Auto do 55 tyś. (może RAPID)

14 Paź 2014, 18:14

Nie patrz na to, że jakaś stara fiesta się sypała, bo to tylko szerzenie stereotypów.
Ja bym nie brał B-Maxa, bo przez te skomplikowane drzwi jest mniej ekonomiczny (cięższy) oraz w razie stłuczki możesz mieć spory problem z ich naprawą. Miałem styczność z tym autem i do mnie nie przemawia + wątpliwej urody wygląd ale to już kwestia gustu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Paź 2014, 18:44

pstawik napisał(a):Nie ukrywam, że mam małe uprzedzenia do forda, bo brat miał fiestę w dieslu (stara z 2000) i się mu strasznie sypała...
jak się kupuje po taniości to potem to wychodzi :yes:

B-Max jest okej ale mówię jak coś to 1.4 :yes:
Dzida ma 100% racji z drugiej strony że jednak w razie stłuczki będzie naprawa kosztować, bo zrobić to na pewno zrobią, próg nie powinien ucierpieć znacznie tylko te drzwi jednak będą dużym wydatkiem.
A cięższe jest ale takie 90Km starczy
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Paź 2014, 19:30

Byłem oglądać B-max i jak dla mnie porażka :no: Rozmiarowo właściwie taki jak ix20 i venga, ale bagażnik tylko 318l przy 440l u konkurentów; dosłownie przepaść. Dodatkowo tylna kanapa nie jest przesuwana i jest trochę droższy. Wnętrze też mnie nie urzekło... Nie będę komentował drzwi :o Popatrzyłem też na C-max, który ma większy bagażnik (chyba niecałe 420l), ale jest też sporo większy (sama długość większa o prawie 30cm).
Na chwilę obecną faworyci nadal są dwaj: ix20 i venga. Pojutrze jazda próba ix20...
PS. Dzięki wszystkim za komentarze :!: :!: :!: Dużo mi pomagacie :wink:
pstawik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2000
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Polo

14 Paź 2014, 19:41

Dodam tylko, że niedługo wejdzie Venga po liftingu tak jak na zdjęciach poniżej:
wg mnie trochę ją zepsuli.
O lifcie ix20 nic nie słychać.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Paź 2014, 19:43

Cała historia zatacza koło... Wracamy do punktu wyjścia czyli Hyundai lub Kia ... :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

14 Paź 2014, 19:58

dzida napisał(a):Dodam tylko, że niedługo wejdzie Venga po liftingu tak jak na zdjęciach poniżej:
wg mnie trochę ją zepsuli.
O lifcie ix20 nic nie słychać.

Widziałem prezentację vengi po lifcie w Paryżu. Też uważam, że szału nie ma...

artur73 napisał(a):Cała historia zatacza koło... Wracamy do punktu wyjścia czyli Hyundai lub Kia ...

i co radzicie? Bo ja mam dylemat: wewnątrz mi się podoba venga, a z zewnątrz ix20 :angry:
pstawik
Nowicjusz

14 Paź 2014, 20:02

Jeśli chodzi o wygląd ,to już nikt Tobie nie pomoże ... :lol: W sumie mechanicznie to te samo auto.
Kia należy do koncernu Hyundaia. :piwo:
Wiem,że mieszam ale ...nie chcesz na pewno Ceed'a..? Zawsze łatwiej będzie odsprzedać za rozsądną kasę takiego kompakta od mniejszego auta.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

14 Paź 2014, 20:05

Technicznie wiem, że to są takie same auta dlatego zadecydują detale... Może wiecie co przemawia za jednym albo drugim?
Kusi mnie jeszcze assistance w ix20 (darmowe przeglądy ASO przez 5 lat). Venga trochę tańsza, ale cena zniweluje się jak co roku będę płacił za ASO...
pstawik
Nowicjusz

14 Paź 2014, 20:09

To i ja namieszam :D
Nie wiem czy polecałem go w tym temacie ale luknij. Sprawdzony Oplowski silnik, ogólnie trwale auto. Po Wrocławiu jeździ taki na taksówce od 3-4 lat i jest git :yes:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Paź 2014, 20:13

Może przestudiuj dokładnie listę wyposażenia jeszcze i nie wiem w jaki silnik celujesz to może wtedy Ci się trochę rozjaśni. np. Venga przed liftem nie ma świateł do jazdy dziennej, a Hyundai daje większe rabaty na koniec roku.
Tak jak pisałem wcześniej u mnie wersja 1,6 Comfort z aut. klimą i pełną elektryką za 55 500zł z oponami zimowymi i czujnikami z wyprzedaży. Wystarczyło dokupić aluski za 1000zł i jest komplet letnich na alu i zimówek na stalowych. Wszystko zależy od tego co ugrasz u dilera tak na prawdę.
A może się trafi jakieś auto demonstracyjne w dobrej cenie i wtedy na niego wybór padnie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Paź 2014, 20:18

dzida napisał(a):A może się trafi jakieś auto demonstracyjne w dobrej cenie i wtedy na niego wybór padnie.

Mam na oku dwie demówki:
[link do Gratka wygasł]
Co o tym sądzicie? Pewnie jeszcze trochę bym zbił z ceny...
pstawik
Nowicjusz

14 Paź 2014, 20:22

Bierz wersję Comfort, bo masz dodatkowo: podłokietnik, automatyczną klimę, bluetooth (bardzo fajne i łatwe w obsłudze) i tylne szyby elektryczne co wg mnie w aucie nowym powinno już być i jest bardzo wygodne, a w 2011 roku ESP czego nie było w Classic Plus.
Ojciec (on użytkuje to auto) upierał się na Classic Plus ale teraz nie żałuje, że dopłacił.
Albo zbijesz z ceny albo dostaniesz jakieś akcesoria typu czujniki, opony.

edit:
Jak spróbujesz skonfigurować Rapida z tematu podobnie do Hyundaia to zobaczysz jak dużo wyjdzie, a i tak będzie on mniejszy w środku, z mniej pewnym silnikiem oraz bardzo krótką gwarancją.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Paź 2014, 14:08

Jutro idę na jazdę próbną ix20 (zdam Wam relację). Potem pewnie umówię się jeszcze na jazdę vengą.
Mam jeszcze do Was pytanie odnośnie Nissana Note II. Czy warto jeszcze zainteresować się tym modelem? Do 55 tys. można uzyskać fajne wersje demo z full wypasem (np. kamery 360st, przesuwna tylna kanapa i inne bogate wyposażenie -> wersja tekna) i bardziej ekonomicznym silnikiem niż ix20 czy venga.
pstawik
Nowicjusz

19 Paź 2014, 14:24

Ciężko mi się wypowiedzieć na temat Nissana Note II, ponieważ oglądałem tylko pierwszą wersję w salonie i szybko nas zniechęciła środkiem i gdybyśmy Juka nie oglądali to 10minut w salonie byśmy nie zabawili. Auto na pewno trochę mniejsze od Koreańczyków.
Na plus Note'a jest to, że auto jest nowocześniejsze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Paź 2014, 23:49

A może Toyota Avensis?
Masz jeszcze rok gwarancji, a z ceną pewnie coś się uda utargować.
Najlepszy silnik benzynowy Toyoty, duży bagażnik i przyciemnione szyby z tyłu, więc dziecko będzie miało komfortową podróż latem. Wyposażenie też całkiem fajny, a przebieg skoro do sprawdzenia w serwisie Toyoty to raczej auto dopiero się dotarło.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok