Auto do 55 tyś. (może RAPID)

07 Paź 2014, 10:35

Cześć Wszystkim
Przeczytałem sporo postów, ale jak to zwykle bywa nadal mało wiem :(
Poniżej moje wymagania:
1. Budżet: maks 55 tysięcy
2. Rocznik: od 2010
3. Użytkowanie: do 6 tysięcy na rok
4. Dodatkowe wymagania:
- bagażnik większy niż 400l, tak by zapakować wózek i bagaże na wyprawy do dziadków. Musi być też łatwy dostęp do bagażnika, a nie, że duży kufer, tylko otwór mały (jak VW Jetta)
- samochód nie może być ogromny (dł do 4500mm), bo żona boi się dużych :D
- ważna jest ekonomia jazdy; nie zależy mi na ogromnej mocy i speedzie

Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM), ale z postów na forum wynika, że nie warto pchać się w TSI. Przedłużona gwarancja (w gratisie z salonu) do 4 lat trochę mnie kusi...
pstawik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2000
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Polo

07 Paź 2014, 14:18

Czekaj na promocję na koniec roku i kupuj Hyundaia i30 lub Kia Ceed. To zdecydowanie lepszy wybór niż Rapid. poza tym można popytać w obu tych przypadkach o auto z fabrycznym lpg z silnikiem 1,4 -100KM . Tańszym rozwiązaniem jest Duster z fabrycznym gazem ale tutaj jakości Kia w środku się nie spodziewaj. :)
Jeździłem wszystkimi tymi autami nowymi w jazdach testowych i jeśli miałbym wybrać ,to wybrałbym KIa Ceed z w/w silnikiem w wersji kombi.
http://www.kia.com/pl/pl/specials/ceedkombi/
:)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Paź 2014, 15:01

A uważacie, że za taką kasę kupować tylko nowe, czy może lepiej jakąś używkę?
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 16:14

pstawik napisał(a):Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM)
Po co sobie skracać życie i wywoływać zawały gdy padnie silnik któryś raz z kolei? 8)
Nie pchaj się w to.. :yes:
Ja też jestem za Kia/Hyundai. Zobacz jeszcze na Chevroleta Cruze 1.8
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Paź 2014, 17:06

pstawik napisał(a):A uważacie, że za taką kasę kupować tylko nowe, czy może lepiej jakąś używkę?

Jeśli używkę to chyba Lexsusa raczej lub inną wypasioną kilkuletnią furę,a nie Skodę Rapid... :) To jest przy kwocie 55k alternatywa dla nowego auta. Z taką kasą według mnie nówka! Pojeździsz i sprzedasz jako 1 właściciel,kupiony w PL salonie czyli ...bez problemów.Tym bardziej,że już dziś ludzie chętnie kupują koreańskie marki,bo okazały się w miarę dobre.Ten trend przy odsprzedawaniu się utrzyma,a kupiona Kia Ceed SW w benzynie z lpg jest już poliftowa i długo odsprzedawać się nie będzie..! :)

Wydasz 55k na używanego Rapida 1,2 TSI,a za 4 lata będziesz się z nim bujał za 25k...
Moim zdaniem pytanie zadane przez ciebie jest retoryczne. :D
artur73
Awatar użytkownika

07 Paź 2014, 17:13

pstawik napisał(a):A uważacie, że za taką kasę kupować tylko nowe, czy może lepiej jakąś używkę?
Może nie nówkę tylko demo cara czyli młody egzemplarz testowy z minimalnym przebiegiem ale najczęściej na full wypasie :naughty: spadek wartości będzie miał już za sobą a Ty nadal będziesz mieć pewne auto.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Miura P400 Roadster
    Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...

07 Paź 2014, 17:36

pstawik napisał(a):Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM), ale z postów na forum wynika, że nie warto pchać się w TSI. Przedłużona gwarancja (w gratisie z salonu) do 4 lat trochę mnie kusi...

Nie tylko nie TSI, chyba że chcesz się wpakować w problemy. Obecny VAG to nie to co stary dobry VAG i, np 1,8T który był świetny TSI to złomy jakich mało. Popieram kolegów wyżej z tą kia i hyundaiem, oraz kolegę mike1735 z tym demo car z salonu, bo to jest dość dobry pomysł :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2014, 18:46

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dużo mi pomogliście :!: :!: :!:
A może zamiast nowej kia lub hyndai kupić kilkuletniego qashqaia albo toyote verso? Co o tym myślicie. Nie ukrywam, że przed pomysłem z rapidem, to były moje typy.
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 18:51

pstawik napisał(a):Zastanawiam się nad Skodą RAPID liftback (1.2 TSI, 105KM), ale z postów na forum wynika, że nie warto pchać się w TSI

Jeździłęm dokładnie takim Rapidem służbowym i powiem tak. Fajnie to jeździ ale nigdy tego bym nie kupił. Ubogość w środku przeraża i problemy z silnikami TSI skutecznie zniechęcają do dynamiki silnika, który pali tyle co 1,8. Lepiej kupić jakiegoś kompakta jak właśnie Cee'd czy i30, a nie przerośnięte auto klasy B.

Qashqai tylko z benzyną 2,0 bądź dieslem 2,0 jak coś ale na diesla robisz za małe przebiegi. Ja osobiście wolałbym jednak to auto jeśli chodzi o SUVa:

Jak chcesz duży bagażnik w nowym aucie to może Hyundai ix20, Kia Venga? (440l)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2014, 19:16

SUV vel crossover jest o tyle dobrym pomysłem, że zawsze to odsprzedasz bo ludzie chcą być prestiżowi i to kupują :mrgreen: jeśli mieszkasz na przedmieściach/wsi to jak najbardziej ale suv w mieście jest niedorzeczny i co tu dużo mówić zabawny :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Paź 2014, 20:20

mike1735 napisał(a):w mieście jest niedorzeczny i co tu dużo mówić zabawny

Zgodzę się z Tobą. Mieszkam w mieście i nie chcę dużego samochodu. Również żona chce mniejszy, bo do tej pory jeździła VW polo i boi się dużo większych samochodów :D
A co myślicie o kilkuletniej Toyocie Verso?
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 20:29

A może zrobimy 3 in 1?
"suv", nowy, nieduży. :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Paź 2014, 20:33

Koniu napisał(a):A może zrobimy 3 in 1?
"suv", nowy, nieduży.
[link do Otomoto wygasł] ... 74407.html

SX4 odpadł w przedbiegach... Baaaaardzo mały bagażnik. Lepszy S-cross, ale niestety za drogi...
pstawik
Nowicjusz

07 Paź 2014, 20:54

Tak Verso to racjonalny wybór tyle,że w dieslu D4d to w perspektywie jakieś tam niemałe koszty reanimacji ,a w benzynie to raczej o lpg można zapomnieć. :)
Samo auto jest fajne ale jak szukasz Verso,to możesz równie dobrze w tych samych kryteriach myśleć o Fordzie C-Max czy nawet S-Max. Taki sam jakościowo osprzęt przy dieslu i tak samo w benzynie brak pracy na lpg ale za to pewnie kilka złotych w kieszeni w tym samym roczniku co Toyota.
W Nissanie zagadką będzie jakość powłoki lakierniczej i samych blach,bo do tej pory po 10 latach czasem nie jest z tym dobrze.kolega ma nie bity i salonowy ostatni wypust Almery. Rdza jest powszechna (ogniska we wszelkich zagięciach karoseryjnych) i złazi bezbarwny lakier z dachu i maski.
Także z Nissanem będzie loteria.
artur73
Awatar użytkownika