Auto do 8 tys

13 Mar 2016, 17:15

Witam, szukam nowego samochodu. Będzie to pierwsze auto od czasu gdy sprzedałem swoje poprzednie 3 lata temu - samochód nie był mi potrzebny.
Teraz gdy sytuacja trochę się zmieniła potrzebuję auta na dojazdy do pracy - 4km w jedną stronę. Raz na dwa miesiące prawdopodobnie czekać będzie mnie dłuższa trasa - w okolicach 500 km w obie strony.

Rozglądałem się za Seatem Leonem, Volvo S40, Fordem Focusem
Renault Megane II, Peugeotem 307, VW Bora, VW Golf IV

W grę wchodzi jedynie benzyna lub benzyna/gaz.

Jak narazie znalazlem coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Może macie jakieś inne propozycje co do modelu ?

Budżet 8000 + 2000 na opłaty/rozrząd itp.

Województwo zachodniopomorskie.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

13 Mar 2016, 21:20

Megane awaryjne odpuść,Focus ok ale nie nadaje się do gazu choć zdarzają się osoby które mają i nie narzekają,Leon też ok ale nie 1.6 szukaj 1.8.

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co prawda słabo udany model ale pierwszy właściciel jednak przemawia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Mar 2016, 01:14

Moje propozycje do 8 tysięcy:
-Honda Civic VI
-Astra G
-Focus Mk1
-Polo III
Freddy12321
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Mar 2016, 15:43

Niedługo pojadę oglądać tego Citroena C5 - czekam na wolna chwilę znajomego mechanika

A co Wy na coś takiego:

Miraku
Początkujący

15 Mar 2016, 16:10

Civica bym obejrzał ale na fajerwerki nie licz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Mar 2016, 18:51

Witam serdecznie. Widzę, że istnieje tu już temat z autem do 8 tys. dlatego chciałbym się tutaj pod niego podpiąć, żeby nie zakładać nowego.
Z racji, że mam już jakaś kwotę na zakup samochodu i ponieważ sytuacja zmusza do wymiany samochodu, gdyż moje Renault Megane I powoli zaczyna się wykańczać, chciałbym zapytać was o opinie na temat samochodów, które mnie bardzo interesują.
To tak: po przygodach z wspomnianym Renault Megane I 1.6 8v chciałbym kupić auto mało awaryjne, ale tak samo ekonomiczne pod względem spalania jak Renault (spalanie LPG 8-9 litrów).
Chciałbym kupić coś w benzynie i później założyć LPG, chce wiedzieć co mam założone itp.
Samochody, które mnie interesują to: Opel Astra II 1.6 8v (czytając wiele opinii itp stwierdzam, że jest to auto mało awaryjne, dobrze nadaje się do gazu chociaż ma tylko 75 KM) VW Golf IV 1.6 8v lub 16v (tutaj info za wiele nie mam jak znosi gaz itp) oraz Audi A3 1.6 8v. Wyposażenie.. wystarczy, że będzie miało elektrykę szyb, lusterek, abs i jakaś klimę.
A i oczywiście jeszcze kwota. Szukam samochodu do 8 tysięcy tak jak pisałem. Miesięcznie samochodem robię około 1000 km, ale w okresie czerwiec-wrzesień może to być 1500 km, a od października tego roku dodatkowe 280 km co drugi weekend. Jeśli chodzi o styl jazdy to jestem raczej spokojnym kierowcą przeważnie 80-100 km\h. Często nawet stosowana jazda eco. Bardzo proszę o opinie na temat tych samochodów, które mnie interesują, niestety osoby z bliższego otoczenia, które znają się na samochodach przebywają za granica więc ewentualne oględziny itp będę robił sam. Pozdrawiam.
defaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 07 2013
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Peugeot 3008DKR Maxi – dane techniczne
    Peugeot 3008DKR Maxi został zaprojektowany do jazdy na czas po drogach o nawierzchni miękkiej, wydmach oraz bezdrożach i jest przygotowany na najtrudniejsze warunki, spotykane na trasach rajdów terenowych całego świata. ...

16 Mar 2016, 00:26

No akurat 1.6 8v 75km nie bardzo się nadaje pod lpg,sekwencji tam nie wsadzisz za bardzo.

Audi A3 1.6 można znaleść w ładnym stanie w tym budżecie,silniki faktycznie dobrze przyjmują lpg ale można się zastanowić nad 1.8 125km,gaz też przyjmuje,wiadomo jedzie lepiej niż 1.6 a spalanie ma na podobnym poziomie. Podobna sytuacja tyczy się Golfa IV.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2016, 11:43

Temat został posprzątany bo wywiązała się tylko niepotrzebna dyskusja a autor tematu już chyba przez to olał wątek..
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2016, 14:06

NIe olał po prostu czeka na mechanika żeby pojechać oglądać kilka wybranych egzemplarzy:

Oczywiście wszystkie nowe propozycje mile widziane.
Miraku
Początkujący

18 Mar 2016, 00:11

1.Jakiś ulep.. połowa auta z dwóch stron ma różne odcienie lakieru.. do tego przód i tył był robiony..
2.Wrzucałem go ostatnio gdzieś na forum,wygląda ok.
3.Też dwa boki w różnych odcieniach.
4.Albo mi się wydaje albo ma progi do wymiany i zobacz na liczbę wyświetleń..
Barol
Awatar użytkownika

19 Mar 2016, 17:40

Właśnie mi go poleciłeś, jak wspominałem wcześniej wybieram się go obejrzeć w poniedziałek prawdopodobnie

A co Wy na to:

Miraku
Początkujący

20 Mar 2016, 11:19

Podpiołęm się ostatnio pod temat, ponieważ też interesuje mnie kupno auta do 8 tysięcy. Z tego co się naczytałem i nasłuchałem to chyba najlepszym dla mnie wyborem będzie zakup Opla Astry G, własnie z tym silnikiem 1.6 8v. Szczerze mówiąc nie myślę jaką ma moc, chodzi o to by mało palił i był bezawaryjny, a taki podobno jest. Jeśli chodzi o Golfa IV to chciałem pojeździć na początku na samej benzynie i wymienić co trzeba pod założenie LPG, ale jednak trochę tej benzyny łykają, a Audi w tym przedziale trochę ciężko coś wyłapać. Jeśli znajde ogłoszenia to na pewno podeśle do oceny :)
defaa
Nowicjusz

20 Mar 2016, 12:49

Megane odpuść bo to awaryjny model,nie to co poprzednik.
C5 ładna tylko ten automat..
307 też ładne ale coś tanie jak na sprowadzone i już opłacone auto..

defaa A3 1.8 125km spokojnie znajdziesz za tą kasę,Golf IV tak samo.
Barol
Awatar użytkownika

20 Mar 2016, 19:25

A silniki 1.6 jak sie sprawują w Golfie IV i Audi A3 ?
defaa
Nowicjusz

20 Mar 2016, 19:28

Pali podobnie do 1,8 i jedzie znacznie gorzej
dzida
Forumowicz VIP