Auto do 55 tyś. (może RAPID)

07 Paź 2014, 09:35

Cześć Wszystkim
Przeczytałem sporo postów, ale jak to zwykle bywa nadal mało wiem :(
Poniżej moje wymagania:
1. Budżet: maks 55 tysięcy
2. Rocznik: od 2010
3. Użytkowanie: do 6 tysięcy na rok
4. Dodatkowe wymagania:
- bagażnik większy niż 400l, tak by zapakować wózek i bagaże na wyprawy do dziadków. Musi być też łatwy dostęp do bagażnika, a nie, że duży kufer, tylko otwór mały (jak VW Jetta)
- samochód nie może być ogromny (dł do 4500mm), bo żona boi się dużych :D
- ważna jest ekonomia jazdy; nie zależy mi na ogromnej mocy i speedzie

Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM), ale z postów na forum wynika, że nie warto pchać się w TSI. Przedłużona gwarancja (w gratisie z salonu) do 4 lat trochę mnie kusi...
pstawik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2000
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Polo

07 Paź 2014, 13:18

Czekaj na promocję na koniec roku i kupuj Hyundaia i30 lub Kia Ceed. To zdecydowanie lepszy wybór niż Rapid. poza tym można popytać w obu tych przypadkach o auto z fabrycznym lpg z silnikiem 1,4 -100KM . Tańszym rozwiązaniem jest Duster z fabrycznym gazem ale tutaj jakości Kia w środku się nie spodziewaj. :)
Jeździłem wszystkimi tymi autami nowymi w jazdach testowych i jeśli miałbym wybrać ,to wybrałbym KIa Ceed z w/w silnikiem w wersji kombi.
http://www.kia.com/pl/pl/specials/ceedkombi/
:)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Paź 2014, 14:01

A uważacie, że za taką kasę kupować tylko nowe, czy może lepiej jakąś używkę?
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 15:14

pstawik napisał(a):Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM)
Po co sobie skracać życie i wywoływać zawały gdy padnie silnik któryś raz z kolei? 8)
Nie pchaj się w to.. :yes:
Ja też jestem za Kia/Hyundai. Zobacz jeszcze na Chevroleta Cruze 1.8
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Paź 2014, 16:06

pstawik napisał(a):A uważacie, że za taką kasę kupować tylko nowe, czy może lepiej jakąś używkę?

Jeśli używkę to chyba Lexsusa raczej lub inną wypasioną kilkuletnią furę,a nie Skodę Rapid... :) To jest przy kwocie 55k alternatywa dla nowego auta. Z taką kasą według mnie nówka! Pojeździsz i sprzedasz jako 1 właściciel,kupiony w PL salonie czyli ...bez problemów.Tym bardziej,że już dziś ludzie chętnie kupują koreańskie marki,bo okazały się w miarę dobre.Ten trend przy odsprzedawaniu się utrzyma,a kupiona Kia Ceed SW w benzynie z lpg jest już poliftowa i długo odsprzedawać się nie będzie..! :)

Wydasz 55k na używanego Rapida 1,2 TSI,a za 4 lata będziesz się z nim bujał za 25k...
Moim zdaniem pytanie zadane przez ciebie jest retoryczne. :D
artur73
Awatar użytkownika

07 Paź 2014, 16:13

pstawik napisał(a):A uważacie, że za taką kasę kupować tylko nowe, czy może lepiej jakąś używkę?
Może nie nówkę tylko demo cara czyli młody egzemplarz testowy z minimalnym przebiegiem ale najczęściej na full wypasie :naughty: spadek wartości będzie miał już za sobą a Ty nadal będziesz mieć pewne auto.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...

07 Paź 2014, 16:36

pstawik napisał(a):Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM), ale z postów na forum wynika, że nie warto pchać się w TSI. Przedłużona gwarancja (w gratisie z salonu) do 4 lat trochę mnie kusi...

Nie tylko nie TSI, chyba że chcesz się wpakować w problemy. Obecny VAG to nie to co stary dobry VAG i, np 1,8T który był świetny TSI to złomy jakich mało. Popieram kolegów wyżej z tą kia i hyundaiem, oraz kolegę mike1735 z tym demo car z salonu, bo to jest dość dobry pomysł :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2014, 17:46

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dużo mi pomogliście :!: :!: :!:
A może zamiast nowej kia lub hyndai kupić kilkuletniego qashqaia albo toyote verso? Co o tym myślicie. Nie ukrywam, że przed pomysłem z rapidem, to były moje typy.
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 17:51

pstawik napisał(a):Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM), ale z postów na forum wynika, że nie warto pchać się w TSI

Jeździłęm dokładnie takim Rapidem służbowym i powiem tak. Fajnie to jeździ ale nigdy tego bym nie kupił. Ubogość w środku przeraża i problemy z silnikami TSI skutecznie zniechęcają do dynamiki silnika, który pali tyle co 1,8. Lepiej kupić jakiegoś kompakta jak właśnie Cee'd czy i30, a nie przerośnięte auto klasy B.

Qashqai tylko z benzyną 2,0 bądź dieslem 2,0 jak coś ale na diesla robisz za małe przebiegi. Ja osobiście wolałbym jednak to auto jeśli chodzi o SUVa:

Jak chcesz duży bagażnik w nowym aucie to może Hyundai ix20, Kia Venga? (440l)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2014, 18:16

SUV vel crossover jest o tyle dobrym pomysłem, że zawsze to odsprzedasz bo ludzie chcą być prestiżowi i to kupują :mrgreen: jeśli mieszkasz na przedmieściach/wsi to jak najbardziej ale suv w mieście jest niedorzeczny i co tu dużo mówić zabawny :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Paź 2014, 19:20

mike1735 napisał(a):w mieście jest niedorzeczny i co tu dużo mówić zabawny

Zgodzę się z Tobą. Mieszkam w mieście i nie chcę dużego samochodu. Również żona chce mniejszy, bo do tej pory jeździła VW polo i boi się dużo większych samochodów :D
A co myślicie o kilkuletniej Toyocie Verso?
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 19:29

A może zrobimy 3 in 1?
"suv", nowy, nieduży. :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Paź 2014, 19:33

Koniu napisał(a):A może zrobimy 3 in 1?
"suv", nowy, nieduży.
[link do Otomoto wygasł] ... 74407.html

SX4 odpadł w przedbiegach... Baaaaardzo mały bagażnik. Lepszy S-cross, ale niestety za drogi...
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 19:54

Tak Verso to racjonalny wybór tyle,że w dieslu D4d to w perspektywie jakieś tam niemałe koszty reanimacji ,a w benzynie to raczej o lpg można zapomnieć. :)
Samo auto jest fajne ale jak szukasz Verso,to możesz równie dobrze w tych samych kryteriach myśleć o Fordzie C-Max czy nawet S-Max. Taki sam jakościowo osprzęt przy dieslu i tak samo w benzynie brak pracy na lpg ale za to pewnie kilka złotych w kieszeni w tym samym roczniku co Toyota.
W Nissanie zagadką będzie jakość powłoki lakierniczej i samych blach,bo do tej pory po 10 latach czasem nie jest z tym dobrze.kolega ma nie bity i salonowy ostatni wypust Almery. Rdza jest powszechna (ogniska we wszelkich zagięciach karoseryjnych) i złazi bezbarwny lakier z dachu i maski.
Także z Nissanem będzie loteria.
artur73
Awatar użytkownika