Auto do ~5500zł

17 Wrz 2010, 10:21

Na auto mam ok. 5500zł. Potrzebuję małego autka do normalnej, ekonomicznej i bezawaryjnej jazdy. Wiem, że w tym przedziale jednym z lepszych rozwiązań jest Civic V ale może mógłbym zwrócić uwagę również na coś innego? Ze względu na ekonomiczność nie może to być auto w benzynie. Dodam, że może jestem wybredny ale Civic V z silnikami 1.3 są jak dla mnie zbyt mozolne. Czy macie może jakieś inne propozycje?

Aha Lanos, punto i ford niestety odpada. Jeżeli jest coś trochę powyżej 5500 to również jestem zainteresowany.
L3X-T3R
Początkujący

17 Wrz 2010, 10:43

A że tak spytam czemu wykluczyłs te trzy marki?No to może VW Golf III 1.9TDI?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2010, 11:26

Odpowiedź jest prosta: moja Kobieta :) naprawdę. Nie podobają jej się i strasznie mi marudzi jak o nich wspominam, więc dla świętego spokoju kompromisem jak na razie jest civic.

Ten golf bardzo zadbany lecz czy automat w tak starym aucie to nie minus?
L3X-T3R
Początkujący

17 Wrz 2010, 11:40

Nie koniecznie jeśli tylko był dbany.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 11:45

Wiesz, dodatkowo ja nie miałem żadnej styczności przedtem z automatami więc kompletnie się na nich nie znam ze względów technicznych (co sprawdzić itp). To są jedyne propozycje?
L3X-T3R
Początkujący

17 Wrz 2010, 11:50

Ja mówiłem że nigdy automatu nie kupie bo to szajs i wogóle ale kiedyś pieknego dnia miałem okazje przejechać sie ze znajomym jego BMW E46 i zmieniłem zdanie odnośnie automatów i przekonałem sie do nich mimo że też nigdy na automacie nie jeżdziłem.A odnośnie innych propozycji to może być benzyna z gazem czy sam diesel?
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...
    Autobusy specjalne
    Autobusy są stosunkowo rzadko poddawane adaptacjom i wykorzystywane do innych niż tradycyjne zastosowań. Niemniej jednak czasami, szczególnie ze względu na duże wymiary nadwozi oraz wyższy niż w samochodach ciężarowych ...

17 Wrz 2010, 11:53

oczywiście gaz również w grę wchodzi. A co do automatów to tyle złego się o nich słyszy, lecz nie jestem osobą którą teoria może zniechęcić. Nie wiem na co mam zwrócić uwagę przy kupnie automatu.
L3X-T3R
Początkujący

17 Wrz 2010, 11:57

To może jakieś VW Polo III,Opel Corsa B,Nissan Micra K11.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 15:57

Przy automacie starej daty sprawdź czy działa tzw. kickdown. Jak depniesz, to powinien szybko zmienić bieg i wiadomo co.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

19 Wrz 2010, 11:44

Czy w Dieslu jest jeszcze coś wartego uwagi?
L3X-T3R
Początkujący

19 Wrz 2010, 12:09

Dla mnie pchanie się w starego diesla za 5,5 k to tylko potencjalne kłopoty. Do tego automat... Automaty są obligatoryjnie przypisane dużym pojemnościom,a szczególnie w dieslach.Za 5,5k to nie będzie nic ciekawego.Szukałbym zadbanej benzynki i to jakiejś popularnej marki.
Zobacz no to auto poniżej. Tak zadbanej Astry dawno nie widziałem,a widziałem sporo... Na pewno da się stargować parę ładnych stów.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:smile:
Zwróć uwagę jak wygląda kierownica.Praktycznie żadnych śladów zużycia.Zaryzykuję,żę przebieg tego auta jest prawdziwy.Jakiś rodzynek..!
Moim zdaniem kupno takiego auta nie wiąże się z jakimś specjalnym ryzykiem jak w przypadku starego diesla z mega przebiegiem i automatem.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

19 Wrz 2010, 14:11

crx/prelude/civic vtec nic wiecej. :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

19 Wrz 2010, 14:11

Co do tego Golfa w automacie to dałem tylko przykład nie pisałem że ta konkretna oferta.
A co do tej Astry co artur podałeś to nie powiedział bym że taki rodzynek,auto było przerabiane u nas na forum jakiś czas temu (koło miesiące albo i więcej) i widze że dalej stoi na allegro nie sprzedane i w dodatku przód był puknięty i to napewno więc rodzynek to nie jest.
Barol
Awatar użytkownika

19 Wrz 2010, 18:13

Nie zgodzę się,że to auto było miesiąc temu oglądane na tym forum.Wklej mi taki temat Barol..!
Poza tym nie widać jakichkolwiek śladów jakiejkolwiek kolizji na tym aucie.
Poza tym nie sądzę,żeby ktoś po kasacji przodu bawił się w odbudowywanie halogenów na dole zderzaka...
Tak jak powiedziałam...moim zdaniem to rodzynek,tylko trzeba by się nim przejechać.
:smile:

Jeszcze kwestia starych japończyków... jak ktoś grzebał sobie trochę w kanale w takich autach to wie ,że w starych japończykach nagminnie gniją elementy układu hamulcowego. Jak się ruszy niesprawny ręczny,to w ciemno można jechać po rurki itp.Wszystko się upier...a i trzeba za to konkretnie zapłacić.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

19 Wrz 2010, 20:07

4-autka-do-oceny-vt37517.htm
Temat astry był tutaj poruszany. Dodam, że przy dzisiejszej gospodarce benzyna nie jest wyjściem ekonomicznym raczej. Zgodzę się ze wszystkim dot. popularności astry ale 44kw daje dość mozolny efekt.
L3X-T3R
Początkujący