Auto do 4tys - Rover?

14 Sty 2015, 21:05

Witam.
Planuję zakup auta. Chciałbym się zmieścić w cenie do 4 tys zł. Auto głównie będzie służyło na trasę - ok. 2 razy w miesiącu 2x140 kilometrów, sporadycznie po dużym mieście. Zainteresowały mnie auta marki Rover a konkretniej model 400, ew. 600. Jeśli z tych aut to raczej interesowałby mnie silnik 2.0 Diesel 105KM. Ktoś mógłby się wypowiedzieć dokładniej odnośnie tych aut. Znajdzie się coś do tej kwoty aby było w miarę ogarnięte jeśli chodzi o stan auta? Części zamienne od hondy civic VI pasują więc z dostępnością nie będzie chyba większego problemu. Czekam na komentarze osób bardziej zorientowanych w temacie, ewentualnie jakieś inne sugestie/propozycje. Lokalizacja: kujawsko-pomorskie / wielkopolskie, ew. od tych stron woj. łódzkie bądź mazowieckie.
Pozdrawiam.
damian10
Nowicjusz

Auto: Rover 600
Silnik: 2.0 SDi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

14 Sty 2015, 22:10

kirin88 to tutaj specjalista od Roverow.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sty 2015, 19:10

No dobrze więc poczekam na Jego opinię :) A np. Honda Accord V z gazem (najlepiej wiadomo by było w sekwencji) - silnik 2.0 lub ew. 2.2? Co o tym myślicie w tym przedziale cenowym? Ogólnie mało ich pozostało jak tak przeglądałem ogłoszenia. Zresztą Roverów 400 czy 600 też za dużo nie ma już...
damian10
Nowicjusz

15 Sty 2015, 20:05

damian10 napisał(a):Zresztą Roverów 400 czy 600 też za dużo nie ma już...

Bo to przeżytek.
Szukaj coś normalnego, popularnego u nas a nie unikatów z "zielonych wysp" Rozumiem młodzieńcze zapędy, pewnie pracowałeś w UK albo znajomi i nachwalili ci się że to świetne i czasowe auta. Niestety tak nie jest. Jak szukasz czegoś niedrogiego i bezproblemowej eksploatacji to szukaj np Daewoo Lanos, Skoda Felicja, Punto II
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

15 Sty 2015, 20:14

Ja powiem tak. Kolega (ściślej jego ojciec) miał prawie od nowości Roverka 214i i nie dociągnął do 100tys. Kupił go od niego gość za grosze który przespawał VIN do swojego Roverka, a tamtego rozebrał na części.
Ja mam złe wspomnienie tej marki ale przyjmuje zasadę, że "jedna jaskółka wiosny nie czyni"i nie będę odradzał tej marki na podstawie jednego auta. Może jakiś trefny fabryczny egzemplarz, bo na pewno był igłą w momencie zakupu jeszcze w latach 90tych :yes: Auto serwisowane było jak trzeba na dobrych zamiennikach mimo to tarcze oryginały i zamienniki marki TRW dwa razy się zwichrowały ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

16 Sty 2015, 10:15

dzida - dobrze, że to napisałeś. Nie miałem nigdy styczności z Roverami, ale znam przynajmniej dwie osoby, które nimi jeździły (jeden 400, drugi 75-tką) i obaj wspominają ten czas jako swoje najgorsze doświadczenie motoryzacyjne (a nie należą do laików kupujących igiełki od handlarzy). Sypało się w tych autach dosłownie wszystko, nie było miesiąca, w którym nie trzeba było coś przy nich zrobić (głównie elektryka, elektronika i zawieszenie). Obaj opchnęli te auta za bezcen, a i tak byli szczęśliwi, że nie muszą już na nie patrzeć. Niestety człowiek już tak ma, że wiarygodne opinie znajomych bierze sobie do serca, także również nie potrafiłbym polecić komuś jakiegoś Rovera, pomimo tego, że kilku użytkowników tutaj miało takie auta i byli z nich zadowoleni.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
    Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...
    VW Amarok, pick-up klasy premium, z nową stylistyką
    Pierwsze szkice zaprezentowane przez dział stylistyczny Volkswagen Samochody Użytkowe pokazują, w którą stronę zmierzają projektanci: Volkswagen Amarok ma być autem klasy premium wśród pick-upów swojego ...

16 Sty 2015, 16:37

Czyli raczej byście odradzali Rovera? Nie napaliłem się na to auto tylko po prostu zwróciło moją uwagę. Wiadomo nie jest to auto marki tak cenionej sobie jak niemieckie auta czy francuskie stąd za niższą cenę można dostać lepszy egzemplarz tylko po co jeśli faktycznie byłoby to awaryjne auto. Jakieś tam opinie na forach czytałem tylko to też nie może być wyznacznik do takiego auta. Daewoo czy Fiaty nie bardzo mi odpowiadają podobnie jak np. Astra I :p Golfa III można powiedzieć po części, że nadal mam. Szukam raczej czegoś z większą 'budą' w sedanie typu właśnie jeśli nie Rover 400 to Accord V może? Wiem, zaraz ktoś napisze Omega :D
damian10
Nowicjusz

16 Sty 2015, 18:33

krikus napisał(a):Bo to przeżytek.

krikus napisał(a):szukaj np Daewoo Lanos, Skoda Felicja, Punto II

Rover to przeżytek ale polecasz:
Daewoo lanos - następca nexi budowanej na bazie kadeta :mrgreen:
Skoda felicja - powstała na bazie archaicznej skody favorit
Skończ waść lepiej i wstydu sobie oszczędź... :mrgreen:
krikus napisał(a):Szukaj coś normalnego, popularnego u nas a nie unikatów z "zielonych wysp"

Rover 400/600 to unikat :mrgreen: no tak dla kogoś kogo horyzonty motoryzacyjne zaczynają i kończą się na fiacie CC i SC to zapewne tak :mrgreen:
Jako, że miałem okazje jeździć zarówno lanosem jak i felicją to jakieś tam rozeznanie mam.
Zestawienie jazdy felicja i lanosem do dobrze wyposażonej 400 w sedanie można porównać do jazdy na ośle albo na koniu :mrgreen: Osłem jest oczywiście skoda i daewoo ;p

Jako fan angielskiej motoryzacji i nie teoretyk jak inni wypowiadający się w temacie śmiało mogę polecić zarówno 400 jak i 600.
Mechanicznie samochody nie do zdarcia. Z blachą z racji wieku bywa różnie jednak nie rdzewieją elementy konstrukcyjne a częściej błotniki więc wszystko idzie ogarnąć nie dużym kosztem.
Silnik SDI przeważnie 105 konny czyli diesel z turbo i intercoolerem to jeden z najmniej awaryjnych diesli do tego super ekonomiczny. Części są za drobne i powszechnie dostępne, z racji koligacji z hondom dużo podzespołów właśnie od tej marki pasuje.
Rozpisywał wielce się nie będę, wszystkie informacje znajdziesz w internecie, nawet na autocentru masz wiele opini, sam zobaczysz, że przeważnie bardzo dobrych.
Jak nie będziesz słuchał teoretyków tylko ludzi, którzy faktycznie te samochody znają to kupisz elegancki, bezawaryjny i co najważniejsze oryginalny samochód w cenie połowy golfa IV :)
Zerknij na tą 45, mimo, że cena niska jak na 45:
[link do oferty na Olx wygasł]
Tu masz fajną 400, szkoda, że bez skóry ale skórzane fotele kupisz za 200-400zł za komplet:
Tu już w skórze:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

17 Sty 2015, 02:46

Ta 45 faktycznie całkiem dobra cena jak na stan widoczny na zdjęciach i opis! 400 - ta 'bez skóry' jest z komisu więc tak ostrożniej do niej bym podchodził. Trzeci link to już kompletnie nie moje strony.
A teraz coś ode mnie do oceny:
1) 400 - [link do oferty na Olx wygasł]
2) 600 - [link do oferty na Olx wygasł]
3) 620 - [link do oferty na Olx wygasł]
4) 600 - [link do oferty na Olx wygasł]
5) 620 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

No i na pewno ta 45 z tego linku podanego post wyżej jest całkiem ciekawą opcją, tak mi się przynajmniej wydaje..
damian10
Nowicjusz

17 Sty 2015, 10:28

1.Jakiś wieloodcieniowy..
2.Bardzo ładny :ok:
3.Wygląda ok ale zastanawia mnie część zdjęć jeszcze za czasów tablicy.. do tego spora liczba wyświetleń..
4.Ładny.
5.Tylne lewe nadkole wcina rdza poza tym wygląda ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Sty 2015, 11:11

Miałem kiedyś 400 w kombi,krótko bo krótko ale fajne autko :)
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

17 Sty 2015, 18:23

Miałem kiedyś 400 w kombi,krótko bo krótko ale fajne autko :)

Ale to w I generacji, natomiast mówimy tutaj o II :)
j0zek

18 Sty 2015, 00:48

damian10 napisał(a):Ta 45 faktycznie całkiem dobra cena jak na stan widoczny na zdjęciach i opis!

Jak nie masz daleko to moim zdaniem warto rzucić na niego okiem ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

18 Sty 2015, 01:39

Jak będę w domu (postaram się jak najszybciej jak się da) to podjadę obejrzeć to auto w celu ewentualnego kupna jak już. Szczerze to różne są opinie odnośnie Roverów ale patrząc na tę z autocentrum to przeważają pozytywne i to zdecydowanie odnośnie Diesli. A Ty kirin88 co byś zrobił na moim miejscu? Brałbyś ew. tę 45 za 4,5-4,7k czy 400 bądź 600 do 4000 zł czy byś czekał na lepszą okazję? Mam też możliwość wziąć Golfa III w średnim stanie mechanicznym a dość dobrym blacharsko ale to jest na 2-3 miesiące góra bo nie wiadomo ile to auto przetrzyma jeszcze i jak będzie się sprawowało w zimę (o ile ta jeszcze będzie). Golf jest niby zakonserwowany ale coś podobno z wałem jest nie tak bo był poprawiany 2-3 razy w krótkim czasie i do tego uszczelki od drzwi przymarzają na mrozie i auto jest średnio dyspozycyjne jeśli chodzi o obecne warunki... Mam możliwość wzięcia auta do 4k spokojne, ew. do tej 45 mógłbym spokojne dorzucić ew. 500 zł jeśli okazałaby się faktycznie w bdb stanie i nie wymagałaby natychmiastowego wkładu... Accord V w gazie w dobrym stanie chyba ciężko będzie znaleźć w tej kwocie a w szrota VI nie chcę się pakować...
damian10
Nowicjusz

18 Sty 2015, 01:50

Bierz Roverka, mniejsza kasa, a w razie czego z różnicy w kupnie masz spokojnie kaskę w razie W odłożoną i jeździsz spokojnie:)
Tylko nie kup szrota, bo będziesz kolejnym użytkownikiem, który będzie wieszał katy nad nim :ok:
j0zek