Auto do 55 tyś. (może RAPID)

07 Paź 2014, 21:25

S-Max trochę duży, C-Max niestety przekracza budżet i nie wiem czy jest lepszy niż i30_kombi albo ceed_sw...
pstawik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2000
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Polo

07 Paź 2014, 21:26

Tylko,że ten S-Max może być jednak za duży...Przecież pisał,że zona boi się dużych..! :roll:
To odwrotnie niż moja staruszka ,która lubi wszystko duże... :naughty: :twisted:, najchętniej duże wypłaty na ROR..! :ok:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Paź 2014, 09:22

Byliśmy wczoraj na jeździe próbnej hyundai i30 i kia ceed (oba kombiaki). Wrażenia z jazdy następujące:
- lepiej się prowadzi i30
- lepiej wygląda wewnątrz ceed (zwłaszcza dobre rozplanowanie zegarów, w ceed prędkościomierz i obrotomierz są po bokach i czasami górne fragmenty chowają się za kierownicą)
- silnik 1,4 to trochę za mało, ale do jazdy po mieście wystarczy. Do jazdy z obciążonym pojazdem, jeśli chodzi o wyprzedzanie, to trochę będzie za mało,
- beznadziejna jest ta funkcja zmiany działania wspomagania; przy 100km/h miałem opcję "comfort" (niby przeznaczona do parkowania), żona mówiła, że prowadziłem auto jak po pijaku - opcja zupełnie zbędna wg mnie,
- pozostałe elementy bardzo zbliżone do siebie,
- wsparcie posprzedażowe lepsze w ceed (gwarancja 5 lat bez limitu, raz w roku darmowa wizyta w ASO -> wymagana raz na rok, albo co 30 tys, więc ja się łapię na pierwszy wariant).

Wychodząc z salonu kia żona zobaczyła jeszcze kia venge. Bardzo spodobał jej się ten samochód, bo wysoki, dobrze się siedzi, bagażnik do aranżacji, przesuwana kanapa tylna... Ja zauważyłem, że wnętrze gorsze niż w ceed, bo same plastiki, ale z drugiej strony przy naszych wymaganiach (6 tys/rok) chyba nie potrzeba nam aż takiej wygody.
Co myślicie o tym modelu i bliźniaczym ix20?
pstawik
Nowicjusz

12 Paź 2014, 10:38

pstawik napisał(a):- beznadziejna jest ta funkcja zmiany działania wspomagania; przy 100km/h miałem opcję "comfort" (niby przeznaczona do parkowania), żona mówiła, że prowadziłem auto jak po pijaku - opcja zupełnie zbędna wg mnie,

zgadzam się, że to zbędne, bo i tak wszyscy jeżdżą w trybie sport, a różnice pomiędzy trybami niezauważalne
pstawik napisał(a):- silnik 1,4 to trochę za mało, ale do jazdy po mieście wystarczy. Do jazdy z obciążonym pojazdem, jeśli chodzi o wyprzedzanie, to trochę będzie za mało,

jak na swoją pojemność nie ma bidy tylko trzeba go kręcić na trasie. Polecam Ci 1,6/120KM w i30 (mam taki w ix20 i ładnie się zbiera). W Kii nie ma tego silnika, a jest to jednostka na wtrysku pośrednim (wyklucza zbieranie się nagaru co ma miejsce w silnikach z wtryskiem bezpośrednim niezależnie od marki). 1,6GDI/135KM to już silnik z wtryskiem bezpośrednim, czyli w przyszłosci byś gazu nie założył i myślę, że jakbyś sprzdawał auto, to wersja 120KM będzie najbardziej chodliwa.
pstawik napisał(a):lepsze w ceed (gwarancja 5 lat bez limitu,

tak jest w Hyundaiu, bo w Kii dają na 7 lat lub 150tys. km

pstawik napisał(a):Co myślicie o tym modelu i bliźniaczym ix20?

Auto kupione przez mojego ojca z wyprzedaży rocznika. Cena katalogowa za wersję Comfort z silnikiem 1,6 to było 61tys. ale po rabacie wyszło dokładnie 55 500zł. Dodatkowo dostaliśmy komplet MARKOWYCH kół zimowych co rzadko się spotyka, akcesoryjne czujniki parkowania z monitorkiem, który niestety skrzypi na dołach i takie błahostki jak... dywaniki lub chlapacze czego nie dostaniesz w Skodzie za darmo, a ciężko się bez tego obyć.
Silnik bardzo fajnie pracuje, auto dobrze się prowadzi ale trzeba się przyzwyczaić do wyższego nadwozia jak się wcześniej jeździło zwykłym autem. Bardzo dużo miejsca w środku, przy małych gabarytach zewnętrznych.
Auto pracuje bezawaryjnie jednak raz rozładował się akumulator z powodu... niezamykania samochodu na noc w garażu. Auto w stanie czuwania pobiera znaczący prąd więc należy pamiętać o zamykaniu auta. Oczywiście akumulator został wymieniony na gwarancji bez żadnego problemu i dostaliśmy rabat 20% na kolejny przegląd.
Była też akcja serwisowa odnośnie jakiejś gumowej osłony hamulca tylnego i kolejne 10% rabatu na przegląd ale jak kupujesz nowe auto to Cię to nie dotyczy.
I taka wzmianka co do Kia Venga/Hyundai ix20. W Auto Świecie testowali Vengę z silnikiem 1,4 na dystansie 100tys. km i nic się w niej nie zepsuło. Jedyna usterka ujawniona po demontażu to pęknięta obramówka żarówki halogena - nowa żarówka 10zł. Ocena wystawiona - 6.

Oglądaliśmy różne małe Vany jak C3 Picasso, Honda Jazz, Toyota Verso S, Opla Merivę a później też Forda B-Max i wg mnie ta dwójka to najlepsza oferta jeśli chodzi o cenę do oferowanej jakości i wyposażenia.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

12 Paź 2014, 14:48

Te auta z mniejszego rozmiaru ix20 i Venga są ok ale nie są dedykowane pod lpg. Tylko fabryczne 1,4 z lpg,mają taką modyfikację żeby bezkarnie jeździć na gazie. Tak samo jest np w Lancerze.Taką informację przynajmniej przekazuje producent. Na ile jest to prawdą nie wiadomo. Wiadomo za to,że podczas trwania gwarancji,przerabianie auta na lpg we własnym zakresie,zakończy tę gwarancję. Dlatego nadal optuję za kupnem auta z 1,4 i fabrycznym lpg. Skorzystałbym też z wpłaty 50/50. Lepiej połowę kasy bezkarnie wpłacić po roku i sobie w tym czasie tą kasą obrócić ! :yes: Koszty tego 50/50 to będzie ok 200 zł. Moim zdaniem gra warta świeczki. :)
artur73
Awatar użytkownika

12 Paź 2014, 14:56

Ten silnik 1,6 w Kii i Hyundaiach sprawuje się bardzo dobrze na LPG tak jak 1,6 MPI od VW ale tak nie zamula. Ta jednostka była już sprawdzona w pierwszej generacji i30 i zdecydowanie bardziej polecają montaż LPG właśnie w 1,6 niż w 1,4 dlatego byłem zaskoczony jak producent zaczął wyposażać auta z silnikiem 1,4 (zapewne zmodyfikowanym), a nie tym większym.
Jak wchodzi kupno auta z LPG to tylko fabryczny, bo w innym przypadku tracimy gwarancję.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...

12 Paź 2014, 17:20

Nie zastanawialem się nad lpg, bo robię tylko 6 tys/rok. Chyba nie ma sensu dokładać 4tys do lpg?
pstawik
Nowicjusz

12 Paź 2014, 17:21

ja bym nie zakładał przy takich przebiegach i wolałbym dopłacić do mocniejszego silnika lub wyposażenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Paź 2014, 09:08

Wyszliśmy po prostu z założenia,że każdy teraz myśli o redukcji kosztów ,czyli o lpg. :) W takie więc sytuacji skoro nie jest lpg twoim priorytetem,to możesz sobie dowolnie wybierać autko.
Sam będąc ponad miesiąc temu w salonie Hyundaia ,włożyłem tyłek do ix20 i też zaskoczyła mnie ilość miejsca w tym aucie. Znajomy z pracy ma zwykłego i20 i jest zadowolony chociaż dopiero przejechał 30 tys km.. Jednak ix20 to jakby inne auto i moim zdaniem atrakcyjniejsze pod względem wizualnym,ergonomicznym i praktycznym.
artur73
Awatar użytkownika

14 Paź 2014, 09:11

Dla spokoju byliśmy jeszcze oglądać opla merivę, bo cenowo podobnie jak ix20 i venga, ale zniechęciły nas te drzwi :no:
Za dwa dni mam jazdę próbną ix20, a potem pewnie umówię się na vengę, chociaż ix20 bardziej mi się podoba z zewnątrz, a venga w środku :o
W salonach zaczynają się pojawiać wyprzedaże aut demo (obniżka koło 5-6 tys, rocznik 2014, mały przebieg około 1-2 tysiące, ale nie wiem czy taka obniżka to nie za mało i czy warto kusić się na yo, czy brać nowe w troszkę uboższej wersji, a właściwie w tej samej cenie).
pstawik
Nowicjusz

14 Paź 2014, 09:35

Czy warto ,to już musisz sobie sam przekalkulować. Skoro auto ma 2 tys przebiegu,to dla mnie w zasadzie jest nowe. Jeśli nie ma zużytego jakiegokolwiek elementu to ... Za zaoszczędzona kasę ,możesz sobie kupić dobre zimówki i jeszcze na alufelgi na lato wystarczy. :)
Wracając jednak do Merivy. Moim zdaniem dożyliśmy czasów w których koreańskie auta mają kabiny zrobione z lepszych materiałów niż np.Opel czy ...inna Fabia. :ok:
artur73
Awatar użytkownika

14 Paź 2014, 12:16

Ja bym brał demo.. Przebieg 2 tysiące to nie przebieg a męczyć się ze słabszym silnikiem czy uboższą wersją.. po co? :o
Zobacz jeszcze tego B-Maxa dle porównania ale nie 1.0 tylko normalne 1.4 :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Paź 2014, 12:45

B- MAX według mnie najlepiej spełni twoje wymagania, tu masz fajnego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] jedyne co to jest w nim ten 1.0 Chociaż przy twoich przebiegach to myślę że nie zaznasz tego jak silnik będzie się sypać, bo będzie napewno, ale sądzę że przy około 150 tysiącach przebiegu. Napewno będzie dynamiczny
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Paź 2014, 12:55

Ja bym jednak nie ryzykował. Poczekaj jeszcze z miesiąc, dwa bo będą wyprzedaże rocznika :yes:
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Paź 2014, 15:11

Qrcze ten B-Max ma te dziwne drzwi :? Muszę podjechać do Forda i zobaczę jak to wygląda. Nie ukrywam, że mam małe uprzedzenia do forda, bo brat miał fiestę w dieslu (stara z 2000) i się mu strasznie sypała...
pstawik
Nowicjusz