat b5 ten nowszy z napedem 4x4 i skrzynia automatyczna 2.5 diesel i Renault Laguna diesel 1.9 i automatem. Mieszcza się w mojej kwocie, ale ktory z nich bedzie najmniej awaryjny? Mnie osobiście najbardziej przypadl do gustu Passat.
Danuś
Nowicjusz

18 Sie 2012, 20:00

Auta same w sobie przyjemne ale w podanych przez Ciebie wersjach silnikowych każdy z nich ma silnik z wadą konstrukcyjną.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2012, 20:57

Rozumiem . W takim razie co oprócz BMW i tych ktore podałąm ?
Danuś
Nowicjusz

19 Sie 2012, 09:19

Los_Dawidos napisał(a):Pomiędzy "da się kupić", a znalezieniem w miarę rozsądnego egzemplarza jest znacząca różnica. Wbrew pozorom 20 tys. to też nie aż tak duże pieniądze, żeby wymagać nie wiadomo co, niemniej jednak można spokojnie poszukać jakiegoś Mondeo, Laguny, C5, z Vectrą czy Passatem (choć to już dojechane jak byk po rodeo) też nie powinno być większych problemów. To z aut większych, w kwestii kompaktów i minivanów można szukać jakieś Megane, Astrę, Focusa, C4, 307 może jakiegoś C-Maxa, Scenica.

Aut do wyboru jest mnóstwo, tylko trzeba wybrać coś takiego, co pieniędzmi będzie adekwatne do stanu i rocznika, a przede wszystkim nie szukać cudów na siłę. Skoro auto A średnio kosztuje 22-24 tys., a nagle znajdzie się takie auto za 18 czy 19 tys. to czymś ta cena musi być spowodowana.

IMO wszystko które podałeś są raczej klasę niżej od BMW. Zawsze można nabyć egzemplarz przed liftem a to w tej chwili żaden problem nawet z bardzo bogatym wyposażeniem kupić z 2001r. ten model tym bardziej że dysponuje świetnymi silnikami. Dodam też że taki Passat czy Mondeo nie wspominając już o Oplach są znacznie gorzej wykonane i to się czuje w środku.
Danuś napisał(a):Te BMW to raczej nie dla mnie . Tylny napęd a w zimie to nie za bardzo . Syn znalazł kilka ciekawych aut : Mazda 6 diesel 2.0, Passat b5 ten nowszy z napedem 4x4 i skrzynia automatyczna 2.5 diesel i Renault Laguna diesel 1.9 i automatem. Mieszcza się w mojej kwocie, ale ktory z nich bedzie najmniej awaryjny? Mnie osobiście najbardziej przypadl do gustu Passat.

Kwestia wprawy, moja mama porusza się BMW bez kontroli trakcji a mieszka 25km za miastem, wiejskie drogi są często nieodśnieżone. Kwestia wprawy i dobrych zimowych opon ale rozumiem że może to przerażać.
Zamiast Passata szukał bym Audi A6 C5 Quattro z manualną skrzynią w jakiejś dużej benzynie albo 1.9 TDI bo 2.5 TDI to nieporozumienie a to samo tyczy się VW. Audi jest ładniejsze w środku, lepiej wykonane. Przy zakupie tych aut polecam wycieczkę do mechanika aby obejrzał auto.
Patryk_
Początkujący

19 Sie 2012, 09:46

A nie wydaje Wam się że audi byloby za duże ? Po przesiadce z golfa iv będzie się jakos trudniej prowadzic manewrowac czy coś ?
Danuś
Nowicjusz

19 Sie 2012, 10:17

Również posiadam Golfa 4 który wcale taki zwrotny nie jest. Audi czuć że jest masywniejsze ale raczej nie powinno być kłopotów z manewrowaniem na parkingu.
Patryk_
Początkujący

19 Sie 2012, 12:22

Cięzko jest znaleźć Audi A6 quattro z innym silnikiem niz 2.5 TDI. A jeśli już znajdzie sie jakaś okazja to kosztuje 20 tys + oplaty. A co myślicie o tym [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Danuś
Nowicjusz