REKLAMA
Potrzebuję zmienić auto na mocniejsze i wygodniejsze. Obecnie jeździłem Oplem Astrą J 2011 - 1.4T (140km) z Gazem. Auto bardzo fajne lecz na trasy dla mnie gaz to średnia opcja (mały zbiornik, zatrzymywanie się co 300km).
Poprzednio miałem BMW 320D (E90) auto wyśmienite. Niestety pojeździłem nim do 300 tyś i trzeba było sprzedać. W E90 do pewnego momentu było świetnie, później typowe usterki kilkuletniego diesla (sprzęgło, dpf, za nie długo turbina). Zdecydowałem się na gaz ze względu na pracę na miejscu i dojazd max. 30 min do pracy.
Teraz sprawy się potoczyły trochę inaczej i jestem za granicą. Auto będzie kupowane i rejestrowane w Szwajcarii. Szukałem benzyny lecz opinie 2.0 benzyn w segmencie D to totalny nie wypał np. Audi A5 (2.0 TFSI). Po przeczytaniu kilkunastu postów na forum zmieniłem tor poszukiwań na diesla. Obecnie miałem przyjemność jazdy VW Tiguanem 2008 - 140km i jest bardzo dobrze. Świetne spalanie, bardzo elastyczny. Bardzo mi się podoba.
W rok robię około 40 tyś. Na miejscu potrzebuję dojeżdżać około 60km dziennie. (30 km w jedną stronę), plus trasa do Polski i zwiedzanie w wolnej chwili. Niestety sprawy mogą się zmienić i nie będę robił już tyle tras. Możliwe że zostanie 30km dziennie (15 km w jedną). Może dla takiego przebiegu również nowoczesny diesel jest okej ?
Co bym chciał mieć?
- Limuzyna, SUV albo coś z większym bagażnikiem
- Automat czy manual? Zawsze jeździłem manualem, kilka razy jechałem automatem i bardzo mi się dobrze jechało
- Fajnie gdyby auto było minimum 2009/2010 rok.
Na początku szukałem benzyny np. Audi 2.0TFSI - wadliwe silniki do 2011.
Teraz patrzę za dieslem. Myślałem o jakieś Audi A4, A6 lub Bmw 3, 5 oraz Mercedesie C, E. Niestety nie wiem czy jest sens pchać się w marki premium i mieć wysokie koszty eksploatacji.
Czego szukam teraz? Myślę VOLVO XC60 D3 AWD, VOLVO S60 2.0 D4, PEUGEOT 508 2.0 BlueHDi, może ktoś coś zaproponuje nowego. Nie jestem zamknięty tylko na modele powyżej. Może ktoś używa XC 60 i napiszę opinię.
Za każdą opinie dziękuję, Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam Michał