Laik90 napisał(a):Czyli Skoda Octavia, Opel Astra II lub Passat B5 ?
Astra tak, Octavia i Passat nie. Dlaczego? Jak jesteś laikiem bez lasera w oku to w przypadku tych dwóch na 90% kupisz bubla z ukrytymi wadami, szczególnie w przypadku Passata (zawieszenie). Na twoim miejscu trzymałbym się jedynie mało popularnych aut, bo jest większa szansa kupna zadbanego egzemplarza. Unikaj jak ognia komisów i handlarzy. Moje propozycje:
Mazda 323F
Mazda 626
Toyota Avensis
Nissan Primera
Honda Accord
Opel Astra II
Mitsubishi Carisma
W przypadku Hondy i Toyoty masz budżet "na styk", więc mam mieszane uczucia czy to jednak dobre propozycje, bo w aucie zawsze trzeba coś na start włożyć - z tym, że raz jest to 300 zł a raz 3000 zł. Dobrze, gdybyś przy oglądaniu auta wziął jakiegoś znajomego znającego się na mechanice bądź blacharce + odwiedził stację diagnostyczną w celu wyłapania choćby podstawowych mankamentów żeby wiedzieć co kupujesz. Kolejną zaletą stacji diagnostycznej jest kanał, tj. możliwość obejrzenia podwozia - niby nic, ale jednak można sprawdzić stan podłużnicy, progów i podłogi.
EDIT: Jak szukasz czegoś 70% miasto / 30% trasa to może jednak Mazda 323F? Nadwozie niby hatchback, ale długi, podchodzący pod lekkie kombi. Dosyć pojemne, rodzinne wozidło. Ma tendencję do rdzy, więc na to trzeba zwrócić uwagę, ale mechanicznie bardzo dobre auto.
Tu podaję przykładową, ze zdjęć wygląda OK, od prywaciarza, wersja przedliftingowa (w twoim budżecie można kupić też po liftingu):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Tutaj masz polifta w wersji Sportive, od handlarza, ale zaryzykuję twierdzeniem, że warta oględzin (delikatnie wgniecione drzwi tylne po prawej stronie auta, ale to nawet na +, poza tym wygląda na bezwypadkową, aż mi się spodobała
![Szczęśliwy :D]()
)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]