Auto do 5.000 z LPG do jazdy po mieście, małe ale pakowne

14 Gru 2020, 10:55

Witam, szukam czegokolwiek co będzie oszczędne w jeździe (jazda po mieście) do kwoty 5.000 zł. Też z w miarę duża pojemnością gazu tak, bym nie musiał co dzień jeździć tankować.

Jakie auta z LPG byście mogli polecić? Póki co bralem pod uwagę:

1. Seicento
2. Punto
3. Panda

Najważniejsza dla mnie to ekonomia, w dalszej części wielkość (auto parkowane w różnych miejscach na poboczu więc im mniej miejsca zajmuje tym lepiej), na samym końcu stan wizualny (praktycznie nieistotny).
Champion1990
Nowicjusz

14 Gru 2020, 11:13

Ja bym chyba tu poszukał Pandy 1.1 z LPG w wersji VAN która jest dwuosobowa. Miejsca do załadunku będzie wtedy sporo, a i spali mało, do tego prosty w naprawach. Do parkowania też nie potrzeba dużo miejsca :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Gru 2020, 11:34

Nie ma co upierać się przy jednym czy kilku modelach - za mały budżet. Szukamy auta w najlepszym stanie technicznym, które będzie do sprzedania blisko Twojego miejsca zamieszkania.

Skąd jesteś, to poszukamy konkretnych ofert?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Gru 2020, 12:54

Ostrów Wielkopolski, jestem w stanie dojechać 100-150 km, jeśli byłoby coś naprawdę ciekawego również i dalej... Na daną chwilę przykuło moją uwagę:

1. [link do oferty na Olx wygasł]

2. [link do oferty na Olx wygasł]

3. [link do oferty na Olx wygasł]
Champion1990
Nowicjusz

15 Gru 2020, 00:48

1.Nieaktualne.
2.Nie wygląda żle ale cena trochę podejrzanie niska i masz 2godziny do niego,odpuść od razu..
3.Sporo wyświetleń i widać jakieś poprawki lakiernicze w różnych miejscach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

16 Gru 2020, 21:29

Ok, dziękuje za dotychczasowe posty. Proszę jednak o pomoc w przejrzeniu poniższych ofert. Trochę powertowałem i znalazłem takie oto propozycje:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
9. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
10. [link do oferty na Olx wygasł]
Champion1990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Golf GTI Clubsport - jubileuszowa wersja na 40. urodziny
    Bardzo mocny, bardzo szybki i bardzo bogato wyposażony Golf GTI Clubsport debiutuje w polskich salonach. Specjalna wersja Golfa GTI nawiązuje do jubileuszowych edycji tego modelu, które Volkswagen prezentował przy ...
    Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...

16 Gru 2020, 23:46

Szczerze to oprócz Polówek niczym innym bym się nie zainteresował tylko te silniki w nich takie sobie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Gru 2020, 05:49

Niekoniecznie,mechanicy w tym wypadku przestrzegają przed Polówkami,których ceny oscylują poniżej 5000 zł,szkoda czasu na ich oglądanie,za dobry egzemplarz trzeba dać 7-8000 zł,na liście polecanych nie ma ani jednego silnika 1.2,są tylko dwa benzynowe 1.4 75 i 101 KM,Fiat Panda oceniany jest zdecydowanie lepiej,w przypadku Vwagena ocena oscyluje wokół b.niskiej noty,jednej z najniższej w tej klasie z tamtych lat.Cytuję---najlepiej jest przeznaczyć na to auto(VW Polo) ponad 10 tyś zł,nie warto,to auto jest na rynku pożądane,magia znaczka działa,ale niestety ten model posiada na koncie wiele wpadek,jakościowo odbiega od poziomu do jakiego VW nas przyzwyczaił,najwięcej pomyj wylewają na silniki 1.2,(pękajace głowice,nietrwały łańcuch rozrządu)które co prawda poprawiono po liftingu ale dalej nie są idealne,trudne do uwierzenia,ale Panda na tle wymienionych wypada zdecydowanie najlepiej,ale patrząc globalnie,cena oraz koszty utrzymania stoją za tym,bywają też mniej wyjeżdżone.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Gru 2020, 06:09

Bez kitu ale ja bym w życiu nie dał 10k za takie Polo..
Barol
Awatar użytkownika

17 Gru 2020, 09:55

Ja nie dałbym złotówki,tzn.dałbym by sprzedać na złom,jeśli chodzi o wybór aut z tego segmentu,czyli autka małe,tylko Fiaty,naturalnie z odpowiednimi silnikami,po prostu Fiaciki są najlepsze,są lepsze auta(np.Hondy) ale w kategorii Fiata Pandy II i niżej nawet T.Yaris padła przy niej na r..j,a ile droższa? O kosztach eksploatacji nawet nie wspominam.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Gru 2020, 10:02

Może taki Yaris?
[link do oferty na Olx wygasł]
Przegląd i opłaty na prawie rok,prawie nowe opony i ma nawet klimę pytanie tylko czy działa.
Barol
Awatar użytkownika

18 Gru 2020, 23:12

Dziękuje za dotychczasowe rady.

Czyli podsumowując jakiego silnika szukać najlepiej?

Dorzucam jeszcze kilka propozycji. Warto interesować się maluchami typu Ford Ka lub Kia Picanto? Kuszą deklarowanym spalaniem...

1, [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
4, [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
5. [link do oferty na Olx wygasł]
Champion1990
Nowicjusz

19 Gru 2020, 00:20

1.Handlarz więc rewelacji się nie spodziewaj.
2.Ładny ale znowu handlarz i sporo wyświetleń..
3.Ok ale opis wskazuje na handlarza..
4.Cena nie napawa optymizmem i poza tym to auto jakoś blisko nie stoi..
5.Kolejny handlarz..

Ogólnie jeśli jeżdzisz tylko po mieście to rozważ Seicento,sam takie posiadam (kiedyś w domu też takie mieliśmy tyle że 1.1) i po mieście rewelacja,wszędzie się zmieści,mało pali (mi po mieście wychodzi około 6.5l pb),części śmiesznie tanie,czego chcieć więcej ale jeśli już z gazem to tylko 1.1 bo 900 tragedia dlatego ja u siebie mam aktualnie odłączony gaz i śmigam tylko na benzynce.

Jakbyś miał jakieś pytania co do seja to pytaj :wink:
Barol
Awatar użytkownika

19 Gru 2020, 09:43

Mój kolega miał Pandę II i Seicento 900,Peugeota w dieslu(2.0HDI) tez miał,wszystko używki,teraz ma Pandę III z salonu a jego zona Citigo,też z salonu,gdy sie go zapytałem,które z tych wszystkich aut wspomina najlepiej,odpowiedział,Panda II i Seicento,,po prostu lałem i jeżdziłem,latami, P 206 nigdy bez godzinnego chechlania zimą nie odpalał,by go w końcu się pozbyc,musiał władować więcej niż za niego wziął,Panda III ,był zadowolony do czasu,gdy pasek mu przeskoczył przy przebiegu 5000 km,po prostu już skiepścili te rejony,niby silnik ten sam,ale pasek już węższy.Toyoty są rzeczywiście dobre,do pierwszych awarii(łozyska w skrzyniach,osprzęt,przekażniki(,itd.itp) Gdybym ja miał kupować coś na miasto,to albo Panda II lub Seicento,i to już koniec.
PhantomASA1
Forumowicz VIP