Auto do ~6 tysięcy

12 Mar 2018, 15:07

Cześć, szukam auta do około 6 tysięcy, fajnie jakby udało się z gazem, a z tego co obserwuje coś się pojawia. Niestety nie wiem czy w takiej kwocie się nie wkopie i drugie tyle nie trzeba będzie od razu na naprawy wyłożyć.
Szukam Lublin +100km, no chyba że coś fajnego będzie dalej.

Na jakie auta najlepiej zwracać uwagę(staram się szukać Corolle, mazde 323f, ford focus, rover 25), czy gaz już po wymianie butli (10 lat) jest czymś co powinno mnie odstraszać?
Avirel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Mar 2018, 23:24

Avirel napisał(a):czy gaz już po wymianie butli (10 lat) jest czymś co powinno mnie odstraszać?

Jest to zakup podwyższonego ryzyka bo silnik będzie już bardziej zmęczony przez co niedługo może się okazać że będzie potrzebny jego kapitalny remont ale jesli kompresja na cylindrach jest ok to ostatecznie można rozważyć zakup choć ja osobiście i tak bym nie kupił :wink:

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł] - 8lat w jednych rękach.
[link do oferty na Olx wygasł] - sporo ostatnio porobione.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - przebieg może być autentyczny tylko uwaga bo handlarz.
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty,świeży rozrząd (dopytaj czy ma to udokumentowane).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Mar 2018, 12:10

Sorki za brak odzewu ale byłem chory i nie miałem okazji sprawdzić nic :/.

Pojechałem zobaczyc: [link do Sprzedajemy wygasł]

Stan tak jak na ogłoszeniu napisane + lekkie drgania na wolnych obrotach (obroty falują, ale o małą wartość) + podobno coś z jednym światłem i świeci lżej + pali się kontrolka od poduszek ( możliwe że ich nie ma). Gaz 8 letni, sekwencja.
Warto jednak pomyśleć nad tą corollą? Szukałem dłuższy czas właśnie E11 z gazem i silnikiem 1.6 i to właśnie chyba jedna z pierwszych którą znalazłem blisko. (Jestem w stanie w nią jeszcze trochę kasy włożyć, aby fajnie śmigała)
Avirel
Nowicjusz

27 Mar 2018, 12:13

Falowanie obrotów może być drobnostką typu stary oring na przepustnicy, albo lewe powietrze, albo po prostu brudna przepustnica. Dopóki nie gaśnie i obroty nie rosną na 2000 to bym się nie przejmował (może to być też wina starej instalacji LPG).

Generalnie jeśli jest w dobrym stanie to ja bym brał bez myślenia (ale nie ma chyba klimatyzacji).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Mar 2018, 12:29

No klimy nie ma + tak jak w opisie jest problem z tym że przy wysokich obrotach podszarpuje na benzynie, a też nie wiadomo czy to wtryski czy jak. Niby próbował cały bak na benzynie, ale nic nie pomogło.
Nie ma też nigdzie udokumentowanej zmiany rozrządu.

Gdybym wiedział że do 2 tys. jakoś w miarę zrobię to bym brał od razu, tak to się boje że drugie 4 trzeba będzie zaraz włożyć :/ .
[email widoczny po zalogowaniu] + te falowanie na wolnych obrotach jest zarówno na benzynie jak i gazie.
Avirel
Nowicjusz

27 Mar 2018, 12:31

Mogą być świece, cewki, kable zapłonowe, przepustnica jak i wtryski. Tego nie wywróżymy. Może też być już wypalona głowica od złego LPG przez 8 lat.

A silnik hałasował? Stukał? Miał moc?
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 5 Cabriolet - dostępny w polskich salonach
    Audi RS 5 Cabriolet miało swoją polską premierę na targach Poznań Motor Show 2013. Teraz, ten sportowy i bardzo elegancki model jest dostępny w salonach sprzedaży Audi na terenie całego kraju. Nowe dynamiczne Audi kosztuje ...
    Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...

27 Mar 2018, 12:38

Raczej nic nie słyszałem żeby stukał, jedynie tak okresowo się jakby krztusił i drganie, no ale to dopiero w środku zauważyłem. No mocy miał, nie wiem tak naprawdę jak powinno iść, ale w porównaniu do mojego 1.1 w saxo to w sumie nie ma co porównywać :P

Ogólnie sprzęgło też mocno strasznie odbijało, że ciężko mi było wyczuć je, ale to chyba znaczy że nie zjechane?
Avirel
Nowicjusz

27 Mar 2018, 13:04

Avirel napisał(a):Ogólnie sprzęgło też mocno strasznie odbijało, że ciężko mi było wyczuć je, ale to chyba znaczy że nie zjechane?

Jak ktoś jeździł do tej pory na lince, a wsiądzie na hydraulikę i odwrotnie, to zawsze będzie miał wrażenie że jest popsute. Dopóki się nie ślizga to olać.
galakty
Forumowicz VIP

27 Mar 2018, 14:17

A jaka cena ostateczna?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Mar 2018, 14:43

4300, mogłem w sumie targować więcej bo o tej kontrolce poduszek nic nie było informacji, no ale 4300 niby koncowa.
Avirel
Nowicjusz

29 Mar 2018, 19:18

A co myślicie o tej? [link do oferty na Olx wygasł]
Avirel
Nowicjusz

30 Mar 2018, 11:11

Jak myślicie, lepiej wziąć starszy model silnika z 7-8 letnią instalacją gazowa czy silnik VVTi z niecałą dwuletnia?
Avirel
Nowicjusz

30 Mar 2018, 12:45

Auto to nie tylko silnik.
Masz nowszy silnik i świeższą instalację
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Mar 2018, 13:45

To ostatnie pytanie, byłem oglądać tą corollę nowszą też i ten gaz jest tak ustawiony że przy wyższych? obrotach około 3,5 przełącza się na benzynę. Podobno zostało to specjalnie tak ustawione dla lepszego smarowania czy coś w ten deseń, słyszał ktoś o czymś takim? Pierwszy raz coś takiego widzę, sporo znajomych ma auto w gazie i też nikt nic powiedzieć nie może.
Avirel
Nowicjusz

30 Mar 2018, 13:59

Avirel napisał(a):gaz jest tak ustawiony że przy wyższych? obrotach około 3,5 przełącza się na benzynę.

Skopana instalacja, coś nie wyrabia.

Tłumaczenie o smarowaniu to niezły kit na miarę Golfów II i mieszalnikowych instalacji. Dotrysk benzyny występuje tylko we wtrysku bezpośrednim.
galakty
Forumowicz VIP