Auto do 55 tyś. (może RAPID)

23 Paź 2014, 13:03

pstawik napisał(a):Wybrałbyś raczej taki model:
[link do Otomoto wygasł]

Prędzej niż Nota ze skrzynią biegów CVT (półautomatem)...Cena dosyć atrakcyjna.Silnik na tradycyjnym zasilaniu MPI i 4 cylindry w 16V. Normalny silnik a nie wynalazek -jednorazówka. Zobacz jakie są kłopoty z remontowaniem silnika 3 cyl w np Skodach Fabiach !Ciekawe jestem ile przejedzie fordowski wyżyłowany 1,0 Ecoboost ??? Jak 200 tys przed recyklingiem :( wykręci to będzie huk.
U mnie w Lagunie 2,0- jest 300 tys. a oleju nie dolewam od wymiany do wymiany...W drugim naszym aucie A4- z 2001r też 2,0 benzyna 270 tys i silnik żadnych oznak zużycia nie ma.
Generalnie silnik o większej pojemności nie "męczy się " tak jak mały ,któremu "kazano" robic ponad swoje siły. :)
Ale jak zrozumiałem już wybraliście auto. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Paź 2014, 18:08

artur73 napisał(a):Ale jak zrozumiałem już wybraliście auto.

Nissana sprzątnęli nam sprzed nosa :x
Dzięki szczególnie za konstruktywną krytykę :)
Jeszcze mam jedno pytanie: czy przy moich przebiegach (6tys/rok) faktycznie ma znaczenie jaki silnik benzynowy wybiorę? 100 tys będę kręcił kilkanaście lat; wcześniej to już ten samochód sprzedam (auto kupuje na około 5 lat). Jeśli moc/dynamika jest podobna, to czy w moim przypadku odrzucalibyście auto ze względu na silnik, który może paść po 100tys?
Z góry dzięki za opnie.
pstawik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2000
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Polo

23 Paź 2014, 21:40

często się zdarzało że silniki TSI były wymieniane na gwarancji po 20tys. więc jak mówi się, że nie dojedzie do 100tys. to może być różnie w obie strony na plus lub minus.
Hyundai to po prostu bezpieczna, trwała i sprawdzona opcja, bo oni nie eksperymentują, bo nie mogą sobie na to pozwolić zdobywając rynek ale zdaję sobie sprawę, że ludzie szukają nowości.
Rodzaj silnika benzynowego i jakiej mocy powinien zależeć od tego jak lubisz i gdzie jeździsz.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eliminujmy pijków za kierownicą
    Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...