Auto do 8.5k pln

09 Sty 2015, 20:45

Witam,
aktualnie posiadam Octavie y silnikiem benzynowym. Jednak muszę kupić kolejne autko i tutaj pojawia się problem ponieważ nie znam się zbytnio na samochodach i nie mam zielonego pojęcia co wybrać dlatego też proszę was o pomoc w wyborze. Autko będzie potrzebne mi do poruszania się po mieście dziennie max 15-20km, w weekendy trochę więcej oraz raz w miesiącu będzie dłuższa trasa. Chciałbym aby auto było w miarę ekonomiczne, ważne aby był to sedan lub hatchback. Zastanawiałem się nad Peugeot 307, Rover 45, jednak ciężko znaleźć coś ciekawego w mojej okolicy ( Kalisz +-30km ). Mój budżet to +-8500pln.

[link do Otomoto wygasł]
Jutro jadę obejrzeć tego Rovera jednak nie wróży on nic nadzwyczajnego ponieważ cena jest niska w porównaniu do innych z tego rocznika 45tek.
Luke25
Nowicjusz

Auto: Octavia

09 Sty 2015, 21:42

Ten Rover faktycznie nie wróży nic dobrego - patrz na przebieg biorąc pod uwagę, że to diesel (znajomy 4-letnią Astrą zrobił 104 tys. km i to nie jest jakiś wyczyn...), zobacz sobie jak maska krzywo leży i ostatnie - drzwi od kierowcy mają jakiś jaśniejszy odcień - pewnie jeżdżono nim tylko tak, aby słońce świeciło na te drzwi. Wiadomo, mogło tak wyjść tylko na zdjęciach, ale podejdź jutro do tego Rovera negatywnie szukając dziury w całym, bo ludzie mają tendencję napalać się na kupno a po miesiącu płacz, bo się zaczęło sypać. Najlepiej jedź obejrzyj chociaż jeszcze dwa z aut które ci niżej podesłałem, wtedy będziesz miał porównanie. Ja bym pojechał obejrzeć Vectrę i Mazdę + jedną z Xsar.

Teraz zasadnicze pytanie - ile masz na auto, a ile na wkład startowy, opłaty itd?
Następnie, skoro robisz takie krótkie przebiegi, to po co ci diesel?

Ode mnie, warte obejrzenia:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (ta wygląda świetnie, co prawda lekkie obcierki, ale jak tak patrzę na wnętrze to mam ochotę faktycznie uwierzyć, że przebieg jest niewielki)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

09 Sty 2015, 21:51

Killaz ta vectra ładna ale nie dał bym tyle za przed lifta skoro za tą kasę można kupić polifta.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Sty 2015, 21:56

krzysiek4000 napisał(a):Killaz ta vectra ładna ale nie dał bym tyle za przed lifta skoro za tą kasę można kupić polifta.

Przeca to polift :naughty:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2015, 22:02

Ło kurczę źle spojrzałem :oops: Zwracam honor :D
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2015, 22:23

samochody kombi na pewno odpadają nie podobają mi się one. Mazda wygląda ok jednak mój znajomy z pracy ma mazde i bardzo narzeka na sypiącą się podłoge. Co do Citroena też nie jestem przekonany może jakbym pojechał i zobaczył to auto na żywo bym zmienił zdanie ale po zdjęciach mi się średnio ten samochód podoba. Ogólnie na samochód mam 10k ale 1.5k chciałem zostawić na wkład startowy.
Luke25
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus pracuje nad nową V-ósemką
    Po kilku latach spekulacji teraz wiemy to na pewno – Lexus pracuje nad nowym silnikiem V8, który w przyszłości ma trafić pod maski sportowych samochodów marki. Jednym z pierwszych aut z tą jednostką będzie ...

09 Sty 2015, 23:10

Luke25 napisał(a):samochody kombi na pewno odpadają nie podobają mi się one. Mazda wygląda ok jednak mój znajomy z pracy ma mazde i bardzo narzeka na sypiącą się podłoge. Co do Citroena też nie jestem przekonany może jakbym pojechał i zobaczył to auto na żywo bym zmienił zdanie ale po zdjęciach mi się średnio ten samochód podoba. Ogólnie na samochód mam 10k ale 1.5k chciałem zostawić na wkład startowy.

A skąd my mamy wiedzieć co się tobie podoba a co nie? Masz 8,5k na samochód, jak oczekujesz atrakcji wizualnych to pomnóż kwotę przynajmniej x2. W tej cenie szuka się przede wszystkim aut zadbanych, a potem ładnych.

Wklej to co ci się podoba i zobaczymy co to będzie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2015, 23:17

Killaz napisał(a):Wklej to co ci się podoba i zobaczymy co to będzie.
Dokładnie..
Luke25 napisał(a):Mazda wygląda ok jednak mój znajomy z pracy ma mazde i bardzo narzeka na sypiącą się podłoge.

Bo Mazdę trzeba zabezpieczyć...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Sty 2015, 23:35

Tak w ogóle, to warto jechać trochę dalej od Kalisza i wtedy poszukać zadbanego Opla Astry II z silnikiem 1.6 8v + LPG (do miasta w zupełności wystarczy) albo 1.8 16v + LPG.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2015, 23:46

No dobra to ja Ci zadam jedno zasadnicze pytanie, czy uważasz że twoja skoda Octavia to dobre auto i czy byś ją kupił jeszcze raz?
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa

09 Sty 2015, 23:51

Jak szuka auta w podobnej cenie co Octavia to raczej ma jej dość, a zapewne spalania :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

09 Sty 2015, 23:54

wiem że kwota 8.5k na samochód który w miarę wygląda oraz jest w stanie dobrym to nie jest duża. Poniżej lista aut które przychodzą mi do głowy.
Peugeot 307
Seat Leon
Focus
Rover 45
Corsa C
Vectra B

@kafe466
Tak według mnie Octavia jest dobrym i tanim samochodem, praktycznie oprócz napraw które są normalne podczas użytkowania to nic w ten samochód nie włożyłem. Tylko jedną rzecz bym zmienił w tym autku to silnik ponieważ mam 1.6 w benzynie i jednak na ta mase to trochę za mało.
Luke25
Nowicjusz

09 Sty 2015, 23:58

Corsa out, to nie auto na dłuższą trasę, w jej miejsce wstaw Astrę. Leon to będzie marne 1.4/1.6 bez znaczenia słowa dynamika i oszczędnosć.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Sty 2015, 01:08

kafe466 napisał(a):No dobra to teraz przejrzyj kilka tematów na tym forum i zastanów się dlaczego nikt tu nigdy nie proponuje octavii? zastanów się czy aby na pewno szukasz podpowiedzi w dobrym miejscu.

Octavia jest polecana I generacji ale z silnikami 2,0 8V, 1,8 lub 1,8T bo 1,6 to porażka w tej budzie.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Sty 2015, 07:21

Znaczy tak, bo szukasz auta przede wszystkim do miasta? To ja znowu bym brał Corsę. 307 bym odpuścił, masz za mało kasy, może ci wystarczy na pierwsze roczniki, ale to nie najlepszy pomysł. Focus w sumie OK, chociaż kasy masz tak akurat, ale coś by się znalazło. Tylko, że do Focusa nie włożysz LPG, chociaż przy przebiegach nieprzekraczających 1500 km miesięcznie znowu LPG nie będzie aż tak opłacalne.

Na dobrą sprawę, Rover 45 byłby idealnym rozwiązaniem, bo wydaje się być dobrym autem, kompaktowym, który nie sprawi przykrości w mieście ale i na trasie. Tylko moim zdaniem powinieneś porozglądać się za czymś innym niż ten z linku - nieco za tanio jak na polifta z 2005 roku no i to diesel, a diesel do miasta to strzał w stopę, który może cię sporo kosztować...
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika