Civic/Corolla czy coś innego? 4-5k zł

26 Sie 2015, 02:08

Pierwszy samochód, aktualnie jeżdżę Vectrą C więc pewnie ciężko będzie w tych pieniądzach dostać coś równie fajnego :) ale generalnie podobają mi się w/w samochody, budżet mam nieco ponad 5k na zakup i opłaty. Bawiłem się chwilę Civikiem VI 1.4 znajomego, fajne autko, ale podobno Corolla lepsza (jego słowami). Główne założenia autka to niezła dynamika (specyfika mojego miasta - tysiące rond i co 50m światła), żeby ruszał w miarę znośnie, mile widziany ABS (jak na razie tylko jeden incydent z rowerzystą, ale mam na uwadze jak bardzo się przydał) no i spalanie na przyzwoitym poziomie - żeby koszt 100km w trasie nie przekraczał tych 30-35zł (6-7l benzyny czy raczej gaz?). 50/50 miasto i trasa, raczej 5 osobowe (czyli żeby z tyłu weszło coś więcej niż zakupy i niemowlaki), poza tym niska awaryjność, wielostrefowa klima itd :P A realnie - co z moich zawyżonych wymagań mogę mieć w tych pieniądzach? Mam jakiekolwiek pole do wybrzydzania?
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2015, 02:20

tysiące rond, czyli pewnie Rybnik :D?? A wracając do tematu to Honda jeżeli bardziej cenisz sobie pewne prowadzenie a Toyota jeśli ważniejszy jest komfort :)
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015

26 Sie 2015, 07:31

W Dąbrowie Górniczej też jest tysiąc rond :mrgreen:
U mnie w mieście jest do wzięcia ładny Civic z lpg [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Sie 2015, 10:48

Bardziej mówiłem o Dębicy :D dojeżdżam tam do szkoły/pracy i pierwsze co mam po wjeździe do miasta to 3 ronda na 500m. Jako, że mój styl jazdy jest nazwijmy to... mało dynamiczny wybierałbym raczej Corollę. No i teraz pytanie, czy dostanę model w dobrej kondycji z ABSem i wspomaganiem za 4k? I co ewentualnie powinienem szukać dokładając kasę? Na co zwracać mniej więcej uwagę? Wiem, że Japońce rdzewieją, mam znajomego, który robił rodzicom już kilka aut więc to mniejszy problem niż na przykład zepsute zawieszenie. No i ten Civik z LPG trochę ponad moje budżety - nie ma żadnych szans, że się zwiększy, bo kończą się wakacje i robota, we wrześniu będę miał kasę i chciałbym mieć wtedy upatrzone jakieś ogłoszenia.
Żółtek
Aktywny

26 Sie 2015, 20:47

Z Corollami u Ciebie w okolicy bieda ale z Civiców jest co wybrać.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - jakiś znajomy mi się wydaje..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sie 2015, 01:21

Ten drugi to typ auta, które chciałbym uniknąć - mimo, że zapewne zadbane itp to wygląda jak dresowóz :D I jakie jeszcze samochody podobnej klasy mogę szukać w tej cenie? Golfa nie chcę z tej samej przyczyny, dlaczego nie podoba mi się ten Civic. Pug 206 będzie dużo mniejszy? I czy dostałbym go z jakimś znośnym silnikiem w tej cenie w dobrym stanie?
Żółtek
Aktywny

27 Sie 2015, 06:22

Zawsze możesz go odtuningować.
206 sobie odpuść bo to samochód ruletka ale może model 306 lub 406?
[link do oferty na Olx wygasł] - przedni zderzak i drzwi pasażera do ogarnięcia.
Może jakaś Vectra lub coś z Renault?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - stoi pod nosem.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sie 2015, 14:55

Meganka to fajne auto, nie powiem. Oglądałem teraz oferty i spodobały mi się cytryny, Xantia i Xsara.
Jak u nich z awaryjnością? I czy są warte tych pieniędzy czy raczej powinny być droższe? No i znalazłem tez dwa Civiki, jeden 3k (zapewne nie chciał płacić, ale ile może być taki wart) a drugi tanio, ale dość poobijany...
Żółtek
Aktywny

27 Sie 2015, 16:08

1. Jakiś bubel, tyle wyświetleń i nikt nie wziął? Zresztą już po tym jednym zdjęciu widać że nie bardzo uszanowana.
2. Xantia ładna :)
3. Wersja USA ale można obejrzeć
4. Walony przód, nadkola załatane tektura, kitem i psiknięte sprejem. Nie opłaca się
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sie 2015, 17:47

Xsara rzucona bo akurat była na olx, widziałem przejeżdżając dziś obok komisu jedną za 3,5k i po prostu zastanawiam się, czy to realna cena za taki samochód czy za mało. I zastanawiam się jak z awaryjnością Xantii - ma swoje lata, w cytrynach tez nigdy nie było to coś ekstra.
Żółtek
Aktywny

27 Sie 2015, 23:07

Xantia niestety jest droga w utrzymaniu,tą z linku widać że ruda powoli już wcina.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sie 2015, 23:58

A jak Xsara, te same problemy? W Xantii ciągnie mnie to zawieszenie, nie miałem z nim okazji obcować, ale recenzje zbiera świetne i ma dość mało elektroniki, która psuje się w kolejnych cytrynach. Zapewne po prostu pada mechanika przy takim wieku?
Żółtek
Aktywny

28 Sie 2015, 07:22

Xsara jest ok tylko czasem padnie tylna belka jak to we francuzach (koszt z 600zł).
Wiadomo psują się też rzeczy wynikające ze zużycia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

28 Sie 2015, 08:10

Xantia będzie wygodniejsza i plus za zawieszenie ale Xsara będzie tańsza w utrzymaniu. Najważniejsze własnie żeby nie trafić z krzywą belką (regeneracja 600-1000zł).
Tutaj dwie przyzwoicie wyglądające Xsary u jednego sprzedawcy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - zostanie kasa na montaż lpg.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sie 2015, 13:20

Dobra, czyli generalnie wiem, czego się spodziewać. Jak tylko dostanę wypłatę pojeżdżę ze znajomym mechanikiem po okolicznych komisach, jak nic nic nie znajdę to zabiorę się za ogłoszenia. Do 4,5k będę szukał Xsary I w gazie z klimą lub II bez gazu, silniki 1.6 lub 1.8 (tylna belka, rdza na progach i pod kołem zapasowym i wycieki oleju będę sprawdzał, elektronika podobno nawet jeśli pada to naprawy kosztują grosze) albo Civica/Corolli, które jednak będą drugim wyborem, bo mimo praktycznie bezawaryjności gorsze wyposażenie jest dość problematyczne (o ile brak wspomagania bym przeżył, o tyle brak ABSu to już spory problem, a i na klimę patrzę z ochotą :D). Ewentualnie jeśli trafi się coś ekstra to Meganka w świetnym stanie albo gdybym zdecydował się przyoszczędzić to Astra F?
Żółtek
Aktywny