Auto do 8 tys.

22 Gru 2015, 18:06

Witam serdecznie,
przymierzam się do zakupu samochodu, jednak z wyborem jest lekki kłopot dlatego chciałbym żebyście pomogli mi w nim udzielając odpowiedzi :) Do rzeczy: obecnie posiadam Renault Megane I 1.6 8v z LPG. Na temat tego ile musiałem w nią włożyć nie wypowiadam sie, ale jedyne co mnie bardzo cieszy to duża ekonomiczność: spalanie 8,5l/100 km co przy obecnej cenie gazu to koszt niecałych 18 zł. Miesięcznie robie około 1000km, może nie całe. I tu moje pierwsze pytanie jaki silnik diesel czy benzyna z późniejszym LPG ?
Samochody, które mnie interesują to: Opel Astra II, VW Golf IV podobają mi się również inne jak np. Audi, Ford czy VW Passat ale wiem, że to nie ten przedział cenowy. Co WG was bedzie lepszym rozwiązaniem oraz jaki silnik najlepszy do samochodów, o których mowa ? Nie wymagam wiele, po przejściach z Renault potrzebuje przede wszystkim jak najmniej awaryjnego samochodu, który będzie palił małe ilości paliwa, ale będzie miał swoją dynamike, nie będzie takim mułem. Tak jak mówie, kasa niedługo będzie pytanie jakie auto, benzyna czy diesel ? Jeśli benzyna to przed montażem moge pojeździć nim troche, jeśli diesel to wiadomo. Delikatnie przewaga jest za Golfem 1.9 TDI na zwykłej pompie, podoba mi sie wyposażenie tego samochodu, ale poczekam na waszą opinię :)
defaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 07 2013
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

22 Gru 2015, 20:48

Zdecydowanie lpg wyjdzie lepiej,w przypadku Astry i Golfa szukaj 1.8 125km.
Z mojej strony leci Peugeot 406,za 8k masz dobry rocznik,dobre wyposażenie,dobre wykonanie do tego tanie części.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Gru 2015, 06:34

No właśnie aa jaki jest najlepszy silnik do gazu jeśli chodzi o Golfa ? W dieslu jest to oczywiście 1.9 TDI, a w benzynie ?
defaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 07 2013
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1996

23 Gru 2015, 07:13

najlepszy pod kątem trwałości jest 1,6 8V ale nie jedzie i dużo pali, dlatego najlepszą opcją jest 1,8
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Gru 2015, 09:10

Tak jak pisałem 1.8 125km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Gru 2015, 10:40

2.0 8v też jest okej. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Mirai - 1000 km zasięgu w następnej dekadzie
    Toyota realizuje ambitne plany rozwoju bezemisyjnego transportu opartego na wodorze. Jak donosi Reuters, firma podwaja inwestycje w samochody z wodorowymi ogniwami paliwowymi (FCV). W planach są nowe modele aut osobowych ...