Auto do 45000 Saab Volvo AlafaRomeo Audi

12 Mar 2009, 13:42

klekot to nie alfa... :/
:) hehe mam rowniez w domu diesla i musze powiedziec ze w starcie z miejsca nie ma szans z benzyna, oczywiscie pozniej diesel dogania. Ale chyba nie o to chodzi w tym temacie.
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

12 Mar 2009, 14:09

Czemu klekot to nie Alfa? A co to przeszkadza?

Dobrze że autor tematu szuka diesla bo będzie jeździł dynamicznie i oszczędnie. TSy niestety nie są udanymi silnikami - mają fajny pomruk i dużą moc z niewielkiej pojemności ale jednak awaryjność "górą".

Nie wiem jakiego masz diesla ale ma on tylko ten minus że krótszy zakres obrotów zmusza go do wrzucenia trójki przy piłowaniu do 100km/h jednak mimo to, patrząc w tabelach Twój 1,6 TS 120 KM, ma 10.6s a najsłabszy 1,9 JTD 115 KM - 9.9s. Tak więc nie dość że diesel 5 KM słabszy to jeszcze 3,5litra w mieście oszczędniejszy - i szybszy w sprincie to 100km/h a na większych prędkościach to już zapewne znacząco..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

12 Mar 2009, 14:55

heh jestem ciekaw ile naprawde wiesz o silnikach ts skoro twierdzisz ze sa awaryjne:)
a co do przyspieszenia to zerknij tu na samym dole artykulu:
http://www.motofakty.pl/artykul/alfa_romeo_147_od_2000_r_.html
a w moim subiektywnym odczuciu po jezdzie dieslem jts i ts'em wybralem tego drugiego. To jest wogole inna jazda, zawsze mialem diesle ale dopiero benzyna daje frajde z fazdy, a przeciez do tego zostala stworzona alfa:)
a dlaczego klekol to juz nie to samo? i dlaczego twierdze ze to nie alfa?wlasnie dlatego, jak chcesz miec cos nietuzinkowego to nie ma tu miejsca na kompromisy:)
radzio000
Początkujący

12 Mar 2009, 15:10

Teraz to nie wiadomo jakiemu portalowi wierzyć :D na autocentrum się nie zawiodłem stąd najpierw brałem te dane, może jednak Ty masz rację ale to dalej 9,6s VS 9,9s (a nie mówię o dieslu 140 KM tylko o 115).. a najpewniej by było zmierzyć samemu ;).

Jaki masy przebieg w TSie? Nie widziałem jeszcze TSa który wytrzymał 200k km bez remontu a i przy dużo mniejszych zdarzały się usterki.

Mam Alfę 156 z 2,4 JTDm nie dlatego żeby iść po kompromisach tylko dlatego że mam 175 KM i 385 Nm momentu obrotowego co przekłada się na 8,3s/100kmph i niesamowitą elastyczność w trasie na 5 i 6 biegu.. oszczędność to "efekt uboczny" i bardzo fajny. Taki diesel daje na prawdę dużo frajdy z jazdy bo od najmniejszych obrotów czuć siłę która chce nas wedrzeć z fotelem do bagażnika.

Duża moc, spalanie na poziomie 4-8l i piękny wygląd.. gdzie tu kompromisy?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

12 Mar 2009, 21:59

90tkm, malutko ale jak narazie wszystko gra. A co do elastycznosci to 2.4 i 385nm to naprawde sredni wynik:) ale co ja wogole gadam jestem zagorzalym fanem marki :P
radzio000
Początkujący

12 Mar 2009, 22:20

radzio000 napisał(a):A co do elastycznosci to 2.4 i 385nm to naprawde sredni wynik:)

No chyba kpisz? To są seryjne dane a po chiptuningu jest 210 KM i 460 Nm - nie wiem czy wiesz co to znaczy.. Z TSa tyle nie wyciągniesz za Chiny ludowe, pozatym niestety o jego awaryjności to nie plotki i poczytaj dobrze co się dzieje z nimi przy przebiegach 150-200k km. Fajny silnik, ale awaryjny i bardzo dużo pali.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8.0 WR16 64v4T - Volkswagen
    Na koniec zostawiliśmy coś naprawdę dużego kalibru. To silnik napędzający jedno z najszybszych aut drogowych w historii. Motor Bugatti Chirona to jedyny silnik W16 na świecie, który wszedł do seryjnej produkcji. Ma ...
    Auto terenowe - początki - wyposażenie na bezdroża
    Jadąc w teren musimy pamiętać, że to nie zwykła przejażdżka z miasta A do miasta B drogą krajową nr X... W związku z tym - również wyposażenie naszego samochodu musimy dostosować do sytuacji w jakich możemy się znaleźć ...

12 Mar 2009, 22:56

hehe ja nie chce sie klucic bo uwielbiam ta marke, ale nie przesadzajmy jazda na benzynie a dieslu to inna sprawa, nie porownuje twojego auta do swojego bo to bez sensu roznica mocy jest zbyt duza zeby cos porownywac, ale przejedz sie jakos duza benzyna i przekonaj sie. A czy ts'y sa awaryjne, hmmm a ktora alfa podobno nie jest, do tej pory mialem "podobno" same awaryjne auta ale jak narazie byly to stereotypy. Posiadam rowniez primere p12 1.9dci 120km, duzo wiekszy moment obrotowy a jednak zostaje w tyle.
radzio000
Początkujący

12 Mar 2009, 23:05

radzio000 napisał(a):hehe ja nie chce sie klucic bo uwielbiam ta marke, ale nie przesadzajmy jazda na benzynie a dieslu to inna sprawa, nie porownuje twojego auta do swojego bo to bez sensu roznica mocy jest zbyt duza zeby cos porownywac, ale przejedz sie jakos duza benzyna i przekonaj sie. A czy ts'y sa awaryjne, hmmm a ktora alfa podobno nie jest, do tej pory mialem "podobno" same awaryjne auta ale jak narazie byly to stereotypy. Posiadam rowniez primere p12 1.9dci 120km, duzo wiekszy moment obrotowy a jednak zostaje w tyle.

Nie kłócę się ale takie są realia że niestety na TSy ludzie narzekają.. może akurat Tobie trafił się dobry egzemplarz który długo pochodzi i tego z całego serca życzę!

Alfy są awaryjne ale poniżej 2000 r. i głównie modele 145/6 bo tymi sobie Alfa nagrabiła i ciągnie ten stereotyp dalej.. Ty kupując 147 na szczęście się przełamałeś i jak widzę nie narzekasz. Dementuj te opinie tutaj ze mną bo każdy kto napisze "moze alfa?" otrzymuje odpowiedź "alfa awaryjna.. weź vw, audi, bmw.."

Duża benzyna jest fajna ale co najmniej wielo litrowe V8 - duży moment, duża moc i ogromne spalanie.. a tego ostatniego w Polsce niestety nie toleruję. A w dieslu jest 2in1.

Koniec offtopa i cieszę się że kolejny Alfista na forum.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

12 Mar 2009, 23:21

no wiec kupuj 159 :D
radzio000
Początkujący

13 Mar 2009, 22:29

to sie watek wziął i rozwinał :lol:

Tak sobie przeszukuje różniaste portale z uzywanymi autami i kurde ciężko naprawde ciężko jest złapać 159 JTDM 1.9 150KM nawet do 50k. Jak już się coś znajdzie to 120KM, chyba bedę musiał poczekać do lata może ceny spadną i wtedy dostanę fure jaką sobie upatrzyłem.
A wogóle to jak się ceny kształtują w poszczególnych częściach roku ? Warto czekać do lata z zakupem ?

Pozdro
artur_ka
Nowicjusz

Miejscowość: Brno

13 Mar 2009, 22:57

wedlug mnie przy zakupie auta uzywanego nie ma znaczenia pora roku, trzeba poprostu czekac, przegladaj codziennie ogloszenia a przekonasz sie ze w przeciagu miesiaca cos sie znajdzie.
radzio000
Początkujący

13 Mar 2009, 23:11

Auto będę kupowal pod koniec kwietnia lub na początku maja i planowałem ją kupić w Niemczech. Wydaje mi się, ze tam auta są w lepszym stanie niż w Polsce, nie chodzi mi tu tylko o drogi ale także o sposób uzytkowania samego auta, ale to tylko moje subiektywne odczucia. Będę miał dwa tygodnie na zakup, bo na taki okres pojde na Saksy w celu zakupu auta i obawiam się, ze może być to za krótki okres czasu aby poszukać odpowiedniego auta.
artur_ka
Nowicjusz

13 Mar 2009, 23:35

kwestia tego od kogo kupujesz auto ja staram sie kupowac od pierwszego wlasciciela ktory kupil auto w polskim salonie, ale to tylko moj sposob. Euro drogie wiec nie wiem czy znajdziesz alfe w tych pieniadzach, no i to niemcy a nie italia wiec niewiadomo ile tego tam nie znajdziesz. A co do sposobu uzytkowania to chyba sprawa indywidualna, szukalem kiedys auta w niemczech dla ojca naogladalem sie chlamu takiego samego jak w polsce, no ale kupilem :P
No a handlarzy omijam z dala juz troche km przejechalem na darmo po Polsce zeby obejrzec "bezwypakowa igielke" ;)
radzio000
Początkujący

14 Mar 2009, 10:42

No właśnie teraz, chyba się nie opłaca jechać do Niemczech po samochód... Euro ponad 4,5. Alfa super fura, ale ciężko będzie ci znaleźć, dobre alfy są czasami sprzedane zaraz po wystawieniu...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

14 Mar 2009, 11:39

piotreq napisał(a):No właśnie teraz, chyba się nie opłaca jechać do Niemczech po samochód... Euro ponad 4,5. Alfa super fura, ale ciężko będzie ci znaleźć, dobre alfy są czasami sprzedane zaraz po wystawieniu...

To co Panowie proponujecie ? W jaki sposób najlepiej szukać auta ?
Zapytać wujka Google o fora internetowe fanów AR i wrzucać ogłoszenia KUPIĘ AR 159 ?
Bo jak przeglądam otomoto.pl to tam są sami handlarze, prawie 80% ofert to auta osób ściagających auta zawodow i nigdy nie wiesz co kupisz, szczególnie jak się na machanice człowiek nie zna w wystarczającym stopniu.
Może skorzystam z posredników wymienionych wcześniej w tym wątku.

A co myślicie na temat aut sprowadzonych z Włoch? Mam też opcje żeby pojechać do Włoch w poszukiwaniu auta.

Pozdrawiam
artur_ka
Nowicjusz