Auto do 45.000 po miescie

06 Sie 2016, 17:43

Witam.
Planuje zakup auta uzywanego do 45.000 zł. Nie jestem maniakiem samochodowym i nie siedze w teamcie na tyle, aby wiedziec jakie sa dobre opcje. Myslalem o Oplu Insignia z lat 2010-2012 oraz Hyundaiu i30 z ~2013. Zalezy mi na w miare niskim przebiegu, dobrym wyposazeniu wnetrza (bez nawigacji nie umiem wyjechac z podworka :( ), a niespecjalnie zalezy mi na mocy silnika. Jesli chodzi o insignie to mam obawy co do spalania, bo zdaje sie ze nie jest to specjalnie oszczedne auto? Czy macie jakies propozycje aut do tej kwoty ? W gore nie jestem juz w stanie naciagnac kwoty, 45.000 to maksymalne maksimum. Robie rocznie kolo 15 -20.000 km, w stosunku 70%miasto 30% poza. Wszystkie wskazowki mile widziane :)

Zastanawialem sie poki co nad tymi konkretnymi ofertami :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

marvolo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Corsa

07 Sie 2016, 15:21

Biorąc pod uwagę, że jeździsz głównie po mieście ja bym zrezygnował z Insigni i 508 i rozglądał się za 3-letnim koreańczykiem (Ceed / i30). Dlaczego?
- kompakt wg mnie jest dużo praktyczniejszy do miasta, te kilkadziesiąt cm czasami może zadecydować czy gdzieś się wciśniesz czy nie;
- dostaniesz 3-letni kompakt zamiast 6/7-letniej Insignii z przebiegiem 4-5 razy większym;
- dużo niższe koszty utrzymania (licząc 2-3 litry mniej PB to na samym paliwie masz 2 tys. zł różnicy rocznie dodając ceny części i serwisowania różnica może się podwoić);
- w koreańcach bez problemu znajdziesz auto z pewną historią z salonu PL i jeszcze na gwarancji.

Jedyne co przemawia za większym autem to wyposażenie wnętrza, kompakty z salonu PL zazwyczaj niewiele zaoferują na tym polu, więc musisz sam ocenić co jest dla Ciebie najważniejsze.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

08 Sie 2016, 02:37

DZieki za odpoweidz :).

Poki co sklaniam sie bardziej ku wiekszemu auto, poniewaz zalezy mi na pojemnym bagazniku, a poza tym tak jak slusznei zauwazyles wyposazenie jest bardziej interesujace.

Jesli chodzi o koszty utrzymania to z aut Insygnia/508/C5/S40 ktores wyroznia się na plus ? Albo odwrotnie, jest ktores ktore jest wyraznie drozsze od pozostalych ?
marvolo
Nowicjusz

08 Sie 2016, 09:13

S40 to kompakt bazujący na Fordzie Focusie mk2.
C5 i Insignia są podobne jeśli chodzi o koszty utrzymania ale jak to kiedyś się okaże jak zrobię zestawienie kosztów części
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Sie 2016, 12:51

"C5 i insignia maja podobnie wysokie koszty" - > podobnie wysokie czy podobnie umiarkowane ? :P Zdaje sie, ze to pojecie wzgledne, ale chcialbym poznac Panska opinie.
marvolo
Nowicjusz

09 Sie 2016, 14:56

Jak na obiegową opinię o Oplach i Citroenach to powiedziałbym, że bardzo wysokie. Jak liczysz się z podwyższonymi kosztami segmentu D to co najwyżej umiarkowane.
Jak sam zauważyłeś, jest to pojęcie mocno względne :)
Yankee
Aktywny

09 Sie 2016, 19:14

Rozumiem takie i30 w tej kwestii bije na łeb ?

Peugeut 508 /volvo s40 są rownie drogie co c5/insignia }?

Zdaje sobie sprawe ze tego z ekonomicznego punktu widzenia kompakty sa po prostu lepsze, ale kurcze zalezy mi wyposazeniu i w miare sporym bagazniku.
a cos w ten desen ?

co prawda diesel, ale na razie choldzi mi o sam model, pozniej najwyzej poszperam za bezyniakiem.
marvolo
Nowicjusz

09 Sie 2016, 23:16

W kompaktowym kombi również możesz mieć duży bagażnik :)
Ale doskonale rozumiem co masz na myśli, mam podobne wymagania, zresztą spójrz w temat: przestronne-auto-do-lpg-za-ok-35-tys-zl-vt95525.htm
może znajdziesz coś ciekawego dla siebie, mi też nikt nie jest w stanie polecić sensownego kompaktu.
Yankee
Aktywny