BagnerFahrer z mojego punktu widzenia bez angażowania się w rozgrywki fanbojów konkretnych marek...
Ostatnio sprzedałem avena1 2,0 który fajnie jechał i mało palił... postanowiłem kupić coś innego ale do kwoty 7-8k chyba że coś naprawdę fajnego to 10k.
Brałem pod uwagę osiągi, bezpieczeństwo i psujactwo całościowo czyli technika/rdza itp.
Obstawiałem:
- astrę2 (wpływ forum
![Szczęśliwy :D]()
)
- accord 1,8/2,0
- civic 1,6/1,8
- Mazda 323F 2,0 ewentualnie 626
- MB w 124 ale tylko 2,5d z założeniem ceny do 10k
- corolla e11/aven1 2,0 ale tylko w ostateczności bo zrobiłem tymi autami pewnie około 1mln.km.
![Mr. Green :mrgreen:]()
i mi się znudziły i to konkretnie.
Astra2 przejechałem się tym autem i 1,6 8V niestety jest to auto które temperamentem w 100% mi nie odpowiada, do tego handlarze wiedzą co sprzedają więc ceny tej wersji silnikowej są wygórowane. Przeskoczyłem na astrę 2,0 ale tu dla odmiany ceny są takie same jak accorda 1,8 i mało ofert.
Accord fajny temat tylko 3/4 aut jest 1,8 a ja chciałem 2,0 więc są odpowiednio droższe no i jednak w większości wymagają podrobienia i to konkretnego więc realna cena to 12k.
Civic jest gitara ale praktycznie wszystkie sztuki którymi się interesowałem miały do włożenia w blacharkę około 1k no i zagadkowi byli ich właściciele typ "młody gniewny" co mnie odstraszało.
Mazdy oglądałem 2szt. obie zardzewiałe aż bolało i tu nie chodzi o reperaturki błotników tylko ostrzejszą robotę do tego przejechałem się 626 2,0 no to powiem szczerze ten samochód nie jechał miałem wrażenie że było gorzej niż np: w avenie 1,6 który pali 2l mniej.
MB w124 no i tu przeżyłem największe rozczarowanie bo oglądałem kilka sztuk, nawet wczoraj byłem na oględzinach no i max lipa... auta nie serwisowane, wszystko co najtańsze no bo niemieckie musi być tanie, korozja we wszystkich przypadkach nawet jedna sztuka była taka że bałem się wsiadać do niej. A dla odmiany jak coś sie trzymało kupy to powyżej 12k gdzie i tak jak dołożyłbym opony oleje itp to wyszłoby 15k.
Dlatego wróciłem do poszukiwań corollki/avena chociaż już nie chce mi się jeździć i pewnie coś sprowadzę i jak zawsze przepłacę ale będzie ok. Myślę nad 1,6 g6 jeszcze takiej nie miałem
Rozważam też zostanie przy aucie które mam tylko dołożyłbym lpg bo taniej wyjdzie mnie nabicie kilometrów i ewentualne zejście z ceny niż kupowanie drugiego auta do pracy.