Auto do 45 tys. Rok produkcji preferowany min 2007

02 Mar 2015, 00:33

Witam,
Planuje zmienić dotychczasowy samochód- mazda 6 z silnikiem diesla 2,0, 2004 rok. Samochód który teraz chciał bym nabyć to preferowany sedan lub SUV, auto które ma dobrze wyglądać, sprawiać przyjemność z jazdy, być bezawaryjne. Przebieg roczny około 35 tys. km. Pojemność silnika max. 2,5 l (tak żeby spalanie nie było zbyt przesadne). Kwota jaka chciał bym wydać to około 45 tys zl. Wiem że SUV i sedan to dwie różne bajki, ale auto które chce kupić ma być dla mnie, a nie ja dla niego więc chce się dobrze w nim czuć, a reszta typów nadwozia zbytnio mi się po prostu nie podoba. Puki co mam kilka pomysłów, ale liczę na wasze propozycje i opinie.
Moje faworyty na ten moment:
1. Ford Kuga,
2. BMW X4 E83
3. peugeot 508
4. mercedes c200
Pozdrawiam
daniel1988
Obserwowany

Auto: Mazda 6
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Mar 2015, 18:58

Na początku myślałem, że zgubiłeś "zero" w kwocie jak zobaczyłem X4 ale po typoszeregu widzę X3

Zakup X3 jest pozbawiony sensu, bo kupujesz technicznie BMW e46 dwa razy drożej.
Kuga ma dobrego diesla 2,0TDCi więc polecam albo jeszcze lepiej 2,5T od Volvo :D

Z propozycji może Citroen C5 zamiast 508, którego trzeba w tym budżecie trochę szukać aby znaleźć ładnego. Ewentualnie Mazda 6 II z benzyniakiem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Mar 2015, 00:18

Honda Accord VIII 2.0 Pb
pareslow
Początkujący

Prawo jazdy: 03 12 2004
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: SEAT
Silnik: 1.9 TDI 110
Typ: Sedan/Limuzyna

03 Mar 2015, 04:12

Witam,
tak wkradła się literówka. Myślałem nad X3. W przypadku X3 obawiam się kosztów eksploatacji, ale podoba mi się design. Myślałem też nad hyundaiem ix35, ale chyba ciężko było by znaleźć w tej cenie. Orientujesz się jakie ma kuga spalanie przy polecanych przez Ciebie silnikach? Odnośnie zamiany 508 na C5 lub mazde to odpada. Zdaje sobie sprawe z tego że cięzko było by znaleźć ładny egzemplarz, ale na dzień dzisiejszy to peugot jest moim faworytem, chociaż znajomi sugerują mi że sporo wydam na naprawy... Honda Accord też wchodziła początkowo do aut które brałem pod uwagę, ale nigdy nie jechałem tym samochodem, ani nie miałem przyjemności nawet w nim siedzieć, a wolał bym auto o które w jakiś sposób się otarłem.
daniel1988
Obserwowany

Auto: Mazda 6
Silnik: 2,0
Rok produkcji: 2004

03 Mar 2015, 10:46

daniel1988 napisał(a):Orientujesz się jakie ma kuga spalanie przy polecanych przez Ciebie silnikach?

Kuga moich rodziców (2.0 TDCI) pali średnio 7.5 - 8l./100km (pewnie można spalać mniej, ale rodzice lubią przycisnąć :) ). Przyjemność z jazdy spora, bo auto jeździ lepiej niż niejedna osobówka, świetne, sprężyste zawieszenie, fajny, dynamiczny i jak na diesla cichy silnik. Minusem jest na pewno kiepska jakość powłoki lakierniczej, czasem zdarzają się drobne usterki elektryki. Plastiki - jak to w Fordach - nie porywają jakością (wersja Titanium), ale nic nie skrzypi. Ogólnie bardzo fajne auto.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

03 Mar 2015, 16:47

W Kudze należy sprawdzać klamki, była seria w których była wada fabryczna i po prostu potafiła ta klaka odpaść.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Mar 2015, 20:20

508 w dieslu to bardzo fajna opcja. Tylko że ten peugeot ma bardzo twarde(szczególnie jak na francuza) zawieszenie, co ma też swoje plusy. Oprócz tego świetne diesle o niezłej dynamice i bardzo dobrym spalaniu (mi ten 2.0 w mieście w zimę spalił 7.4 litra, a wcale nie oszczędzałem).
daniel1988 napisał(a):chociaż znajomi sugerują mi że sporo wydam na naprawy...

Takich opinii nie słuchaj, bo znajomi pewnie powiedzą tak o każdym peugeocie, citroenie i renault znając życie.
Na ix35 masz za mały budżet
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008