Auto do 7-8 tysiecy, Combi lub Hatchback

23 Cze 2010, 00:29

Jaki moze byc przewidywany koszt zamontowania LPG calkowity najlepiej? Jeszcze bede musial pomyslec jak to w biznes wkrecic.
loowoo
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

23 Cze 2010, 09:35

Dobra sekwencja ok 3-4tys.zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2010, 13:52

Wtrącę 3 grosze...
Nubira to bardzo solidny mechanicznie samochód z jedną wadą...Znaczkiem na masce...
Jeśli to komuś nie przeszkadza,to znalazł właśnie fajne i praktyczne kombi,z silnikiem w spadku po oplach i idealnej tolerancji lpg...
Części..? Za śmieszne pieniążki w porównaniu do innych aut w tym rozmiarze... Ostatnio kolega dał jedyne 180 zł za nowy zacisk hamulcowy do Nubiry II,a ile kosztują zaciski do innych aut (nowe) to sobie proszę sprawdzic... można doznac szoku... :wink:
Nubira jest tania..,tania w zakupie (dobry rocznik za małą kasę),tania w naprawianiu i jeśli ma gaz to kwotowo tania w...tankowaniu.
Oczywiście różnica w spalaniu pomiędzy 1,6 a 2,0 jest tak małą,że można sobie odpuścic 1,6...bo z 2,0 , to już naprawdę potrafi jechac ! W końcu 133 KM to nie tak mało !!!
Oczywiście nie ma aut idealnych więc na minus Nubirze trzeba jednak zaliczyc spalanie w mieście (w zależności od egzemplarza i stylu jazdy) 11-15l gazu, ale że to gaz więc za 100kilometrów w mieście to jakieś średnio 30zł,a na trasie (kolega ma 2,0 w kombi i jemu pali załadowana 10,5l/100km) to jakieś 23 zł/100 KM.Tak więc wypada to tyle samo w trasie co palącym 5,5l dieslem. :smile:
No i jeszcze jest to przednie zawieszenie... Częściej niż w innych autach trzeba tam wymieniac różne gumki ale z kolei (patrz wyżej) kosztuje to śmieszne pieniądze.
No i jeszcze instalacja... Jak sam zakładasz to oczywiście lepiej !!! Tylko sekwencja i zbiornik w koło. Koszt ??? Sprawną i dosyc przyzwoitą sekwencję założysz do 2500.Są instalki poniżej 2000 ale co to jest ..? Nie wiadomo...

Oczywiście warto szukac w tej kwocie Nubiry z klimą..! Dostanie się!!!

Co Ty na to PANIE Barol ..? :grin: :grin: :grin:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

23 Cze 2010, 14:10

Wcześniej już napisałem o spalaniu że 2.0 spali nie wiele więcej od 1.6.A co do reszty to chyba sie nawet przewineła już w tym temacie :smile: i prosze jeszcze raz nie jestem żaden pan :twisted:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2010, 15:53

Kolejny spam :roll:
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2010, 18:19

Samochod wybralem (Nubira II), tylko czy gaz majacy 6 latek to pochodzi do 11?
Gaz to dobra alternatywa dla tego samochodu ^^
loowoo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

PODSUMOWANIE i SPIS MODELI - Koszty utrzymania
    Na tej stronie znajdziesz spis ponad 350 modeli samochodów w około 90 zestawieniach. Abarth: Grande Punto 1,4 T-Jet Alfa Romeo: 147 2,0 TS 147 3,2 GTA 156 1,9 JTD 159 1,8 159 1,9 JTDm 166 3,0 Audi: A2 1,6 FSI A3 8L ...

23 Cze 2010, 22:28

Myśle że powinien spokojnie,w każdym bądz razie jak butla bedzie miała 10lat to czeka Cie wymiana na nową albo nowa homologacja na nią czy coś takiego było bo teraz nie pamiętam :neutral:
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2010, 22:59

barol91 napisał(a):jak butla bedzie miała 10lat to czeka Cie wymiana na nową albo nowa homologacja na nią

Tak po 10 latach wymienisz na nowa lub oddajesz do dozoru tech....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

23 Cze 2010, 23:02

No to jedno wiedziałem że wymienia sie na nową ale tej drugiej opcji zapomniałem.
Barol
Awatar użytkownika

24 Cze 2010, 02:02

Hatchback :)
malysmall
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

24 Cze 2010, 12:56

Ja bym brał kombi,z jednej prostej przyczyny do niego wejdzie napewno więcej niż do hatchbacka a druga opcja to już mój prywatny gust,kombi mi sie ostatnio podobają :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

24 Cze 2010, 19:06

Czy 6 letni gaz jest ok..?
A jedzie ok..?
Możliwe że będzie już trochę więcej palił ale w perspektywie wymiana reduktora (tylko on może się najpewniej wyraznie "zestarzec"),to jakieś 200 zł. To w perspektywie...
Akurat Nubira oraz inne oplowskie silniki ,bardzo dobrze pracują na prostych i tym samym starszej generacji instalacjach lpg.
Możesz napisac co Ciebie przekonało do zakupu Nubiry..? Jakieś pierwsze wrażenie po bezpośrednim kontakcie z tym autem..?
Co do wersji to jak dla mnie tylko kombi. Sedan jest niepraktyczny... :wink:
artur73
Awatar użytkownika

25 Cze 2010, 00:58

Jesli co mnie przekonalo do Nubiry, hmm.

-blacha ocynkowana,
-cena za rocznik (to chyba mniejsza mozliwosc posiadania korozji),
-za 8tys. mam ladna Nubire II z gazem + wymiany to ew. 1tys za 9tys. bedzie malina
-czesci tanie,
-paliwo umnie z odliczonym VATem,
-odlicze paliwo od podatku dochodowego, (cena paliwa raczej nie robi duzego znaczenia)
-combi dlatego ze miejsca duzo ^^
-no i bardzo ladnie wyglada w porownaniu do Vectry

Nubira II z 2000r. Benzyna-LPG, 2.0 i bedzie super.

To jesli starsza instalacja to wymienic tylko reduktor, wyregulowac i bedzie super? Licze na 5 lat zywotnosci auta (amortyzacja auta roczna to 20% od ceny, odliczane od podatku dochodowego) oczywiscie jesli kupie auto w dobrym stanie.
loowoo
Nowicjusz

25 Cze 2010, 07:29

Reduktor wymienisz jak będzie taka potrzeba. Jeśli spalanie i sama praca silnika na lpg jest ok ,to do wymiany nie ma co się nawet przymierzac. :smile:
Kolega oraz jeden znany mi inny facet mają Nubiry z 2,0 z gazem 10-letnim i oni jeszcze reduktora nie musieli wymieniac,za to raz w roku wymieniają filtry oraz jadą na regulację gazu "na sprzęcie". Sama regulacja to koszt 50 zł,natomiast wymiana filterka od gazu u gazownika,to też 50 zł ( zdzierstwo,bo na półce w Norauto ,taki filtr kosztuje 8 zł...) :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

25 Cze 2010, 08:29

Zobacz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wygląda na ciekawą oferte.Nawet ma radio takie u mnie w Lanosie :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika