Auto do 4000zł pośrednio ekonomia-osiągi

22 Wrz 2013, 17:24

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Wrz 2013, 18:26

btw199 napisał(a):A co jeśli nie przerejestruje auta na siebie?
Pozdrawiam
P.S: Pytam tak teoretycznie, bo kilku moich znajomych jeździ na blachach kolejno: Warszawskich i Ciechanowskich itd.

Rejestracja to jedno a ubezpieczenie to drugie. Sprzedawca w ciągu 2 tyg po sprzedaży ma obowiązek zgłosić sprzedaż do ubezpieczyciela-i już mają Twoje dane, na Tobie też ciąży obowiązek powiadomienia ubezpieczalni o zakupie, a przerejestrowywać nie musisz, tzn masz 30 dni na rejestrację, a jak nie przerejestrujesz to ewentualnie policja może się czepić przy kontroli.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

22 Wrz 2013, 18:31

Kon, z mazowsza jestem, gdzie bym aż prawie pod śląsk leciał, albo nad morze :). W takim razie jadę obejrzeć najpierw szarego jeśli mi się spodoba kupię, a jeśli nie to obejrzę niebieski, z racji tego, że ktoś tutaj dawał nie najlepszą opinię o tym mieście/wsi?
Pozdrawiam
aha dzięki akuq za informację, na pewno wiesz więcej niż ja :). Problem już z głowy, gdyż właścicielem będzie moja mama, a współ ja. Powiedz mi tylko jeszcze jedno, jeśli się orientujesz, jeśli mam ubezpieczenie thalii na inną firmę i np. tego punciaka bd miał na inną firmę, to gdy spowoduje np. kolizję punto, to moja mama nie straci zniżek na thalie w drugiej firmie ubezpieczeniowej? Jak to działa w praktyce?
Pozdrawiam
btw199
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Thalia
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

22 Wrz 2013, 20:38

W praktyce działa to tak, że jest UFG i większość kolizji tam już jest zaewidencjonowana, mniejsze firmy mają bałagan i czasami do ogólnego systemu to wrzucone nie jest, ale Ciebie i tak nic nie ratuje, bo wcześniej czy później to wyjdzie i dostaniesz nakaz dopłaty, plus taki, że przy pierwszej kolizji zazwyczaj 10% leci zniżek więc stosunkowo niedużo.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

23 Wrz 2013, 13:00

Czyli nie ma jakiegoś bezpiecznego sposobu, aby przejąć zniżki w tym przypadku mojej mamy i w razie kolizji Ona ich nie straciła?
Pozdrawiam
btw199
Nowicjusz

23 Wrz 2013, 14:14

Nie ma.Dopiero kombinacje by były :) 10% to niewiele, więc bez obaw. A jak chcesz mocno na siebie to poczytaj o You Can Drive z Ergo Hestii, oni mają pakiety dobre dla młodych kierowców.Choć jak mama ma pełne to pewnie korzystniej wyjdzie.
AkuQ
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Rozgrzany asfalt może być niebezpieczny!
    Letnie upały są nie tylko uciążliwe dla kierowców z powodu wysokich temperatur w kabinie, nagrzewających się plastików oraz towarzyszącego uczucia rozdrażnienia i zmęczenia, ale także ze względu na stan nawierzchni, ...

23 Wrz 2013, 19:47

Ok dzięki za pomoc, sprawdzałem tą hestie, ale 1600 to dalej dużo musiałbym to na raty rozłożyć, więc chyba na mnie ubezpieczony nie będzie, tak będzie po prostu łatwiej i taniej, a mi będą już zniżki lecieć. Dzięki za pomoc jeszcze raz :)
btw199
Nowicjusz

01 Paź 2013, 13:33

Panowie, więc tak nic na razie nie kupiłem, tak to jeździć z mechanikiem, ale jestem mu bardzo za to wdzięczny, bo nie zakupiłem do tej pory bubli. Teraz znalazłem punto, bez wspomagania trudno, ale wydaje mi się godne obejrzenia i z mojego miasta. Co o nim myślicie, chciałbym usłyszeć opinię osób 3cich, bo nie wiem czy w ogóle to oglądać, a czas to pieniądz (praca), więc też nie mogę go obejrzeć od tak kiedy będę miał ochotę: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], http://www.ogloszenia.moja-ostroleka.pl ... 97062.html
Wypowiedzcie się na ten temat, w przebieg powiem szczerze nie wierzę, raczej kręcony był, bo trochę mały jak na rocznik 95.
Pozdrawiam
btw199
Nowicjusz

01 Paź 2013, 14:42

Odpuść. Ten silnik sobie nie radzi z tym samochodem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Paź 2013, 15:00

Silnik fakt...mały. Ogólnie jednak jeździć po mieście można. Po to to auto zostało wymyślone. Jak z twojego "landu" ,to co ci szkodzi przejechać się..? :roll:
Trochę odpicowane mi się wydaje. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

01 Paź 2013, 15:48

Artur, wszystko ok, jednak po co utrudniać sobie życie i pchać się w coś co jest gorsze, skoro za ten sam pieniądz można kupić silnik lepszy, wydajniejszy i oszczędniejszy.
1.1 pali w tym samochodzie wyjątkowo dużo.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

01 Paź 2013, 17:39

Nie zaprzeczam,że auto nie jest idealne. Za tą kasę kupiłem ostatnio Lagunę. Mam ją w moich zdjęciach pod nickiem po prawej. Można obejrzeć i zastanowić się nad takim autem. Na pewno jeździ lepiej od Punto ,a z lpg równie ekonomicznie. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Paź 2013, 19:07

Artur szukałem laguny, ale niestety wszystkie pordzewiałe w mojej okolicy, bo powiem szczerze nawet podoba mi się ten samochód :). Jutro może jakoś urwę się z pracy i spróbuję zerknąć ten samochód :)
btw199
Nowicjusz

01 Paź 2013, 19:49

Czy tylko mi sie wydaje że przód był kombinowany? Większa szczelina między maską a błotnikiem od strony pasażera.
Ogólnie wygląda ok tylko tak jak koledzy wyżej napisali 1.1 w tym aucie to tragedia :!:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Paź 2013, 14:43

Mieliście rację nie warto, auto ogólnie w dobrym stanie, ogólnie wszystko sprawne - podjechałem do znajomego na stacje kontroli, ale po jedzie próbnej uznałem, że to nie dla mnie. Straszny muł w porównaniu z thalią i seicento sporting normalnie niebo, a ziemia. Postanowiłem, że jeśli mam kupić złoma, albo coś co przyśpiesza do 100 w zawrotnym tempie (hehe) to poczekam jeszcze miesiąc i wtedy to będę miał już równo 4000 na samochód, jeśli mam kupić to i zaraz złomować wolę się wstrzymać.
Pozdrawiam
btw199
Nowicjusz