Auto do 5tys na krótkie dystanse

06 Sty 2019, 21:17

Witam,po mały się rozglądam za małym autem dla żony,która będzie jeździła krótkie dystanse (wokół komina) nie chce wydawać więcej na auto niż 5tys,w tej chwili żona ma 3 drzwiowe punto2 1.2 benzyna,nie stety potrzebujemy auta z 5 furtkami małego hatchbacka pokroju właśnie Punto, co nie co mam już na.oku i prosiłbym o podpowiedzi odnośnie konkretnych egzemplarzy lub coś innego
VW polo 1.2
Skoda fabia 1.4
Ford fiesta 1.2
Ford fusion 1.4
Peugeot 206
Proszę o podpowiedzi na co zwracać uwagę jeśli bym sie zdecydował na te modele jakie mają minusy, a jakie plusy,chciałbym aby auto było jak najmniej problemowe i bezawaryjne ( wiem wiem,że za te pieniądze to będzie magia i że tak coś będę musiał wymienić/naprawić z t.sie liczę)
P.s fiata już z góry odrzucam
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2019, 21:20

Szukaj tego co masz blisko i w jak najlepszym stanie. Usterki w takich autach wynikają z zaniedbań poprzednich użytkowników więc nie ma sensu rozwodzenia się co było lepsze kiedy wyjechało z fabryki.
Zwracaj uwagę na stan opony (czy są 2 kpl), długość opłat i przede wszystkim korozję. Marka i model nie są ważne.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Sty 2019, 21:44

A dlaczego Fiata odrzucasz? jak będzie jakiś fajny Punciak koło domu to pojedziesz 100 km po Fabię?

Ja bym poszedł w coś większego np. Golf 4/ Audi A3, Astra G, Renault Megane itp
Z kolei na opłaty bym nie patrzył, bo przegląd za 100 zł to nie majątek a z z OC jest ten problem że jak nie masz zniżek to towarzystwo ubezpieczeniowe może zrobić re-kalkulację i będzie trzeba dopłacić jeśli poprzedni właściciel to był 60 letni Pan z 60% zniżkami od 30 lat w PZU.

Szukaj czegoś koło siebie, bo po takie auta daleko się nie jeździ.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2019, 22:02

A czy pelacasz ogólnie te modele? Głównie chodzi mi o fordy i fabie bo wiem,że lubią rdzewieć
defens
Początkujący

06 Sty 2019, 22:22

W Polo/Fabii/Ibizie odpuść 1.2, bo ma 3 cylindry - nie jedzie, kultura pracy mierna, mega trwały nie jest.
Ford to prosta konstrukcja na bazie Fiesty. Jak blacha zdrowa to można brać, ale raczej odpuść auta z gazem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Sty 2019, 23:33

Jeszcze tylko spytam o Hyundai getz 1.4, benzyna,czy to dobre auta? Konkretnie jak silnik,karoseria?
defens
Początkujący

07 Sty 2019, 17:52

Niedoceniany samochód który jest całkiem niezawodny.
Jak nie był bity to nie gnije.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2019, 07:58

Proste, tanie w eksploatacji auto do przemieszczania się z punktu A do B. O ile karoseria aż tak nie gnije to np. śruby zawieszenia czasem trzeba wycinać, bo zardzewiałe. Na minus też słaba jakość wnętrza ale tak będzie w tym budżecie tej wielkości aut.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Sty 2019, 14:36

Barol napisał(a):Jak nie był bity to nie gnije.
Barol ile widziłeś Getzów w życiu? bo mi się trochę trafiło i chyba nie widziałem żadnego bez korozji, to auto nie jest zabezpieczone antykorozyjnie więc gnije jak wszystkie takie budzetówki ale faktycznie jako całokształt auto warte polecenia, dbać o karoserię wykwity na bierząco lepić i posłuży
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sty 2019, 21:54

Pare ich widzialem ale spoko dzieki za sprostowanie :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012