Auto do 60tyś Sedan lub kompakt

15 Gru 2019, 16:46

Witam Jako że dostałem drobne dofinansowanie od Ojca zamierzam wreszcie zmienić swoje dotychczasowe auto. Chciałbym zeby było one w miare jak najmniej awaryjne oraz tanie w naprawach. Liczy się dla mnie w miare dobry wygląd a osiągi nie maja za bardzo znaczenia ale wiadomo zeby nie muliło. Dużo jeżdżę małych odcinków i mieszkam w górach ale często przebywam w Niemczech i tam juz robię trochę tych km. Celuję w benzyne lub benzyna + lpg ale nie jest to konieczne nie wiem czy chce się w to bawić. Diesla raczej nie chce, za duzo sie psują... Ogólnie bardzo podoba mi się nowa Mazda 6 i z tego co czytalem można ja smiało brać z silnikiem 2.0. Patrzyłem też na mondeo mk5 i w miare przypadł mi do gustu. Z aut kompaktowych zawsze podobała mi sie Honda Civic tzw. Ufo ale to juz za stare autko.
Bardzo proszę was o jakieś sugestie i pomoc. Auto może być kupowane w kraju lub na terenie Niemiec a budżet jest w miare elastyczny no ale wiadomo trzeba sobie jakies granice stawiać.
adek0909
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Gru 2019, 17:14

60 tys to już spoko budżet, nawet na nowe auto. Jeżeli nie zależy Ci mocno na osiągach i wyposażeniu, to dobrą opcją jako nowe może być Elantra.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A jak budżet elastyczny, to i z wyposażenia można coś dorzucić.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2019, 19:32

Myślę że jak wsiadziesz w Mazde to już raczej nie będziesz szukał nic innego, auto jest bardzo przyjemne, wygodnie się podróżuje, w środku wszystko przejrzyste i działa jak należy, zawias nawet zaskakuje bo nie ma zbytnio czego się czepić w tym aucie, jedna uwaga, mieszkasz w górach to zleciłbym dodatkowe zabezpieczenia antykorozyjne jak konserwację podwozia, zalanie profili zamkniętych czy dodatkowa warstwa lakieru bezbarwnego na dołach drzwi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Gru 2019, 10:03

Mazda 6 jest śliczna szczególnie po 2018 ale to juz koszt około 80k :/ Myślę ze lepiej brać po lifcie ale to musiałbym troszke poczekać jak stanieje bo dokładać to juz trochę ciężko
adek0909
Nowicjusz

Auto: Nie mam