Auto do 55 tyś. (może RAPID)

20 Paź 2014, 20:39

Jesteśmy po jeździe ix20. Ja oceniam jazdę na +4/5. Silnik 1,6, 125KM, wersja classic plus. Siedzi się bardzo fajnie, bo wysoko, manewrowanie na ciasnym parkingu też super, bo są bardzo duże lusterka boczne i świetnie widać tył. Silnik nie powala, ale jadąc 110km/h jest w miarę cicho, elastyczność może być. Bardzo dużo miejsca z przodu i tyłu, super pojemny bagażnik. Niebieskie podświetlenie trochę mało przyjazne, ale znośne. Mała tylna szyba, jak jeszcze jest środkowy zagłówek podniesiony, to praktycznie nic nie widać. Nowego auta z 2014 roku właściwie nie ma "w magazynach"; srebrny, classic plus, silnik 1,4 -> 2 sztuki, silnik 1,6 -> 4 sztuki.
Z racji tego, że nie do końca wierzę w wymiary prezentowane w katalogach, zrobiłem pomiar bagażnika w ix20 i nissan note II. Poniżej wyniki:
- katalogowa pojemność: ix20=440l, note=295l
- szerokosć pomiędzy nadkolami: ix20=1073mm, note=962mm
- głębokość (kanapa dosunięta do tyłu): ix20=730mm, note=690mm
- głębokość (kanapa dosunięta do przodu): ix20=820mm, note=840mm
Różnice są niewielkie, ale katalogowo to ponad 140 litrów; ciekawe jak to mierzą :? Fakt, że ix20 ma wyższy bagażnik, ale bez przesady :)
pstawik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2000
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Polo

21 Paź 2014, 01:09

Coś postanowiliście..? Bo kumpel ma do sprzedaży Corse z 93 roku z gazem za 2,5k..? :naughty:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Paź 2014, 08:15

artur73 napisał(a):Coś postanowiliście..? Bo kumpel ma do sprzedaży Corse z 93 roku z gazem za 2,5k..? :naughty:

Dzisiaj jedziemy jeszcze oglądnąć nissana note i zobaczymy. Jak się spodoba, to jazda próbna, jak nie, to pewnie ix20 :wink:
pstawik
Nowicjusz

21 Paź 2014, 18:48

Nie szkoda, że po wyjechaniu z salonu auto od razu kilka tysięcy straci?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

21 Paź 2014, 19:44

fiko7 napisał(a):Nie szkoda, że po wyjechaniu z salonu auto od razu kilka tysięcy straci?

No pewnie, że szkoda, ale patrząc na promocje i wyprzedaże rocznika (ewentualnie samochody demo), to używany z komisu nie wychodzi wiele taniej niż młodszy w takiej okazji :wink:
pstawik
Nowicjusz

21 Paź 2014, 20:14

Niby tak, ale miesiąc temu odebrałem służbowego Hyundaia I30 i siedziałem w salonie w IX 20, a po wakacjach sprzedałem prywatnego Avensisa takiego jak wkleiłem link. Miałem niemalże identycznego i jazda używanym takim Avensisem była dużo wygodniejsza i sprawiała więcej przyjemności niż Hyundaiem. Avensis miał 4 lata, spakowałem się i bez problemu pojechałem 4 tys km na wakacje, a Hyundaiem nawet nowym raczej bym nie miał odwagi, poza tym bagażnik w Hyundaiu na 2 tygodniowy wyjazd z dzieckiem raczej byłby za mały. Mój Avensis miał prawie 2 razy większy przebieg niż ten z ogłoszenia i absolutnie nic się nie działo.
fiko7
Stały forumowicz

22 Paź 2014, 07:55

Gdyby każdy myślał tak jak Ty, chodziłbyś pieszo :)

Prawda jest taka, że kupując nowe auto z salonu płacisz za komfort wybrania sobie wyposażenia, koloru i za pewność, że nie jest bite czy kręcone. Jeśli chcesz kupić roczne albo półroczne to niewiele zyskasz, a jeśli kupisz starsze to do ceny musisz doliczyć nierzadko jakiś serwis, może rozrząd czy nowe opony a przebieg możesz od razu pomnożyć razy dwa.

Ja prywatnie także kupię sobie nowe (już wkrótce). Za coś czego nie mogę być pewien nie dałbym więcej niż 5 tysięcy, ale to tylko ja :)

Pozdrawiam
lotap
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 03 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

22 Paź 2014, 08:34

fiko7 napisał(a): bez problemu pojechałem 4 tys km na wakacje, a Hyundaiem nawet nowym raczej bym nie miał odwagi

Nieprawdopodobne. :) Dlaczego Hyundai miałby gdzieś nie dojechać? Znajomy laweciarz z assistance twierdzi ,że akurat rzadkością są na lawecie koreańskie nowsze auta które się popsuły. Prędzej wozi Mercedesa któremu nagle zgasnął silnik na autostradzie przy 180... :D

lotap napisał(a):Gdyby każdy myślał tak jak Ty, chodziłbyś pieszo

Dokładnie. Zostaje jeszcze rower. :)
artur73
Awatar użytkownika

22 Paź 2014, 08:50

Dzięki Wszystkim za rady i ożywioną dyskusję :!: :!: :!:
Zdecydowaliśmy się na nissana :D
Prośba do Was o doradzenie jeszcze opcji kupna:
1. Demo w full wyposażeniem (cena katalogowa prawie 70tyś)
http://nissanodyssey-px.rtrk.pl/pojazdy-uzywane/nissan-note-1-2-dig-s-tekna-sport-pack-gwarancja-i-wlasciciel-serwisowany-w-aso-fv23/
2. Nowy w uboższej wersji (Acenta + pakiet IT + pakiet rodzinny) i z gorszym silnikiem (1.2/80KM)) w mniej więcej tej samej cenie.
Z góry dzięki.
pstawik
Nowicjusz

22 Paź 2014, 18:19

ładnie wyposażony ten nissan więc moim zdaniem, już go powinieneś zaklepać :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

22 Paź 2014, 20:16

fiko7 napisał(a):
bez problemu pojechałem 4 tys km na wakacje, a Hyundaiem nawet nowym raczej bym nie miał odwagi

Nieprawdopodobne. :) Dlaczego Hyundai miałby gdzieś nie dojechać? Znajomy laweciarz z assistance twierdzi ,że akurat rzadkością są na lawecie koreańskie nowsze auta które się popsuły. Prędzej wozi Mercedesa któremu nagle zgasnął silnik na autostradzie przy 180... :D

Nie chodzi o to że się może zepsuć, bo mój poprzedni służbowy i30 miał 240 tys i nic się z nim nie działo, chodzi o to że zapakować cały bagażnik po dach i 4 osoby w środku to trochę było by za mało mocy by bezpiecznie i bezproblemowo poruszać się po górzystym terenie gdzie byłem, bo nawet przy 2 litrowym silniku czułem że samochód jest znacznie bardziej obciążony.
fiko7
Stały forumowicz

22 Paź 2014, 20:32

fiko7 napisał(a):Nie chodzi o to że się może zepsuć, bo mój poprzedni służbowy i30 miał 240 tys i nic się z nim nie działo, chodzi o to że zapakować cały bagażnik po dach i 4 osoby w środku to trochę było by za mało mocy by bezpiecznie i bezproblemowo poruszać się po górzystym terenie gdzie byłem, bo nawet przy 2 litrowym silniku czułem że samochód jest znacznie bardziej obciążony.

A to sorky :D ,bo myslałem już że o awariach piszesz. Nie mam takiego doświadczenia jak ty w tej kwestii transportowej z takim autem. :)
Co do Nota. Szanuję Wasz wybór chociaż ja bym szedł inną drogą i nigdy nie poszedłbym w mały (1,2) silnik 3 cylindrowy ,który jest wyżyłowany na prawie 100KM. Jego trwałość nie będzie taka,jak 4 cylindrowca,bo po prostu 3 niewolników musi zrobić tę sama robotę co 4-ech i pytanie którzy się wcześniej skończą...Żaden z 3-ki emerytury nie doczeka..! Poza tym wtrysk bezpośredni wyklucza praktycznie montaż lpg i może Wam nie jest on potrzebny ale jak będziecie sprzedawać kiedyś ,to pod tym kątem rozpatrując nabywców może być mało. :) Do tego wszystkiego dochodzi wątpliwa jakość powłoki lakierniczej i samej blachy w Nissanie. Tutaj jednak te 10 lat powinien być spokój. :roll:
artur73
Awatar użytkownika

22 Paź 2014, 20:41

artur73 napisał(a):ja bym szedł inną drogą i nigdy nie poszedłbym w mały (1,2) silnik 3 cylindrowy

Wybrałbyś raczej taki model:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:?:
pstawik
Nowicjusz

22 Paź 2014, 20:42

Jeśli już wybierać pomiędzy Notem a Hyundaiem to raczej bym był za Hyundaiem.
Serwis i naprawy będą tańsze i gwarancja w Hyundaiu naprawdę działa.
fiko7
Stały forumowicz

22 Paź 2014, 20:47

fiko7 napisał(a):Jeśli już wybierać pomiędzy Notem a Hyundaiem to raczej bym był za Hyundaiem.
Serwis i naprawy będą tańsze i gwarancja w Hyundaiu naprawdę działa.

A nie przemawia za nissanem niższe zużycie paliwa i lepsze wyposażenie :?: ix20 to auto wydane praktycznie 5 lat temu i pali około 20% mniej...
pstawik
Nowicjusz