Auto do 5 tys. hatchback

23 Sie 2013, 21:05

Witam. Szukam jakiegoś dobrego samochodu do 5 tys. w ostateczności do 6 tys.
Nie wiem tylko który lepszy, na gaz, benzyne czy może diesel? Jedni mówią, żeby brać tylko diesla, inni żeby nie brać gazu bo w zimie nie chce odpalić itd. Przez to już zgłupiałem i teraz nie wiem czego szukać :?
Najlepiej żeby to był hatchback - obowiązkowo 5-cio drzwiowy. Myślałem dużo nad golfem ale ktoś mi powiedział, że golf za taką cenę (5 tys.) to musi być jakiś w nie najlepszej kondycji technicznej. Nastawiałem się też w kierunku Daewoo Lanos ale znajomy mi powiedział żeby tego nie kupować. Dobrze mówią, czy to jest kompletna nieprawda?
Wiem, że nie powinienem wybrzydzać bo budżet niewielki ale nie chciałbym też jeździć czymś co mi się nie podoba np. Daewoo Matiz.
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

23 Sie 2013, 21:09

"Tylko diesel" - typowe stwierdzenie polaka nie mającego pojęcia o motoryzacji
"Nie kupować Lanosa" - j.w

Prawda jest taka, że dostaniesz już ładnego lanosa, gdzie ostatnio był temat na forum podobny:
do-4-5-tys-250-km-msc-dla-ucznia-vt67564.htm
Z tym dieslem to przegięcie, bo tak na prawdę kupujemy to co jeździ, a nie na co jeździ a diesel w tym roczniku będzie miał grubo ponad pół milina na liczniku.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Sie 2013, 21:17

Zależy o którą generację Golfa chodziło. Za 5k dostaniesz ładną "trójkę" ale o "czwórce" zapomnij. Ja od siebie polecam Astre F. Tanie części, dobre silniki pod gaz i za 5k dostaniesz ladny egzemplarz. Warto ją zakonserwowac po kupnie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Sie 2013, 21:18

A jak wygląda sprawa z gazem? Idzie normalnie odpalić w zimie?
Chester512
Nowicjusz

23 Sie 2013, 21:19

A czemu nie? Trzeba tylko odpalać na benzynie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Sie 2013, 22:32

Do tego silniki Lanosa i Astry lubią sie z gazem wiec przeszkód nie widze :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepsze duże SUV-y według Consumer Reports
    Pełnowymiarowe SUV-y to segment samochodów, które święcą triumfy przede wszystkim na rynku amerykańskim i rosyjskim. Nie oznacza to jednak, że w Europie samochody te nie znajdują swoich fanów na przykład ...

23 Sie 2013, 22:33

Hmmm... więc chyba jednak zdecyduję się na tego Lanosa na gaz. Całkiem fajny samochód i wygląda też nie najgorzej :ok:
Chester512
Nowicjusz

23 Sie 2013, 22:37

No i dobry wybór,za 5000zł kupisz ładną sztuke np taki [link do oferty na Allegro wygasł] wiem wiem że sedan ale ładny :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Sie 2013, 22:44

Piękny :naughty: Kto wie... może wybiorę sedana :mrgreen: Zależy co uda mi się znaleźć.
Chester512
Nowicjusz

23 Sie 2013, 22:55

Faktycznie części do lanosa śmiesznie tanie a silniki dobrze współpracują z LPG. Lecz już nawet za 5 tys. można kupić samochód nie zalatujący tanią tandetą. Z całym szacunkiem dla daewoo, pisze to jako były użytkownik matiza, którego bardzo cenie i pośrednio lanosa bo był w rodzinie od nowości. Lanos niestety jakością wykonania, montażu i spasowania elementów szczególnie we wnętrzu odbiega od popularnych marek. Z czasem zaczyna to bardzo dokuczać, wręcz wkurzać.
Szkoda, że daewoo już nie ma bo na końcu istnienia firmy zaczęli robić na prawdę ciekawe samochody przykład to evanda gdzie jakość wykonania wyraźnie się poprawila.

Za 5 tys. można już wypatrywać ładnego golfa III bądź roverka 200 albo 400 gdzie różnica jakości względem lanosa jest ogromna.
Tu masz fajnego ekonomicznego roverka: [link do oferty na Allegro wygasł]
Zaraz pewnie ktoś napisze, że przy kupnie lanosa jest mniejsze ryzyko bo większośc pochodzi z polskiego salonu a golf czy rover przeważnie sprowadzone z zachodu w stanie niewiadomym. Oczywiście to prawda ale warto szukać a znajdzie się coś ciekawego.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

25 Sie 2013, 12:26

A co myślicie o Skoda Felicia? Rocznik 99, na gaz. Całkiem fajny samochód, nieduży, 5cio drzwiowy, hatchback. Na początek to chyba idealny ale jak wygląda sprawa z kosztem utrzymania i komfortu jazdy?
Chester512
Nowicjusz

25 Sie 2013, 12:44

Jak 1.3 golas to o komforcie nie ma mowy, brak wspomagania bardzo przeszkadza. Jeżeli 1.6 ze wspomaganiem to już jest jakiś sens. Części do felicji są za pół darmo, jest smiesznie tania w serwisowaniu.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

25 Sie 2013, 13:49

Wspomaganie w Felicji to prawdziwa rzadkość ale tanim kosztem można je założyć.
Uzytkownicy ogólnie zachwalają 1.3 gdyż podobno silniki Skody są lepsze niż VW,1.3 ma też ten plus że rozrząd jest na łancuchu.
Jednak sporym minusem może okazać sie rdza która niestety lubi Felicje.
Barol
Awatar użytkownika

25 Sie 2013, 15:37

Tutaj ładna [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z długim oc i przeglądem.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Sie 2013, 15:51

[link do Otomoto wygasł]
Do tego ładne aluski i byłoby ok :)
Koniu