Auto do 4500zł z lpg.

21 Sie 2017, 21:30

Dzień dobry,
Szukam auta do 4500zł z instalacją lpg ważną jeszcze minimum 5 lat.
Będzie to mój pierwszy samochód, chciałbym zaoszczędzić na OC i wybrać coś z silnikiem do 1400cm3
Rejon: Toruń i okolice, jeśli byłaby dobra oferta to postaram się o transport do 40km.
Nie mam żadnych dodatkowych wymagań.
Z góry dziękuję za pomoc, obawiam się że sam nie dam rady znaleźć wartościowych ogłoszeń.
Sionas
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 09 2016
Auto: Nie mam

21 Sie 2017, 23:07

Ten gaz jest Ci aż tak niezbędny? Rozumiem, że dla młodego człowieka koszta tankowania są bardzo ważne, ale należy mieć na uwadze kilka kwestii:
1) Będzie ciężko znaleźć w tym budżecie auto z butlą ważną jeszcze te 5 lat.
2) Jeśli ktoś zakładał gaz do taniego auta to w celach oszczędności - często wóz będzie w kiepskim stanie.
3) Sytuacja dość ekstremalna, ale sporo "magików" ustawia zbyt ubogą mieszankę, bo wtedy auto pali mniej (cierpi na tym oczywiście kondycja silnika).
4) Przeglądy auta z LPG są droższe no i dochodzą dodatkowe kwestie eksploatacyjne, z którymi trzeba się liczyć.
5) Auta z małymi silnikami nie palą aż tyle (benzyny), żeby konieczna była jazda na gazie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Sie 2017, 23:10

mike napisał(a):Sytuacja dość ekstremalna, ale sporo "magików" ustawia zbyt ubogą mieszankę, bo wtedy auto pali mniej (cierpi na tym oczywiście kondycja silnika)

To jest plaga. Przyjeżdża klient do serwisu LPG i na wstępie "panie, bo mi dużo pali"...

Jeśli chcesz małe OC, to jakaś Corsa/Astra/Lanos, coś w ten deseń. Unikaj VW bo u wielu ubezpieczycieli mają bonusy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Sie 2017, 14:50

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł] - opłaty i przegląd do przyszłego roku tylko dopytaj jak długo lata na gazie i na oględzinach sprawdż dokładnie budę (zwłaszcza progi,podłogę i tylne nadkola).
[link do oferty na Olx wygasł] - progi do wymiany więc to dobry argument do zbicia ceny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...