pstawik napisał(a):- beznadziejna jest ta funkcja zmiany działania wspomagania; przy 100km/h miałem opcję "comfort" (niby przeznaczona do parkowania), żona mówiła, że prowadziłem auto jak po pijaku - opcja zupełnie zbędna wg mnie,
zgadzam się, że to zbędne, bo i tak wszyscy jeżdżą w trybie sport, a różnice pomiędzy trybami niezauważalne
pstawik napisał(a):- silnik 1,4 to trochę za mało, ale do jazdy po mieście wystarczy. Do jazdy z obciążonym pojazdem, jeśli chodzi o wyprzedzanie, to trochę będzie za mało,
jak na swoją pojemność nie ma bidy tylko trzeba go kręcić na trasie. Polecam Ci 1,6/120KM w i30 (mam taki w ix20 i ładnie się zbiera). W Kii nie ma tego silnika, a jest to jednostka na wtrysku pośrednim (wyklucza zbieranie się nagaru co ma miejsce w silnikach z wtryskiem bezpośrednim niezależnie od marki). 1,6GDI/135KM to już silnik z wtryskiem bezpośrednim, czyli w przyszłosci byś gazu nie założył i myślę, że jakbyś sprzdawał auto, to wersja 120KM będzie najbardziej chodliwa.
pstawik napisał(a):lepsze w ceed (gwarancja 5 lat bez limitu,
tak jest w Hyundaiu, bo w Kii dają na 7 lat lub 150tys. km
pstawik napisał(a):Co myślicie o tym modelu i bliźniaczym ix20?
Auto kupione przez mojego ojca z wyprzedaży rocznika. Cena katalogowa za wersję Comfort z silnikiem 1,6 to było 61tys. ale po rabacie wyszło dokładnie 55 500zł. Dodatkowo dostaliśmy komplet MARKOWYCH kół zimowych co rzadko się spotyka, akcesoryjne czujniki parkowania z monitorkiem, który niestety skrzypi na dołach i takie błahostki jak... dywaniki lub chlapacze czego nie dostaniesz w Skodzie za darmo, a ciężko się bez tego obyć.
Silnik bardzo fajnie pracuje, auto dobrze się prowadzi ale trzeba się przyzwyczaić do wyższego nadwozia jak się wcześniej jeździło zwykłym autem. Bardzo dużo miejsca w środku, przy małych gabarytach zewnętrznych.
Auto pracuje bezawaryjnie jednak raz rozładował się akumulator z powodu... niezamykania samochodu na noc w garażu. Auto w stanie czuwania pobiera znaczący prąd więc należy pamiętać o zamykaniu auta. Oczywiście akumulator został wymieniony na gwarancji bez żadnego problemu i dostaliśmy rabat 20% na kolejny przegląd.
Była też akcja serwisowa odnośnie jakiejś gumowej osłony hamulca tylnego i kolejne 10% rabatu na przegląd ale jak kupujesz nowe auto to Cię to nie dotyczy.
I taka wzmianka co do Kia Venga/Hyundai ix20. W Auto Świecie testowali Vengę z silnikiem 1,4 na dystansie 100tys. km i nic się w niej nie zepsuło. Jedyna usterka ujawniona po demontażu to pęknięta obramówka żarówki halogena - nowa żarówka 10zł. Ocena wystawiona - 6.
Oglądaliśmy różne małe Vany jak C3 Picasso, Honda Jazz, Toyota Verso S, Opla Merivę a później też Forda B-Max i wg mnie ta dwójka to najlepsza oferta jeśli chodzi o cenę do oferowanej jakości i wyposażenia.