Kupno samochodu do 30 tys

23 Paź 2014, 13:46

Witam, szukam samochodu do +/- 30 tys zł, jestem z wojewodztwa podkarpackiego, auto bedzie uzytkowane na codzien na dojazdy do pracy ~20 tys, ale takze na jakies rodzinne wypady, zakupy. Jest to auto dla mnie i dla mojego taty, takze sami jeszcze nie zadecydowalismy co do segmentu, on raczej woli minivany/suvy, ja jakiegos sedana/suva ale z tego co widze to ciezko o cos ciekawego z suvow w tej cenie procz grand vitary ktora ma zbyt wielu znajomych :D moglibyscie polecic cos z tych trzech segmentow?
Co do silnika to jakis diesel 1.9-2.2 mniej wiecej, zeby bylo komfortowe wnetrze, musi tez byc w miare niskie spalanie
Bartolini24
Nowicjusz

Auto: renault scenic

23 Paź 2014, 21:48

W Grand Vitarze nie ma dobrego silnika Diesla, bo ten co jest to awaryjna jednostka od Reanult.

SUV - Kia Sportage, Hyundai Tucson
Minivan - Ford S-Max, Opel Zafira B
Półminivan - Fiat Croma
Sedan - Honda Accord VII, Civic VIII, Alfa Romeo 159, Hyundai Sonata
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Paź 2014, 22:12

Dzieki za propozycje :) Z podanych wyżej widze ze z suvow tak jak myslalem nic zbytnio ładnego w tej cenie nie znajdzie sie, z minivanów w sumie spoko opcja moze byc ten Ford, a moze tez VW Touran? - zawsze mi sie podobał, co o nim sadzicie? A moze jeszcze jakis inny minivan? Fiata raczej nie chce, z sedanów spoko opcją wydaje sie Accord, slyszalem o nim duzo pozytywnych opini. A jakieś inne sedany jeszcze? Podoba mi się np C5, e90, a4 b5, ale to raczej żadne poważne typy, na razie tak sie tylko rozgladam
Bartolini24
Nowicjusz

23 Paź 2014, 22:33

Bartolini24 napisał(a):moze tez VW Touran?
O gustach się nie dyskutuje, jednak fakty są takie, że w środku jest strasznie tandetnie wykonany :no: No i wielkiego wyboru co do silników nie ma, bo godne polecenia są tylko 1.6 102KM lub 1.9 TDI
C5 jak najbardziej ale tu tylko diesel 2.0 HDI. Można jeszcze spojrzeć na Lagunę III 2.0t/2.0 dci
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Paź 2014, 22:59

No zgadzam sie, wnetrze tourana tez do mnie srednio przemawia, kojarzy mi sie bardziej z jakims dostawczakiem niz z komfortowym samochodem. To z minivanow wstepnie Ford. Co do Laguny to srednio do mojego gustu ten przod przemawia. Z sedanow C5 wydaje sie wlasnie ciekawa opcja, zwlaszcza wydaje mi sie ze wzgledu na komfort, ale moze cos jeszcze jest ciekawego?
Szukam czegos komfortowego, z w miare dobrym rocznikiem w tej cenie i niezbyt wysokim spalaniem
Bartolini24
Nowicjusz