Auto do 40-50 tys. dla wysokiego kierowcy (195 cm)

28 Gru 2021, 22:46

Cześć, proszę o pomoc w wytypowaniu samochodu :)
Będzie to 2 auto w rodzinie (2+2). Rocznie planuję przejechać około 35kkm, głównie trasy. Obecnie posiadam A4 kombii i jest za małe (nie mieści się za mną dziecko w foteliku).
Moje oczekiwania:
- raczej diesel
- kombi/minivan
- fajnie jakby miało jakieś czujniki parkowania i automatyczną skrzynie

Chciałbym wydać 40 000, ale jeśli będzie 'warto' to dołożę do 50 000. Przede wszystkim zależy mi na samochodzie, który jest w miarę 'sprawdzony' i nie wymaga dużego wkładu finansowego. Niskie koszty serwisu i sensowne spalanie to dla mnie największe atuty. Oczywiście zdaje sobie sprawę ze kilkuletnie auto co jakiś czas wymaga dokładania $$$ :)
Moje dotychczasowe poszukiwania doprowadziły mnie do Smaxa (2014-2015 rok), Audi A6, Honda cr-v, ale jestem otwarty na propozycje
Pepet
Nowicjusz

29 Gru 2021, 09:16

S Max 2.0Tdci ok
Oprócz tego peugeot 508 2.0HDI SW + automat - Tu nie wiem jak z miejscem nad głową.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Gru 2021, 11:19

Jeśli chodzi o miejsce nad głową w 508, to raczej nie powinno być dla Ciebie problemu. Ja mam 189 i jeszcze dużo jest zapasu do sufitu.
Jeśli miałeś A4B7 to w 508 rozstaw osi masz około 15cm szerszy, więc miejsca z tyłu dla pasażera, czy fotelika z dzieckiem powinno w zupełności wystarczyć.
Jeśli chodzi o budżet, to 40k powinno starczyć na ładnego przedlifta, a gdyby Cie interesował polift, to raczej te 50 tys. musiałbyś wykładać.

Jeśli chodzi o koszty serwisu i jego częstotliwość to jest generalnie bardzo ok. Części są w przystępnych cenach, auto jakoś się nie psuje, jedynie czasem potrafi elektryka poświrować jak są duże mrozy, czy spore opady atmosferyczne i duża wilgotność.
Natomiast spalanie na moim przykładzie z ostatnich 28 tys. km średnie mam 6,19L przy jeździe 80% drogi krajowe i ekspresowe, reszta miasto i wokół komina, a to przy mocy 190km/420nm.
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Gru 2021, 12:25

Mam A4 B6 :)
Ten Peugeot wydaje się całkiem spoko. Poszukam więcej informacji na jego temat.
Natomiast jeśli chodzi o SMaxa to na sporo plus dla mnie byłoby posiadanie 3 rzędu foteli :)
Czy poszczególne wersje 2.0 TDCI różnią się między sobą tylko mapowaniem (widzę kilka w rocznikach 2010 - 2015)? Czy może najlepiej szukać którejś konkretnej?
hoderi - czy orientujesz się jak wygląda kwestia skrzyń automatycznych w SMaxach 1 generacji? Czytałem swego czasu o PowerShiftach z SMaxa 2, że są absurdalnie drogie w naprawie.
Dzięki Wam za pomoc.
Pepet
Nowicjusz

29 Gru 2021, 13:02

Pepet napisał(a):Czytałem swego czasu o PowerShiftach z SMaxa 2, że są absurdalnie drogie w naprawie.

Jak każda dwusprzęgłowa skrzynia, nieważne czy powershift, dsg czy coś jeszcze innego. Działa fajnie ale jak się zepsuje to będzie drogo

w s-max powershifty pojawiły się po lifcie, wcześniej był jakiś hydrauliczny aisin

nie każdy s-max jest 7 osobowy

BTW licz się z tym, że s-max ze względu na gabaryt spali ten litr więcej niż np. mondeo kombi. Niby niewielka różnica ale jeśli będziesz robił te 35kkm to robi się rocznie 2k na paliwo więcej
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Gru 2021, 13:36

Po lifcie, czyli już od 2010? W takim razie chyba szukałbym manuala, jeśli zdecydowałbym się na SMaxa.
Jeśli chodzi o spalanie to tak, zdaje sobie z tego sprawę. Co do uwagi o 7 osobach - dzięki, będę zwracał na to uwagę.
Mam spory dylemat bo gdyby kiedyś mi się jeszcze rodzina powiększyła to takie 7 osobowe auto byłoby 'jak znalazł'...
Pepet
Nowicjusz

29 Gru 2021, 13:46

gdzieś od połowy 2010

Zawsze jest też możliwość poszukania jakiegoś amerykańca z LPG
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km