Auto do 50k

03 Sty 2024, 18:40

Cześć,

Chce kupić auto w budżecie do 50k. Na co dzień jazda po mieście, raz na miesiąc/dwa dluższa trasa do kilkuset/1k km.

Rocznik chciałbym 2015 i mlodszy, ale i coś starszego mogę rozważyć..

Zależy mi na bezawaryjności, niezłym wyposażeniu i wyglądzie. Chciałbym też automat, ale z tym ciężko w niektórych modelach..

Z tego co się orientowałem, następujące wpadły mi w oko:
Mazda 3 III 2.0 benzyna - ale tu automat chyba lipa, podobno zamula auto. Nie jestem też pewny co do wygody na trasach.
Toyota - jakaś, nie wybrałem konkretnego modelu, też benzyna, odrzuca mnie wygląd, nie podobają mi się Toyoty, ale bezawaryjność mocno na +.
Megane IV - tutaj decyduje wygląd, bardzo mi się podoba, ale odrzuca po pierwsze awaryjność meganki, a po drugie skrzynia edc, z którą podobno jest bardzo dużo problemów... no i na pewno megane mógłbym kupić nowsza niż Mazdę.

Co jeszcze byście polecili? Na jaki model mogę zwrócić jeszcze uwagę?
drygi88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: nie mam

03 Sty 2024, 19:44

drygi88 napisał(a):Mazda 3 III 2.0 benzyna - ale tu automat chyba lipa, podobno zamula auto. Nie jestem też pewny co do wygody na trasach.
W manualu tylko na papierze będzie szybciej, a tak w rzeczywistości przypuszczam że miałbyś problem żeby być szybszym mając manual :wink: Ogólnie samochód warty rozważenia raz że silnik, a dwa że skrzynia to całkiem udane konstrukcje.

drygi88 napisał(a):Toyota - jakaś, nie wybrałem konkretnego modelu, też benzyna, odrzuca mnie wygląd, nie podobają mi się Toyoty, ale bezawaryjność mocno na +.
Tu chyba najlepiej by było pójść w Avensisa bo on na trasy będzie lepszy od Aurisa czy Corolli te dwa ostatnie trochę słabo wyciszone co daje się odczuć w trasach. W Avenie silniki 1.8 i 2.0 a w Corolli i Aurisie najlepiej 1.6 ale tu znowu automat w CVT to nie najlepsza opcja i chyba lepiej by było brać manual.
drygi88 napisał(a):Megane IV - tutaj decyduje wygląd, bardzo mi się podoba, ale odrzuca po pierwsze awaryjność meganki, a po drugie skrzynia edc, z którą podobno jest bardzo dużo problemów... no i na pewno megane mógłbym kupić nowsza niż Mazdę.
Coś za coś, czasem lepiej kupić coś starszego i mieć większy spokój podczas eksploatacji :wink:

drygi88 napisał(a):Co jeszcze byście polecili? Na jaki model mogę zwrócić jeszcze uwagę?
W tym budżecie popatrz jeszcze na Hyundai i30 i Kia Ceed bo to może być bardzo dobra alternatywa dla podanych już wyżej przez Ciebie samochodów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Sty 2024, 19:52

Dzięki bardzo za odpowiedz!

Z podanych przeze mnie sklaniam się najbardziej ku Mazdzie biorąc pod uwagę relacje cene/awaryjnosc/wyglad/to co oferuje.

Jak ma się Hyundai I30 i Kia Ceed do Mazdy względem awaryjności, komfortu na trasach?
Automaty w tych autach są polecane?

Edit: myślę jeszcze o Insignii B, również bardzo podoba mi się z wyglądu, ale to 50k to chyba na mega styk i na coś z początku produkcji, pewnie bez dołożenia z 10k (?) Nie ma sensu.. ale jakbym miał dołożyć 10k to chyba już wolałbym Mazdę 6 :)
drygi88
Nowicjusz

04 Sty 2024, 10:31

drygi88 napisał(a):Jak ma się Hyundai I30 i Kia Ceed do Mazdy względem awaryjności, komfortu na trasach?
Komfort będzie podobny ale Mazda powinna być trochę oszczędniejsza biorąc pod uwagę paliwo.

drygi88 napisał(a):Automaty w tych autach są polecane?
Masz tam skrzynię podobną do DSG która jest oznaczona jako DCT tu więcej na ten temat skrzynia-automatyczna-7dct-w-pojazdach-marki-kia-oraz-hyundai-vt128710.htm

drygi88 napisał(a):Edit: myślę jeszcze o Insignii B, również bardzo podoba mi się z wyglądu
Komfort jazdy najlepszy biorąc pod uwagę wyżej podane auta. Musisz jednak pamiętać że to dosyć ciężkie auto i w benzynie musi swoje spalić. Więcej na temat silnika znajdziesz tu na forum opel-insignia-jaki-silnik-wybrac-ktory-bedzie-najlepszy-vt127489.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sty 2024, 22:22

drygi88 napisał(a):Edit: myślę jeszcze o Insignii B, również bardzo podoba mi się z wyglądu
Rokiko napisał(a):Komfort jazdy najlepszy biorąc pod uwagę wyżej podane auta. Musisz jednak pamiętać że to dosyć ciężkie auto i w benzynie musi swoje spalić. Więcej na temat silnika znajdziesz tu na forum opel-insignia-jaki-silnik-wybrac-ktory-bedzie-najlepszy-vt127489.htm

Tylko ten temat dotyczy silnika w Insigni A, a ja celowałbym w B. Nie wiem tylko, czy bym znalazł coś sensownego nawet jakbym dołożył do 60k..
Czy benzyny są dobrymi silnikami tutaj? I skrzynie automatyczne?
drygi88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Filtry powietrza i wszystko co musisz o nich wiedzieć
    Filtry powietrza stają się coraz bardziej popularne i można je stosować nie tylko w samochodach czy specjalistycznych pomieszczeniach, ale nawet w domu. Różne rodzaje takich filtrów mogą być montowane w przeróżnych ...