Auto do 5000 z gazem

21 Kwi 2010, 13:21

Witam wszystkich forumowiczów

Szukam swojego drugiego samochodu. Pierwszym był dziurawy nissan sunny 91r. Optymalna wielkość silnika to 1.6, koniecznie z gazem, ewentualnie mniejszy. Auto nie tylko do śmigania po mieście, od czasu do czasu też w trasie. Z wyposażenia jedynym niezbędnym elementem jest dla mnie wspomaganie kierownicy. Zależy mi też aby auto nie było z drugiego końca Polski, czyli takie lokalizacje jak południe Polski czy Szczecin odpadają. Cena auta około 5 tysięcy. Mam kilka swoich typów, proszę o ich ocenę, ewentualnie jakieś własne propozycje.
Ogólnie podobają mi się mazdy 323f, czy nissany primery hatchbacki z tych większych, ale też np. peugeot 306 czy civic z mniejszych.
323f:
[link do oferty na Allegro wygasł]

primera:
[link do Gratka wygasł]

civic:

306:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

no i honda concerto, stary, ale fajny silnik, ładnie wyposażony, kusi:

Z góry dziękuję za pomoc!
gunner
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica

21 Kwi 2010, 14:42

W tej cenie możesz sie rozejrzeć (podkreślam możesz żeby nikt potem mi sie nie doczepił do zdania) za Lanosem i Astra,te auta dobrze znoszą gaz,szczególnie z silnikami 8V.
przykładowe oferty:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Kwi 2010, 07:11

Powiem to samo co Barol. Za 5k kieruj się mózgiem i logiką ,a nie oczami i sercem...
taka droga zaprocentuje po kupnie tym,że nie zbankrutujesz na utrzymaniu auta.
pozdro
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

22 Kwi 2010, 08:36

Jeżeli zależy Ci tylko z wyposażenia na wspomaganiu, to dokładnie Lanos, można kupić zadbanego w tej kwocie z okolic 2000r z LPG
rockyy
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

22 Kwi 2010, 09:23

Problem z Astrą czy Lanosem jest taki, że mi się po prostu nie podobają wizualnie. Wiem, że to nie konkurs piękności, szczególnie w tej kwocie no ale...
Jeśli już bardziej mi się widzi Astra, w każdym razie na pewno odpadają sedany w obydwu przypadkach.
Wiem, że plusem Opli czy Daewoo są z pewnością tanie części, dodatkowo roczniki kuszące, ale czy np. w przypadku takiej 323f te części, jak krążą mity są takie drogie?
W każdym razie jeśli chodzi o kupowanie sercem to Concerto już sobie odpuściłem:P

A co powiecie na taką Astrę:
gunner
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica

22 Kwi 2010, 10:31

Kolego, chcesz pewne auto to kup ode mnie, astra sedan ale nie bedziesz musial nic wkladac bo auto na biezaco serwisowane, ..

Przyjedziesz, obejrzysz co do ceny na pewno sie dogadamy,, bez alu bylaby duzo mniejsza ale nie powiesz mi ze moj sedanik jest brzydkki :) Jakby co ja jestem z Bydgoszczy ;)
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

22 Kwi 2010, 10:59

gunner co do Astry z Twojego linku to moim zdaniem śmiało ją mozesz jechać oglądać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Kwi 2010, 12:40

Z tego co zauważyłem,to całkiem jest niezła. Sam mam w takim samym kolorze i zauważyłem,że Astry o niektórych kolorach rzadziej gniją,a o innych kolorach częściej.
Białe i czerwone oraz niebieskie idą dosyc szybko,a z kolei te śliwkowe opierają się rdzy o wiele skuteczniej. Ciekawe czy na to ma wpływ lakier metalic..?
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Kwi 2010, 13:31

artur73 napisał(a):Z tego co zauważyłem,to całkiem jest niezła. Sam mam w takim samym kolorze i zauważyłem,że Astry o niektórych kolorach rzadziej gniją,a o innych kolorach częściej.
Białe i czerwone oraz niebieskie idą dosyc szybko,a z kolei te śliwkowe opierają się rdzy o wiele skuteczniej. Ciekawe czy na to ma wpływ lakier metalic..?

racja ! mialem astre classic F z 1999 roku zieloną i jak sprzedawalem to wszyscy sie pytali o rdze, a ja nie wiedzialem o co chodzi, bo rdzy nigdy nie miała.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

22 Kwi 2010, 14:55

Ja ci proponuje vectre a z 1995r. ostatni wypust z silnikiem 1.7 td, pracuje troche glosno ale w dobrym egzemplarzu posłuży ci dluugo. Pali ok7l ropy tj ok 25zł 100km, i silnik praktycznie bez napraw i zagladania. co 25tys wymien rozrzad koszt okolo 400zł i wymiana oleju i tyle.
mateusik18
Nowicjusz

Miejscowość: Zamość

23 Kwi 2010, 02:23

mateusik18 napisał(a):Ja ci proponuje vectre a z 1995r. ostatni wypust z silnikiem 1.7 td, pracuje troche glosno ale w dobrym egzemplarzu posłuży ci dluugo. Pali ok7l ropy tj ok 25zł 100km, i silnik praktycznie bez napraw i zagladania. co 25tys wymien rozrzad koszt okolo 400zł i wymiana oleju i tyle.

Trzeba zaznaczyć, że troszkę wolny, co przy wyprzedzaniu może być kłopotliwe. Z drugiej strony jak blachy w takiej Vectrze A? Bo chyba nie najlepiej co? Same koszty rozrządu to jakaś kpina. Rozrząd co 25 tyś...

Dostałeś dobre propozycje. Astra ładna. Tanie i dostępne części. Może japończyki są wytrzymalsze, ale musiałbyś dobrze poszukać, a przecież nigdy nie wiadomo na co trafisz. Najlepiej będzie jak sobie po prostu autka pooglądasz na żywo. Usiądziesz, jak się uda to kawałek się przejedź. Po takim obejrzeniu rozwiane będzie wiele wątpliwości i wybór będzie łatwiejszy. Pozdrawiam :)
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

23 Kwi 2010, 08:54

Tylko kolego ja tą vectrą jeżdżę już 4rok i nie ma problemu, a takie astry 75konne to połyka i wypluwa:)
mateusik18
Nowicjusz

23 Kwi 2010, 09:15

mateusik18 napisał(a):co 25tys wymien rozrzad koszt okolo 400zł i wymiana oleju i tyle.

Poważnie? :shock: Toż to trzeba by raz w roku rozrząd zmieniać :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

23 Kwi 2010, 17:48

ja to robie poprostu profilaktycznie, jak ktos jest łebski i ma blokady to zrobi to za 200-250zł. Gdy brat miał problemy z odpaleniem vectry b z 1999r. z silnikiem dti przy mrozach tej zimy 20-25 to mi sie to udawalo za 2,3razem. Mam jeszcze orginalny akumulator opla.Silnik naprawde jest bardzo mocny.

[ Dodano: Pią Kwi 23, 2010 17:50 ]
I wcale nie mówie żeby wymieniac rozrzad co 25tys. Mozecie nawet jezdzic 100, ale im lepiej zadbasz o swoj samochod tym bardziej ci sie odwdzieczy.
mateusik18
Nowicjusz

24 Kwi 2010, 00:35

mateusik18, wiadomo, że trzeba dbać i pewne części wymieniać na czas, ale nie przesadzajmy...
A tak przy okazji: Ile już w tą Vectrę włożyłeś przez te 4 lata? Pytam wyłącznie z ciekawości. To jest ten silnik 1.7 Isuzu?
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock