Auto do 5-6tyś

05 Maj 2016, 00:30

Akurat 306 to jeden z lepszych francuzów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2016, 20:56

a 307?
bo znalazłem fajnie wyglądającą ofertę:
[link do oferty na Olx wygasł]

i tu gostek od focusa,wydaje się bardzo konkretny,nawet nie robiłby problemów ze sprawdzeniem na stacji

a co sądzisz o punciakach?
znalazłem takie coś:
kuszą faktem że mógłbym wyhaczyć już coś z lat 2001-2003,a poza tym wyczytałem że chyba nie ma tańszych cześci zamiennych niż do fiatów...
TheKane
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 2004
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: 20000

05 Maj 2016, 23:43

307 za 4k? Prosze Cię.. wygląda jakby za chwilę miała się rozlecieć..
Focus ujdzie ale sporo rzeczy do zrobienia więc powinna się zaświecić lampka ostrzegawcza czy przypadkiem nie będzie to skarbonka..
Punto wygląda ok ale zastanawia niska cena,być może nie ma już progów albo podłogi :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2016, 08:35

ok
dzięki za ostrzeżenie co do peugota. Choć fakt,że wcześniej nie widziałem oferty na tej model w takim przedziale cenowym.

Punto widywałem już w ofertach w podobnych cenach,więc nie sądziłem że to też jakaś padaka moze być...
Samo w sobie punto jakoś specjalnie mi się nie podoba,ale spełnia wszystkie inne "wymogi" jakie sobie wymyśliłem
A co do focusa,tudzież każdego innego....wiesz,biore leciwe autko już,używane,wiec nie oczekuje że nic nie będę musiał przy nim robić już do końca ;-)
chodzi mi tylko oto by było to drobne usterki,opłacalne w naprawach a nie podzespół którego naprawa przekroczy wartosć auta.
TheKane
Nowicjusz

06 Maj 2016, 09:33

Punto możesz obejrzeć nie mówie że nie ale przy oględzinach sprawdż tą podłogę i progi.

Zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - też trochę tanio ale masz pod nosem.
[link do oferty na Olx wygasł] - było coś z prawym przodem ale auto z 1ręki,OC i przegląd na rok,silnik na łańcuszku.
[link do oferty na Olx wygasł] - mogło być coś z przodem bo obie lampy dziwnie zaparowane.
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i OC,lakier przydało by się porządnie wypolerować.
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ładnie utrzymana.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2016, 15:22

Vectra i Primera troche za duże chyba dla mnie(Vectra na pewno bo 1,8)
Za to ta xsara ciekawa. Dosć niska cena i wizualnie ładnie wyglada.
TheKane
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...

07 Maj 2016, 00:01

No tylko lakier przydało by się wypolerować bo trochę zmatowiały się wydaje.
Barol
Awatar użytkownika

07 Maj 2016, 20:36

Im wiecej czytam i przeglądam info dotyczących różnych samochodów tym bardziej człowiek się irytuje. Zarówno czytajac wypowiedzi różnych posiadaczy aut jak i "ogólne" arty ze stron auto-świata, moto.wp czy tego podobnych stron.
A to że fiaty to padaka silnikowo, a to że francuzy się psują elektryka/elektronika, a to ze ople i fordy rdzewieją na potęgę,a to ze naprawdę dobrej/gotowej do jazdy hondy czy toyoty nie dostanę,a tylko szrota do doprowadzenia do dobrego stanu.... zgłupieć idzie.
TheKane
Nowicjusz

07 Maj 2016, 21:26

Jeśli jesteś zainteresowany takim autem to w niedalekiej przyszłości będę miał na sprzedaż Nissana Primere P10 1.6 102KM, sedan, rocznik 1996 - czyli ostatni rocznik tej generacji. Auto nie ma sporego zapotrzebowania na paliwo jak na tą moc, przejechałem nim 10000 km i jedyne co wymagało wymiany to akumulator, sworzeń wahacza, końcówka drążka kierowniczego i przewody oraz cylinderki hamulcowe z tyłu. Jest to stara, dobra, japońska konstrukcja, moc może się wydawać za mała jak na sedana, aczkolwiek auto waży jedynie 1175 kg. Do tej pory ani razu mnie nie zawiódł, gdybyś był zainteresowany, daj znać to podrzucę jakieś fotki i podam więcej informacji jeśli będzie taka potrzeba. Pozdrawiam ;)
szymon17
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nissan Primera P10
Silnik: 1.6 SRI 102KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

08 Maj 2016, 14:32

Fiaty padaka silnikowa? Kto tak powiedział? Bo ja się z tym nie zgodzę totalnie..
Barol
Awatar użytkownika

09 Maj 2016, 10:24

szymon. Dzięki za propozycję ale jak już wcześnie wspominałem to troche za duże samochody dla mnie. Raz ze 1,6 zwiększy koszta OC,a dwa ze utrzymanie tego samochodu troche też mnie pewnie wyniesie.

barol
to o fiatach wyczytane w necie. Strony już nie pamiętam,bo dużo ich ostatnio przeglądam ;-)
Aczklwiek zerkałem też na te raporty TUV i DEKRY i tam fiaty też niezbyt dobrze stały(choć niekoniecznie musiało to dotyczyć silników)
TheKane
Nowicjusz

12 Maj 2016, 23:16

a jeszcze tak z innej beczki podpytam
jaka jest cenowa różnica pomiędzy OC za silnik 1,6 a 1,4?
Pytam bo narzeczona mnie zahaczyła że jeśli chce coś wziąć i pojeździć tym dłuzej niż 1-2 lata, to może wziąć coś co da radę zmieścić jakiś wózek do bagażnika...
powiem szczerze że kierowałem się w stronę punto coraz bardziej,zwłaszcza ze tam silnik 1,2,ale wątpię bym w tym samochodzie dał radę zmieścić wózek w bagażniku...

Uprzedzę od razu pytanie. Próbowałem szukać w necie na różnych kalkulatorach różnic w tym OC ale wszędzie po wypełnieniu wszystkich pól chcą nr telefonu albo innej płatności....
TheKane
Nowicjusz

13 Maj 2016, 18:27

Każda ubezpieczalnia liczy sobie inaczej ale różnica nie powinna być większa niż 300-400zł.
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2016, 22:17

hmm, zastanawiam się czy nie warto rozejrzeć się w takim razie za silnikami 1,6 rówież, może się uda zanleżć coś tanszego o 2-3 stowy,to najwyżej OC zapłącę droższe,wyjdzie na tyle samo...

ograniczyłem nieco ilosć samochodów. Wziąłem pod uwagę sugestię narzeczonej by bagażnik dał radę wózek zmieścić, nawet kosztem tego ciut większego spalania,w końcu większy wóz,to droższa eksploatacja. No ale w końcu aż tyle jeździć nie będę...

w każdym razie ideałem byłby benzyniak,pojemność 1,4
W ofertach czesto się przewijają:
astry, focusy i megane. Dwa pierwsze OK,ostatniego troche się boję...
Xsara- ta mnie bardzo interesuje ale niestety nie jest tak popularna i ofert mniej niż tych powyższych
no i japońce-civic,almera czy corolla. Civic bardzo popularny ale obawiam się ze za tą kasę kupiłbym coś ,w co sporo jeszcze będę musiał doładować kasy...chyba mało kto pozbywa się tego typu aut które są w pełni sprawne
TheKane
Nowicjusz

15 Maj 2016, 12:48

Zawsze możesz też kupić auto z ważnym OC na kilka miesięcy i póżniej tylko przepisać na siebie i dopłacić ewentualną różnice.

Megane nie ma się co bać,fakt idealne nie jest ale do bankructwa Cię nie doprowadzi.

Japonca kupisz bez problemu w dobrym stanie za te pieniądze i jeśli faktycznie będzie dobry to zapomnisz kto to mechanik.

Zerknij na te linki:
[link do oferty na Olx wygasł] - OC do sierpnia,2właścicieli od nowości,świeży przegląd więc raczej sprawny musi być tylko cena troszkę niska.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny,OC do pażdziernika,jest nawet klima,wady to dobry argument do zbicia ceny.
[link do oferty na Olx wygasł] - trochę porobione tylko buda do poprawek i błąd w mocy bo 1.4 nie miało 100km tylko 97km.
[link do oferty na Olx wygasł] - pełna dokumentacja serwisowa co rzadko się zdarza,co rok jeżdziła nad morze więc musiała być sprawna.
Barol
Awatar użytkownika