26 Mar 2021, 02:29
Drodzy forumowicze, zwracam się do was i do waszej wiedzy z prośbą o pomoc w podjęciu decyzji odnośnie zakupu nowego (używanego) auta. Otóż budżet jakim dysponuje to kwota ok 40tys. Szukam w miarę świeżego egzemplarza z przebiegiem do 100tys, silnik benzynowy (jako że w roku robię ok 10tys km) diesel raczej odpada, jazda głównie po mieście, dwa razy w roku dłuższa trasa do 1tys. km. Rodzina 2+3 dzieci, więc w grę wchodzi kombi lub sedan. Suvy mnie nie interesują (aktualnie posiadam i jest za duży). W zasadzie wybieram między dwoma autami : renault megane 3 2015 1.6 16v 110KM i skoda rapid liftback (fabia kombi) od 2016r w górę - silnik w tym wypadku to 1.2 tsi 110 km, trochę obawiam się tego tsi, choć w grę wchodzi tu wersja ea211 już na pasku. Doradźcie, co wybrać bo nie chce wtopić a jakoś do aut nie specjalnie mam szczescie. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności, żebym nie musiał tak jak w chwili obecnej co miesiąc regularnie odwiedzać warsztat. A może wybrać coś innego? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.